Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

heinä 31, 2014

Lepokodissa on turvallisempi asua kuin kotona


- Lepokodissamme on suomalainen kodikas ilmapiiri, joka saa kiitosta kaikilta asukkailtamme, sanoo Pirjo-Leena Koskinen. Ensi talvena Lepokoti tarjoaa yhden kuukauden ilmaisen asumisen vähintään kolmeksi kuukaudeksi saapuville asukkaille. Sosiaalijohtaja Maija Toukolehto (oik.) puolestaan huolehtii Hoitokodin asukkaista.

Yhdysvaltojen suurimman amerikansuomalaisen yrityksen Finnish-American Rest Home Inc:n - kansankielellä Lepokodin - uurastus vastaamaan tämän päivän markkinoiden vaatimuksia, on tuottamassa tulosta.

- Lepokodin ja hoitokodin asukasmäärät eivät ole enää laskeneet. Päinvastoin, ajoittaista kasvua on ilahduttavasti tapahtunut. Asukasmäärät tosin vaihtelevat kovasti alan nykytrendin mukaisesti, sanoo yrityksen markkinoinnista vastaava Pirjo-Leena Koskinen. Hoitokodilla on lisenssi 60 asukkaalle. Lepokodissa puolestaan on 58 kahden hengen huonetta, mutta lisenssi on peräti 150 asukkaalle. Henkilökuntaa yrityksessä on yli sata.

- Tavoitteemme on tietysti saada Hoitokodin kaikki asukaspaikat käyttöön. Kesäkuussa asukasmäärä käväisi jo yli 50:n, Koskinen kertoo. Lepokodin puolella talouden kannalta kriittinen asukasmäärä on 60.

- Lepokotiasuminen ei ole enää samalla tavalla muodissa kuin 30-40 vuotta sitten. Nykyisin vanhuusikään ehtineitä kansalaisia pyritään hoitamaan kotona mahdollisimman pitkään, ja lepokoteihin tullaan entistä iäkkäimpinä., Koskinen toteaa.

Hänen mukaansa asuminen lepokodissa on kuitenkin turvallisempaa kuin yksin kotona.

- Onnettomuuden tai sairauskohtauksen sattuessa kotihoidossa oleva vanhus voi joutua kärsimään ja ajatutua jopa hengenvaaraan, sillä kotihoitajat vain pistäytyvät päivittäin kotona. Kotihoito on lähinnä tarkkailua ja lääkkeiden jakamista, jolloin myös asukkaan sosiaaliset kontaktit jäävät minimiin, Pirjo-Leena Koskinen sanoo.

Vuonna 2003 FARH:n palveluksessa rekisteröitynä sairaanhoitajana (RN) aloittanut Pirjo-Leena Koskinen on nähnyt sisältäpäin suomalaiskodin muuntautumisen nykyaikaa vastaavaksi. Kymmenen vuotta Lepokodin johtajana ja nyt yrityksen markkinoinnin näkökulmasta tarkastelleena Koskisella on selkeä käsitys alan kehityksestä.

- Ei tämä ole enää samaa työtä kuin 40 vuotta sitten, kun FARH perustettiin. Suomalaisasukkaat eivät riitä täyttämään taloa kuten ennen ja siksi kodin avaaminen kaikille muutama vuosi sitten oli välttämätöntä, hän toteaa. Suomalainen lepokoti sai englanninkielisen nimen The Village on High Ridge runsas kaksi vuotta sitten.

- Osallistuessani alan seminaareihin ja kierrellessäni alueemme sairaaloissa ja lääkärikeskuksissa, että monelle on yllätys että ”The Village on High Ridge” on se sama ”Finnish home”,  jolla on Etelä-Floridassa erinomainen maine hyvänä ja luotettavana hoitopaikkana. Tästä kiitos osaavalle ja ammttitaitoiselle henkilökunnallemme. Suomalaista henkilökuntaa koko talossa on noin kolmekymmentä.

- Vuosien luotettavan toiminnan tuloksena syntynyt maineemme auttaa meitä yhä, Pirjo-Leena Koskinen toteaa. Viesti, että nyt suomalaiskoti on avoinna kaikille kansallisuuksille, ei kuitenkaan ole vielä ehtinyt levitä Palm Beachin piirikunnan potentiaalisten asukkaiden korviin.

- Nyt taloomme muuttavat uudet asukkaat ovat lähes kaikki tuttuja, joiden kanssa on oltu yhteydessä jo vuosienkin ajan. Avustettuun asumiseen siirtyminen ei koskaan käy hetkessä, hoitokotiin sen sijaan tullaan nopeastikin asioiden niin vaatiessa. Pitkäaikaisten asukkaiden määrä on jatkuvasti vähentynyt ja lyhytaikaiseen terapiaan tulevien ja hospice-asukkaiden osuus on lisääntynyt. Markkinointityön on oltava pitkäjänteistä ja jatkuvaa, Koskinen sanoo.

FARH Inc:n toimintaa johtaa alueen suomalaisyhdistysten edustajista koostuva 9-henkinen hallitus. Yrityksen historiikki kertoo, että kodin toimintaa ovat sävyttäneet erilaiset erimielisyydet läpi sen historian. Pirjo-Leena Koskisen mielestä yrityksen säilyttäminen tuleville polville vaatisi nyt Etelä-Floridan suomalaisyhteisön varauksettoman  tuen.

- Nyt tarvittaisiin rikkumaton konsensus yrityksen rakentamisesta vastaamaan nykyajan haasteita. Jos tätä ei löydy, emme kotia ansaitsekaan, hän toteaa.