Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

elo 16, 2014

FinnFestin unohdetut kirjailijatähdet


Suositut kirjailijakuuluisuudet Jarkko Sipilä ja Jari Tervo kertoivat tuotannostaan ja työtavoistaan harvalukuiselle yleisölle Minneapolisin FinnFestissä, sillä kirjailijoiden nimiä ei löytynyt juhlan käsiohejlmasta.

Useimmilta FinnFest 2014-tapahtuman vierailta jäi huomaamatta kahden suomalaisen huippukirjailijan vierailu Minneapolisissa. Jari Tervon ja Jarkko Sipilän seminaaritilaisuuteen lauantaiaamuna osallistui vain pari tusinaa Suomen nykykirjallisuudesta kiinnostunutta. Ne jotka luennolle sattuivat tulemaan, saivat tilaisuudesta irti sitäkin enemmän.

- Vierailin viimeksi Yhdysvalloissa parikymmentä vuotta sitten, totesi suomalaisille TV-katsojille tuttu Jari Tervo. Tämä selittää osaltaan, miksi yksi suomalaistelevision  tunnetuimmista kasvoista saattoi liikkua Minneapolisin ydinkeskustassa sijaitsevan hotelli Hyatt Regencyn käytävillä ”incognito”. Myös FinnFestin käsiohjelmassa oli kirjailijoiden nimet jätetty mainitsematta, mikä selitti vaatimatonta osanottoa luennolle.

Jari Tervo on esiintynyt MTV:n ”Uutisvuoto”-ohjelman tähtenä jo 16 vuotta. Kirjailijaystävä Jarkko Sipilä esitteli yli miljoona katsojaa viikottain houkuttelevaa ohjelmaa videotykin  ja Youtuben avulla.

- Uutisvuodon katsojamäärä on valtava kun otetaan huomioon, että Suomessa asuu vain runsaat viisi miljoonaa ihmistä, selvensi Tervon taustaa valottanut Jarkko Sipilä.

Rovaniemeltä kotoisin olevan Jari Tervon, 55, ura kirjalijana alkoi vuonna 1980, kun hän julkaisi esikoisteoksensa, ruonokokoelman ”Tuulen keinutuoli”. Kirjallisuutta Helsingin Yliopistossa opiskellut Lapin poika kirjautui sittemmin Helsingin Sanomien toimittajakouluun, josta hänet palkattiin Ilta-Sanomien toimittajaksi.Vapaaksi kirjailijaksi Tervo siirtyi vuonna 1995.

Jari Tervon kolme runokokoelmaakin sisältävä kirjallinen ura jatkui proosalla, jota on tähän mennessä syntynyt parinkymmenen kirjan verran. Tervon tekstiä värittää hänen omalaatuisena pidetty huumorinsa.

– Se on varmasti pohjoisen perua. Lapissa ilmaistaan usein vakaviakin asioita huumorin varjolla, mikä helpottaa viestien läpimenoa. Muutenhan vakavasti esitetyt tekstit saattaisivat käydä aika tylsiksi, Tervo naurahtaa.

Tervo julkaisee kirjan joka toinen vuosi

Jari Tervon tuotanto kietoutuu pääasiassa suomalaisen arkielämän ympärille ja sijoittuu kirjailijan parhaiten tuntemiin kotimaisemiin Rovaniemelle ja Lappiin.

Eniten huomiota Suomessa lienee saanut hänen poliittisesti värittynyt trilogiansa, joka sisältää teokset ”Myyrä” (2004), ”Ohrana” (2006) ja ”Troikka” (2008). Myyrä pyrkii osoittamaan, kuinka Suomen pitkäaikainen presidentti Urha Kekkonen toimi Neuvostoliiton ”kätyrinä” kylmän sodan aikana. Tositapahtumiin perustuvassa Troikassa kolme miestä suunnittelee marsalkka Carl Gustav Mannerheimin murhaa, mutta hanke jää toteuttamatta.

Jari Tervo pyrkii tuottamaan kirjan joka toinen vuosi. Välivuosina hän kirjoittaa käsikirjoituksia televisiosarjoihin, joita tähän mennessä on julkaistu kaksi, ”Mogadishu Avenue” (2006) ja ”Moska” (2011). Kumpikin sarjoista esitettiin 8-osaisena.

