Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

elo 9, 2014

FinnFest avasi ovensa Minneapolisissa


FinnFest 2014-tapahtuman avauspäivänä Torilla käytiin ahkerasti kauppaa, kun juuristaan kiinnostuneet amerikansuomalaiset saapuivat juhlistamaan juuriaan.

Amerikansuomalaisten yhteinen suurjuhla FinnFest avattiin tostaina juhlan juurilla Minneapolisissa (MN).  Ensimmäistä FinnFestiä juhlittiin kaupungissa vuona 1983.

 –Olemme kokoontuneet jo kolmatta kertaa tänne Minneapolisiin vaalimaan perinteitämme. Tällä kertaa juhlimme myös suomalaisten 150-vuotista taivalta täällä modernin siirtolaisuuden syntyjuurilla, totesi  FinnFestUSAn puheenjohtaja Marianne Wargelin. Ensimmäiset suomalaissiirtolaiset saapuivat ruotsalaisten ja norjalaisten vanavedessä Minnesotaan vuonna 1864.

FinnFestin päätapahtumapaikkana on Minneapolisin ydinkeskustassa sijaitseva hotelli ja kongressikeskus Hyatt Regency, jonka kongressikeskukseen on rakennettu perinteinen Tori ja esiintymislava. Perjantaina lavalla kuultiin suomalaista ja pohjoismaista musiikkia, jota esittivät mm. kanteletaitaja Wilho Saari, Tjärnblom, Aallotar, Järvenpää Singers ja vauhdikas michiganilainen reggae-yhtye Gonga Se Menne (Kuinka Se Menee).


- Vaikka FinnFestiin oli ennakkoilmoittautunut vain 500 vierasta, oli Torilla vierailleiden määrä huomattavasti suurempi. Ja kauppa kävi hyvin, kertoi ohiolaisen Finnish Treasures-yrityksen omistaja Laura Malkamäki. Tyytyväisiä ohjelmaan ja järjestelyihin olivat myös Suomesta saapuneet Suomi-Seuran edustajat, puheenjohtaja Jarmo Virmavirta ja toiminnanjohtaja Paula Selenius.

Viime vuosina FinnFest-tapahtuma on sellaisiin mittoihin, että vain harvalla suuren maan suomalaisyhteisöllä on enää rahkeita juhlan järjestämiseen.  Minnesotan FinnFest 2014-tapahtumaa vietetään kolmen päivän ajan (8-10.8.). Tällä hetkellä Minneapolis on sopiva paikka juhlan järjestämiseen, sillä amerikansuomalaiset juuret alkuperäkseen ilmoittavia asukkaita alueella on noin 44 000. Luku selittänee myös pienen ennakkoilmoittaujien määrän, sillä paikalliset amerikansuomalaiset ilmestyvät juhlimaan ilmoittautumatta etukäteen.

FinnFest 2014-tapahtuman monipuolinen ohjelma esittelee suomalaista kulttuuria kymmenin esitelmien, taidetapahtumin ja konsertein. Ja suomalaiseen tapaan FinnFestissä tanssitaan joka ilta.

Mikko Koskinen

Minneapolisi, MN