Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 6, 2014

”Sel8nne”-elokuvan kantaesitys Los Angelesin EU-filmifestareilla


Teemu Selänteen jääkiekkouraa esittelevän elokuvan Amerikan -ensi-ilta oli EUphoria -filmifestivaaleilla Los Angelesissa 23. syyskuuta. Kuvassa vasemmalta Pascal Ladreyt (ELMA, European Languages and Movies in America), pääkonsuli Juha Markkanen, Sirpa Selänne, Teemu Selänne, pääkonsulaatin luovien alojen Team Finland -vastaava Heidi Luukkonen sekä Alex Ago (projektijohtaja, University of Southern California).Suomi oli mukana, kun Euroopan Unionin ensimmäiset yhteiset filmifestivaalit Los Angelesissa pidettiin syyskuun lopulla. Viikon mittaisen tapahtuman näyttämönä oli Hollywoodin alueella sijaitsevan yliopiston, University of Southern California (USC), elokuvataiteen akatemia. EU:n elokuvatuotantoa esitteli kaikkiaan 13 maata, mukana muun muassa alan mahtimaa Italia. Suomea edusti jääkiekkoilija Teemu Selänteen elämästä kertova elokuva.
Esitys oli samalla Selänteen elokuvan USA:n ensi-ilta. Yleisöä riemastuttava yllätys oli, että kutsuvierasnäytäntöön ehtivät minuuttiaikataulussa suoraan Suomen-kesälomaltaan elokuvan pääosan esittäjä Teemu Selänne sekä hänen Sirpa-vaimonsa. Selänne kertoi, että myös hän näki elokuvan nyt ensimmäisen kerran valmiina kokonaisuutena.
Pienessä, tunnelmallisessa ja lähes täydessä elokuvateatterissa oli noin 150 katsojaa, joukossa paljon suomalaisia. Ja aivan ilahduttavan paljon suomalaisia nuoria, jotka työskentelevät luovilla aloilla Los Angelesin kovasti kilpailluilla markkinoilla - kuten elokuva, musiikki, kuvataide, teatteri.


Ura päättyi tänä vuonna
Teemu Selänne (44) lopetti uransa ammattimaisena jääkiekkoilijana tähän vuoteen, 2014. Ura oli kamppailulajeissa poikkeuksellisen pitkä. Selänne on kaikkien aikojen menestyinein suomalainen jääkiekkoilija. Helsingin Jokereissa vuonna 1989 alkanutta ammattikiekkoilijan elämää kesti peräti 25 vuotta, niistä viimeisimmät 18 vuotta maailman arvostetuimmassa Pohjois-Amerikan NHL:ssä.
Espoolaisen koulupojan innostus ja tahto, ja perheen lähes päätoiminen tuki, veivät pitkälle NHL-liigassa:  76 maalia ensimmäisenä vuonna eli pelaajien kaikkien aikojen ennätys, ja koko uralla yhteensä 648 maalia eli 11:s sija kaikkien aikojen parhaiden tilastoissa.
Huippusaavutus on jääkiekkomaailman arvostetuimman kisan, Stanley Cupin, voitto vuonna 2007. Lisäksi Selänne on ollut voittamassa Suomelle olympiakisoissa hopean ja kolme pronssia sekä MM-kisoissa hopean ja pronssin.

Elokuva nimeltä ”Sel8nne”
Teemu Selänteen urasta kertova elokuva on nimeltään hieman epätavallinen. Voisi sanoa taiteellinen tai pikemminkin sisäpiiriläinen. Otsikossa ei siis ole todellakaan virhettä elokuvan nimessä. Selänne pelasi pitkään ja lopetti uransa Anaheim Ducks-joukkueessa numerolla 8. Tammikuussa 2014 seura poisti tämän pelaajanumeron käytön joukkueen pelipaidoista Selänteen eläköitymisen kunniaksi. Siitä leffan konstikas nimi.
Jos elokuvan nimi on epätavallinen, sen sisältö on tavallinen. Lähes kahden tunnin pituinen elokuva sisältää katkelmia television pelinauhoituksista, mutta ennen kaikkea paljon haastatteluja. Vaimo ja kolme lasta, isä ja äiti, veljet Paavo ja Panu. Muutama elinikäinen ystävä. Kiekkopomot Hjallis Harkimo, Frank Moberg, Kalervo Kummola. Pelikavereita Suomesta ja USA:sta. NHL-liigan silmäätekeviä.
Pituudestaan ja runsaasta aineistostaan huolimatta elokuva ei ehkä oikein avaudu sellaiselle, joka ei seuraa tiiviisti jääkiekkoa. Mutta ei hätää. Teemu Selänne ja hänen Sirpa-vaimonsa avautuvat luontevasti ja tuttavallisesti niillekin, jotka eivät ole jääkiekon sisäpiiriläisiä. Heidän osuutensa on elokuvan parasta katseltavaa, monasti tuntuu kuin olisi itse läsnä pariskunnan kotona haastatelutilanteessa. Sitä suorastaan toivookin, kun seuraa huushollin pihvinvalmistuspuuhia keittiössä.

