KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

heinä 27, 2014

Mikonmitalla: Tampereen tennisperinne jatkuu

Ex-tennisammattilainen Veli Paloheimo, 46. on nykyisin Tampere Open-turnauksen johtaja.

Sanotaan, että kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Suomen ainoa ATP-tennisturnaus Tampere Open todisti jälleen asian. Maailman 53. paras pelaaja Jarkko Nieminen, 33, kärsi tappion finaalissa Belgian kymmenen vuotta nuoremmalle David Goffinille 7-6, 6-3. Goffinin sijoitus ATP-listalla on yli 30 sijaa heikompi kuin Niemisellä, joka voitti turnauksen vuosina 2001 ja 2002.

- Maailman sadan parhaan pelaajan erot ovat niin pienet että kuka tahansa voi voittaa kenet vain annettuna päivänä, Pyynikin rinteillä vieraillut Jarkko totesi allekirjoittaneelle kisan välipäivänä. Kuinka oikeassa Maskun tennismestari olikaan. Tampereen helteessä Goffin liikkui ja löi karvan verran paremmin kuin yleisön suosikki Nieminen ja ansaitsi voittonsa sekä noin 10 000 dollarin palkintonsa.

Tamperelaisen tennisyleisön käyttäytymisestä jäi kuitenkin ikävä maku suuhun. Siinä kun maailman tennisturnauksissa yleisö  jää kunnioittamaan voittajaa seuraamalla juhlallisen palkintojenjaon, manselaiset säntäsivät joukolla ulos Ruotulan Tenniskeskuksen ykköskentän katsomoista heti viimeisen pallon jälkeen. Katsomoista kuului vain muutaman ihmisen kättentaputus, kun Goffin ja Nieminen kättelivät verkolla. Voittajan kumartaessa yleisölle, näkyi katsomoissa enää vain viimeisten poistujien selät.

X X X

On hienoa, että Tampereen ”tennisguruna” tunnetun Timo Salmen 1980-luvun alussa ideoima Tampereen tennisturnaus jatkaa yhä taivaltaan. Itse asiassa allekirjoittaneellakin on tavallaan sormet pelissä turnauksen historiassa, sillä päätös Midnight Sun Tennis Tournamentin järjestämisestä tehtiin perheemme saunassa Pirkkalassa alkutalvesta 1982. Kokoukseen osallistuivat Timi Salmen ja allekirjoittaneen lisäksi SYP:n vahvat pankkimiehet Markku Lilja, Ilkka Pehkonen ja Jaakko Heikkilä. Ensimmäinen turnaus pelattiin Pyynikillä kesäkuussa 1982. Voittaja oli tuolloin tanskalainen Peter Bastiansen.

Timi Salmen alkuperäinen idea oli, että suomalaiset tennislupaukset saisivat ”näytön paikan”  kansainvalisisillä ATP-kentillä. Kun suomalaispelaajien listasijoitukset eivät riittäneet osanottoon ulkomailla pelattuihin turnauksiin, kotiturnauksetn useat villit kortit antaisivat siihen mahdollisuuden. Idea oli hyvä, mutta tulosta ei ole tullut. Valitettavasti. Suomen tennis on yhä Jarkko Niemisen varassa.

X X X

Parhaiten turnauksen alkuvuosina menestyi kotikaupungin Veli Paloheimo, joka Niemisen tapaan oli ainoa kansanvälisillä kentillä menestynyt suomalainen. Parhaimmillaan Velin ATP-sijoitus oli 48. Tampereella Paloheimo ylsi kerran finaaliin mutta voitto jäi saamatta. Tänä päivänä hän on Tampere Open-nimiseksi muutetun turnauksen johtaja. Vuodesta 2008 lähtien turnaus on pelattu Tampereen Tenniskeskuksessa.

Velin isä Ilpo Paloheimo, 81, lienee nyt tyytyväinen. Hänen haaveissaan oli 1980-luvulla rakentaa Tampereen Ruotulan alueelle oikein katettu tennisstadion. Piirustuksia tutkittiin ja suunnitelmia tehtiin allekirjoittaneen mainostoimistossa. Projekti jäi niissä mitoissa toteutumatta, sillä rahoittajaa ei löytynyt laman iskettyä Suomeen 1990-luvun alussa.

Uudelle vuosituhannelle tultaessa Tampereen Tenniskeskus aloitti kuitenkin kasvojen pesun. Tänä päivänä modernin keskuksen suojissa treenaa kymmeniä tulevaisuuden lupauksia Tampereen Tennisseuran ohjauksessa. Laji on maailmanlaajuisesti kuitenkin niin raju, että kylmästä Pohjolasta on vaikeata murtautua kansainväliselle huipulle Paloheimojen ja Niemisen jalanjäljissä. Monikohan muistaa, että Saksan ykkösliigaa 1960-luvulla pelannut Ilpo Paloheimo oli Suomen ensimmäinen tennisammattilainen Euroopassa.