Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 10, 2014

Team Finland-vastuuhenkilö Los Angelesiin nimitetty


Suomen Los Angelesin -pääkonsulaatissa elokuun alussa työnsä aloittanut Team Finlandin vastuuhenkilö, ekonomi Jussi Salonen (oikealla) työpalaverissa pääkonsuli Juha Markkasen kanssa.

Suomen pääministerin kanslian alaisuudessa toimivan Team Finlandin vastuuhenkilöksi (coordinator) Los Angelesiin on valittu 1.8.2014 alkaen Jussi Salonen. Salosen asemapaikka on Suomen Los Angelesin -pääkonsulaatti.

Salonen on valmistunut ekonomiksi Tampereen yliopistosta vuonna 2012. Hän on työskennellyt opintojen ohessa Suomessa asiakasneuvojana vakuutusyhtiö Pohjolassa ja Nordea-pankissa sekä projektipäällikkönä Finnpos Systems Oy:ssä, joka on tietotekniikan alan ohjelmistoja kehittävä yritys. Ekonomiksi valmistuttuaan Salonen työskenteli asiantuntijana Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (SITRA - The Finnish Innovation Fund) pääkonttorissa Helsingissä terveyden- ja hyvinvointiin liittyvissä hankkeissa.

Salonen on ollut vaihto-oppilaana USA:ssa vuosina 2003-2004 New Hampshiressa (Manchester High School West) sekä vuonna 2011 Ruotsissa (Linköpingin yliopisto).

Team Finland on Suomen historian suurin näkyvyyshanke

Team Finland on Suomen valtion ohjelma, jolla pyritään luomaan Suomelle myönteistä maakuvaa maailmalla. Myönteisen maakuvan avulla on tavoitteena houkutella ulkomaisia investointeja ja matkailijavirtaa Suomeen, ja edistää suomalaisten tuotteiden ja palvelujen - myös taiteen ja tieteen - vientiä ulkomaille. Team Finlandin pohja luotiin vuonna 2011, kun Suomen hallitus päätti yhtenäistää, tehostaa ja tavoitteittaa ulkomaantoimintojaan.

Team Finlandin toimintaa ohjaa Suomen pääministerin kanslia, ja ministeriöistä siinä ovat keskeisimmin mukana Ulkoasiainministeriö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Työ- ja elinkeinoministeriö. Muita toimijoita ovat mm. Finpro, Tekes, SITRA, kauppakamarit, vientirenkaat, kulttuuri-instituutit, Suomen ulkomaanedustustot - ja yksityiset yritykset. Kaikkiaan on Team Finland -ohjelman piirissä jo 70 maata. Kyseessä on Suomen kaikkien aikojen suurin yhtenäinen ponnistus erottua positiivisesti maailman muiden kansakuntien joukossa.

Suomen pääkonsuli Los Angelesissa, Juha Markkanen, on hyvin innoissaan Team Finlandin toiminnan käynnistymisestä USA:n länsirannikolla. Amerikan Uutiset -lehden tämän numeron ilmestyessä syyskuun alussa Markkanen itsekin on ollut toimessaan vasta vuoden päivät, mutta paljon on tapahtunut.San Diegossa 25 vuotta toimineen Ruotsalais-amerikkalaisen kauppakamarin ja 1-vuotiaan Suomalais-amerikkalaisen Kauppakamarin yhteistilaisuus kesäkuussa keräsi yli 100 kuulijaa. Suomalaisen Rovio Oy:n (Angry Birds) varatoimitusjohtaja Mikko Setälä oli tilaisuuden pääesitelmöitsijöitä.

- Suomen hallituksen päätös julkishallinnon ulkomaanedustustojen toimintojen tehostamisesta, ja avautumisesta entistä tiiviimpään yhteistyöhön suomalaisten vientiyritysten kanssa merkitsee suurta toimenkuvallista uudistusta. Kuitenkin pääkonsulaatti Los Angelesissa hoitaa entiseen tapaan perinteiset diplomaattiset tehtävät samoin kuin konsulaariset perustehtävät, kuten passiasioiden hoidon ja Suomen kansalaisten avustamisen ongelmatilanteissa, muistuttaa pääkonsuli Markkanen.

- Uutta sen sijaan on Suomen ulkomaanedustustojen aktiivinen ja markkinointilähtöinen ulospäinsuuntautuminen sijaintimaissaan. Tähän kuuluu suomalaisten yritysten auttaminen alkuun yhteyksien luomisessa paikallisiin mahdollisiin asiakkaisiin tai yhteistyökumppaneihin.

Tätä työtä Markkanen on tehnyt tiiviisti ensimmäisenä pääkonsulin-vuotenaan Los Angelesissa. Hän on luonut yhteyksiä mm. Kalifornian yritys-, yliopisto- ja taidemaailmaan. Työtä riittää, mutta saavutettavaakin on. Kalifornia on väestömäärältään - lähes 38 miljoonaa asukasta -  USA:n suurin osavaltio, ja itsenäisenä maana se olisi tuottavuudeltaan maailman 8:nneksi suurin kansantalous.

Markkanen on ollut mukana vuoden 2013 lopussa perustetun San Diegon amerikkalais-suomalaisen kauppakamarin synnyttämisessä ja sen toiminnan vakiinnuttamisessa. Ajan kiihkeälle riennolle on kuvaavaa, että kauppakamarin perustava kokous pidettiin Nokian tutkimus- ja tuotekehityskeskuksessa San Diegossa. Hienot toimitilat olivat aikanaan Nokian ja Suomen ylpeys, ja sieltä piti USA:n valloituksen alkaman. Amerikkalainen Microsoft nappasi kuitenkin kevyesti Nokian haltuunsa ja irtisanoi kesällä entisestä Nokian lippulaivasta 650 työntekijää, joukossa paljon suomalaisia.

Pienen maan on paha häärätä yksin. Rahat ja muutkaan rahkeet eivät riitä. Tarvitaan yhteistyötä ja verkostoitumista muiden samanmielisten ja -kokoisten kanssa. Markkanen on ollut auttamassa yhteistyön synnyttämisessä San Diegon ruotsalais-amerikkalaisen kauppakamarin ja vastaperustetun suomalais-amerikkalaisen kauppakamarin välillä. Yhteistyön aloittamisen kunniaksi järjestettiin San Diegossa kauppakamarien yhteinen jäsentilaisuus, ajankohtaisena aiheena ”Gamification and the Scandinavian success story” eli tietokonepelit ja niiden kaupallinen hyödyntäminen. Niissähän Suomi ja Skandinavian maat ovat maailman huippua.

Koko päivän mittainen kokous oli menestys. Siihen osallistui yli 100:n hengen innostunut, asiantunteva, ja esitelmöitsijöiden mukana elävä yleisö. Kokous oli samalla San Diegon ruotsalaisen kauppakamarin 25-vuotisjuhla ja suomalaisen kauppakamarin 1-vuotisjuhla, jälkimmäinen pienellä förskotilla. Avauspuheenvuoron piti kutsuvieraana ollut pääkonsuli Juha Markkanen, ja yhtenä pääesitelmöitsijänä oli Mikko Setälä, suomalaisen Angry Birds -tuotteen kehittäneen Rovio Oy:n varatoimitusjohtaja.Tapahtuma oli oivallinen esimerkki Team Finland -henkisestä yhteistyöstä.

San Diego, Kalifornia

Amerikan Uutiset

Alpo Collanus