Kova pelityyli pohdituttaa
Elokuvan vaikuttavimpia jaksoja on, kun Selänne kuvaa tunteitaan ja ajatuksiaan vaikean loukkaantumisen vuoksi. Se oli katkaista hänen uransa. Selänne ei syytä NHL-pelaajaa, joka täysin tarpeettomasti ruttasi hänet pelin tiimellyksessä takaapäin sairaalakuntoon ja vuoden toipumistauolle.
Selänne kertoo pitkästä paluustaan, että hän havahtui toipilaana pelejä seuratessaan, kuinka jääkiekon luonne oli muuttumassa yhä kiihkeämmäksi ja väkivaltaisemmaksi. Hän pohti, onko hänestä enää siinä iässä pelimiestä noin koviin kehiin. Ja päätti, että on. Ja näytti sen myös. Paluu vaati lujaa luonnetta, lääketieteen apua, hampaat irvessä harjoittelua, hyvää perimää ja onnea - ja perheen tukea.
Hieman hämmästyttää, ettei elokuvassa käsitellä juuri lainkaan jääkiekon väkivaltaa. Ronski voimankäyttö vastustajaa kohtaan on tyypillistä erityisesti pohjois-amerikkalaisessa pelitavassa. Selänteen uran tekee ainutlaatuiseksi myös, ettei hän ole rampauttanut vastustajiaan, vaan on keskittynyt bisnekseen eli jääkiekon pelaamiseen ja maalien tekoon. Huumeiden käyttö saa Selänteeltä yksiselitteisen tuomion.

Hellät jäähyväiset
Elokuvan Amerikan-ensi-illan jälkeen Teemu Selänne istahtaa valkokankaan eteen tuolille ja vastaa ensin haastattelijan, sitten yleisön kysymyksiin. Hän kertoo olevansa tyytyväinen uraansa ja lopettavansa aktiivipelaamisen hyvillä mielin. Ensimmäisenä eläkevuoteenaan hän kertoo keskittyvänsä lepäämiseen sekä yhdessäoloon perheen kanssa.
Oheispuuhaakin riittää. Huomiota vaatii vastikään avatun oman ravintolan pyörittäminen Los Angelesin lähellä sijaitsevassa Laguna Beachin taajamassa. Myös mobilistiharrastus eli vanhat autot saavat vihdoin osansa. Selänne on Suomessa aktiivisesti mukana lastensairaalan keräyshankkeessa.Tärkeintä on kuitenkin juuri nyt golfin peluu. Sadasta kiintoisimmasta viheriöstä on plakkariin kertynyt vasta noin 25.
Haastattelun jälkeen Selänne jakaa nimikirjoituksia kaikille halukkaille. Syntyy pitkä jono. Selänne keskustelee häntä tapaamaan tulleiden kanssa ja asettuu auliisti valokuvattavaksi heidän kanssaan. Ollaan kuin iloisessa perhejuhlassa. Harvoin noin tavanomaisen elokuvan jälkeen yleisö lähtee niin hyväntuulisena kotiin.
Suosittelenkin elokuvan katsomista ensisijaisesti oivallisena dokumenttina ahkerista ja lahjakkaista suomalaisista. jotka ovat vaikeuksien kautta onnistuneet elämässään maailmalla - ja joille maine ja raha ei ole kihahtanut päähän. Good job.
Sel8nne -elokuvan tulosta USA:n teatterihin ei ole vielä päätetty. Suomessa elokuva on saatavana DVD- ja Bluray -tallenteena.

San Diego, Kalifornia
Amerikan Uutiset
Alpo Collanus