Tällä hetkellä Jari Tervon työpöydällä kasvaa uuden teoksen liuskapino, joka on jatkoa vuonna 2013 julkaistulle teokselle ”Esikoinen”. Kirja perustuu 12-vuotiaan pojan päiväkirjaan.

- No juttuhan on niin, että Esikoinen oli jo lähtökohdiltaan mahdoton. On vaikeata kuvitella että murrosikään tuleva poika kirjoittaisi 300 sivun verran päiväkirjaa, itseironinen Tervo naurahtaa. Teos perustuukin kirjalijan omaan varhaisnuoruuteen 1970-luvun Lapissa.

Tervolla ei ole varsinaisia kellonaikoja kirjoitustyössään, mutta myöntää että kirjallisen prosessin  aikana tekstiä syntyy tasaiseen tahtiin joka päivä.

- Siihen kun alkuperäinen idea työstyy valmiiksi kirjaksi, kuluu keskimäärin neljä vuotta. Minulle on tärkeintä että pystyn aluksi kirjoittamaan ensimmäisen lauseen ja viimeisen lauseen. Sen jälkeen on ”helppoa” täyttää ne väliin tulevat 300 sivua, Tervo myhähtää televisiosta tuttuun ja leppoisaan tapaansa.

Jari Tervo on tänä päivänä yksi Suomen suosituimmista kirjailijoista, jonka teoksia myydään 50 – 60 000 kappaletta. Parinkymmenen kirjan tuotannosta on viisi käännetty englanniksi. Kirjoja Yhdysvalloissa markkinoi Independencessä (MN) toimiva Jarkko Sipilän Jouko-veljen johtama kustannusyhtiö Ice Cold Crime LLC.

Dekkarit Jarkko Sipilän erikoisala

Jarkko Sipilä puolestaan tunnetaan Suomessa eturivin dekkari-kirjailijana, jonka suosio on kasvanut tasaisesti vuosien mittaan. Esikoisteos ”Koukku” (1996) on saanut lähes parikymmentä teosta jatkokseen. Viisi Sipilän kirjaa on käännetty jo englanniksi, yksi saksaksi ja yksi italiaksi. Helsinkiin sijoittuvat rikoskertomukset ovat hyvin jäsenneltyjä, yllätyksellisiä ja sujuvasti kirjoitettuja, eivätkä ne häviä amerikkalaisille dekkareille millään tasolla.

- Minun kirjoitustapani perustuu ennalta tehtyyn tarkkaan jäsentelyyn. Luon henkilöt ja tapahtumien kulun tarkasti etukäteen ja sitten alan vasta kirjoittamaan, niinikään Helsingin Sanomien toimittajakoulusta valmistunut Sipilä kertoo. Hänen päivärytminsä ei ole sidottu kelloon.

- Minulle on parasta luoda tekstiä aina silloin kun inspiraatio iskee. Vuorakaudenajalla ei silloin ole väliä, Sipilä kertoo. Suomessa Sipilän teokset myyvät jo 20 – 30 000 kappaleen verran.

Minneapolisissa suomalaiskirjailijat vierailivat kirjakaupoissa signeeraamassa teoksiaan. Näissä myymälöissä heidän kuvansa ja tuotantonsa olivat näyttävästi esillä. Syy hyvään huomioarvoon oli selkeä. Sipilän veljesten yhteisesti omistama kustannusyritys Ice Cold Crime on saamassa jalansijaa kivikovilta amerikkalaismarkkinoilta. Jo yrityksen kotimaisemissa Minnesotan osavaltiossa asuu lähes 100 000 suomalaisilta juurilta ponnistavaa Yhdysvaltain kansalaista .

Ensi talvena Jari Tervo ja Jarkko Sipilä suunnittelevat myynti-iskua myös Etelä-Floridan suomalaisalueelle. Helmikuussa pidettävä Finnish-American Week sopisi erinomaisesti kirjailijavierailun ajankohdaksi.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Minneapolis, MN