Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 24, 2014

Puheenjohtaja June Rantanen jättää Lepokodin hallituksen


Lake Worthin suomalainen Lepokoti täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Nyt kysytään, pitkäänkö yritys voi jatkaa toimintaansa maallikkohalllituksen johdolla alati kiristyvillä markkinoilla?

Lake Worthin amerikansuomalaisen Lepokodin (Finnish-American Rest Home Inc.) hallituksen puheenjohtaja June Rantanen eroaa tehtävästään ensi lauantaina pidettävässä FARH:n jäsenten vuosikokouksessa.

-Olen pettynyt siihen, että nykyinen administrator (toimitusjohtaja) yrittää kitkeä suomalaisuuden pois Lepokodiltamme. Minusta se on väärin. Lepokoti perustettiin aikoinaan suomensukuisia asukkaita varten, jotta he voisivat viettää kultaiset vuotensa omassa kulttuuriympäristössään, Rantanen sanoo.

Keskiviikkoiltana pidetyssä FARHin hallituksen kokouksessa etenkin vanhemmat jäsenet asettuivat kuitenkin nykyisen puertoricolaisen administratorin Lisa Izquierdon ja hänen työntekijäpolitiikkansa taakse.

Aikaisemmin eroanomuksensa hallitukselle oli jättänyt Lepokotia 10 vuotta johtanut Pirjo-Leena Koskinen, joka tämän vuoden on vastannut FARH:n markkinoinnista.

-On surullista, että meiltä suomalaisilta työntekijöiltä ja asukkailta on rajoitettu  oman äidinkielemme puhuminen talon sisällä, Koskinen toteaa. Hänen motiivinsa jättää Lepokoti ovat samansuuntaiset kuin Rantasellakin. Valtakulttuuri on vyörymässä kutistuvan suomalaisuuden yli.

- En usko, että tällä linjalla Lepokoti pystyy toimimaan kovinkaan pitkään. Hallituksen tietotaito ei riitä johtamaan yritystä tänä päivänä. Vastuu jää toimivan amerikkalaisen johdon käsiin, Rantanen sanoo.

Vanhustenhoitoala Yhdysvalloissa on ollut viime aikoina kovassa myllerryksessä tiukentuneiden lakien ja vakuutustoiminnan muutosten takia. Alalla yleisesti käytetyn vertauksen mukaan ”hoitokoteja valvotaan tarkemmin kuin ydinvoimaloita”. Viime viikolla FARH:n hoitokoti läpäisi Floridan osavaltion vuositarkastuksen vain kuuden huomautuksen saattelemana.

Pirjo-Leena Koskisen mukaan talon maineelle ei ole tehnyt hyvää administratorin vaihtuminen alati. 11 vuoden aikana Izquierdo on jo seitsemäs talon vetäjä. Koskisen mukaan Izquierdo on hyvä ja ammattimainen johtaja, jolle kuuluisi antaa työrauha ja aikaa näyttää, pystyykö hän pelastamaan talousvaikeuksiin ajautuneen lepokodin. Pari vuotta sitten FARHia johtanut John Morris on ollut ainoa amerikkalaisperäinen toimitusjohtaja, joka on arvostanut yrityksen perustaneita ja hallinnoivia suomalaisia sekä Suomen kieltä ja kulttuuria.

Tällä hetkellä Lepokodin asukkaista ja henkilökunnasta on noin 80% on suomea puhuvia. Hoitokodin puolella suhde on päinvastoin.

Jäsenten vuosikokouksessa ensi lauantaina käsitellään normaalit vuosikoukselle kuuluvat asiat. Kokouksen jälkeen halltusvastuussa olevat suomalaisjärjestöt nimeävät edustajansa yrityksen hallitukseen. Nimetty hallitus valitsee joukostaan puheenjohtajan.

FARH:n hallituksessa on viime vuosina ollut kahdeksan tai yhdeksän suomalaisyhdistyksen edustajaa. Kysymysmerkkinä on ollut Suomalaiset Sotaveteraanit Amerikassa-järjestön edustusoikeus. Muutama vuosi sitten perustettu järjestö ei saanut New Yorkin sotaveteraanijärjestön ”non-profit”-tunnusta ja järjestö jouduttiin perustamaan uutena yhdistyksenä Floridan yhdistysrekisteriin. Koska nykyinen Suomalaiset Sotaveteraanit Amerikassa-järjestö ei ole alkuperäinen FARH:n perustajajärjestö, sillä ei ole yrityksen sääntöjen määräämää hallituspaikkaa. Veteraanien edustaja on kuitenkin istunut tänä vuonna hallituksen kokouksissa.  


Mikko Koskinen

Lake Worth, FL