Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 7, 2014

Osmo Kanerva on poissa


 Osmo Kanerva (1941-2014) tunnettiin huipputason nyrkkeilijänä, mestarivalmentajana ja toimittajana.

Osmo Kanerva, yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmista nyrkkeilijöitä, menehtyi 72-vuotiaana kotonaan Lantanassa maanantaina 3. marraskuuta 2014 vaikean sairauden murtamana. ”Osku” Kanerva ja hänen äänensä tunnettiin hyvin myös Etelä-Floridan suomalaisalueella, jossa hän toimitti sunnuntaiaamuisin suomenkielistä radio-ohjelmaa Finnish Window. Kanerva menestyi myös nyrkkeilyvalmentajana. Vuonna 1989 hänen valmennettavansa Darrin Morris voitti IBC- ja WBF-liittojen maailmanmestaruuden Miamissa.

Paljasjalkainen helsinkiläinen oli tuttu mies myös suomalaiselle urheiluväelle, etenkin maan nyrkkeilyjännäreille. Osmo Kanervan nimi nousi valtakunnan tietoisuuteen 1960-luvulla. Hän piti parhaana saavutuksenaan iskemäänsä voittoa Tunisian mestarista ja tuoreesta Tokion olympiapronssimitalistista Habib Galhiasta. Vuonna 1965 nyrkkeilymaajoukkue matkusti presidentti Urho Kekkosen valtiovierailun yhteydessä Tunisiaan, jossa käytiin maaottelu isäntämaata vastaan. Tunisialaisten ällistykseksi tuntematon suomalainen voitti maassaan sankarin maineeseen nousseen Galhian.

-Sain Galhian turvautumaan useasti köysiin ja saavutin lopulta ylivoimaisen pistevoiton. Pääministeri Ahti Karjalainen oli katsomassa ottelua ja tuli kädestä pitäen onnittelemaan minua. Myöhemmin myös UKK kävi huikkaamassa, että “Osku, sehän oli hieno saavutus”.

Toinen Osmo Kanervan merkkisaavutuksista sattui samaan vuoteen. Oslon kansainvälisissä kisoissa hän sai vastaansa kovan jenkin, sotilasnyrkkeilyn maailmanmestarin mestarin Robert Smithin (99 voittoa, 4 tappiota). Ennen ottelua amerikkalaiset olivat tuoneet kehään suuren kyltin, johon oli valmiiksi kirjoitettu luku 100. Turhaan, sillä Kanerva marssi kehästä selvänä voittajana.

- Lupasin äidilleni, etten jätä aivojani nyrkkeilykehään ja lopetin nyrkkeilyn 28-vuotiaana, muutaman vuoden myös ammattilaisena otellut Osmo Kanerva totesi Amerikan Uutisille vuonna 2009 tehdyssä haastattelussa. Vuorossa oli ura valmentajana ja toimittajana radion ja  lehdistön palveluksessa. Hän vieraili mm. Las Vegasissa eri sarjojen maailmanmestaruusotteluissa lähes 30 kertaa raportoiden tapahtumista sekä Yleisradiolle että suomalaiselle lehdistölle.

Vuonna 1989 Osmo Kanerva törmäsi West Palm Beachin PGA-boulevardilla sijainneella nyrkkeilysalilla tummahipiäiseen Darrin Morrisiin.

- Alusta lähtien meillä synkkasi henkisesti, ilman sitähän valmennuksesta ei tule yhtään mitään. Ymmärsimme toisiamme ja yhteistyö alkoi tuottaa tulosta, Osku totesi haastattelussa. Kaksi vuotta myöhemmin määrätietoinen valmennustyö toi parhaan mahdollisen tuloksen, kun keskiraskaassa sarjassa (160 lbs) otellut Darrin Morris voitti maailmanmestaruuden Miamin Convention Centerissä.

- Onnittelijoiden määrä oli valtava. Jonossa tulivat kättelemään maailman tunnetuimmat nyrkkeilijät Muhammad Ali, Joe Frazier, Larry Holmes ja Hector Camazzo, Osku muisteli valmentajauransa tähtihetkeä. Vuotta myöhemmin Darrin Morris nousi puolustamaan MM-titteleitään, ensiksi Helsingin jäähallissa sitten Montrealin Molson-areenalla. Helsingissä, jonne Kanervan vanavedessä saapui ensi kerran lajin megavaikuttaja ja valmentaja Angelo Dundee, Kanervan valmennusoppia saivat myös monet suomalaisiskijät.

– Parhaat heistä ovat olleet Jyri Kjell ja Joni Nyman, Kanerva totesi Amerikan Uutisille. Viime vuosina hän keskittyi valmentamaan nyrkkeilyä kuntolajina. Sunnuntait Osku Kanerva pyhitti  henkiselle valmentautumiselle. Aamun musiikkipitoisen radio-ohjelman (kanava WPBR 1340 am) jälkeen hän otti osaa Kotikirkon aamupalvelukseen Kaarina-vaimonsa kanssa.

- Saan kirkossa tasapainon ja rauhan elämääni. Vaikka muulloin tuntisin olevani “kovakin jätkä”, kirkossa tunnen itseni pieneksi, yhdeksi kaikista. Me huippu-urheilijat olemme yleensä herkkää väkeä, kymmeniä runojakin kirjoittanut Osmo ”Osku” Kanerva totesi. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo, tytär ja poika sekä tuhannet ystävät ja ihalijat Suomessa ja Etelä-Floridassa.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lantana, FL