Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 7, 2014

Amerikansuomalaisilla vilkas Itsenäisyyspäivä Floridassa


Kerhotalolla tanssivan Katrillit.kansantanssiryhmän jäsenet ottivat vastaan itsenäisyyspäivän iltavieraat, everstiluutnantti Juha Härkinin ja kunniakonsuli Peter Mäkilän.

Suomen 97. Itsenäisyyspäivää vietettiin Etelä-Floridan suomalaisalueella Lake Worthissa ja Lantanassa perinteisin menoin. Aamukahdeksalta siniristilippu nostettiin salkoon amerikansuomalaisella Lepokodilla, yhdeksältä Suomalaiset Sotaveteraanit Amerikassa-yhdistys kunnioitti sotasankareita Bryant Parkissa ja kymmeneltä liput alkoivat liehua Suomi Talon saloissa runsaan vierasjoukon läsnäollessa.

Puolilta päivin Suomen lippu nousi myös Lake Worthin kaupungitalon salkoon. Pormestari Pam Triolo onnitteli juhlivia suomalaisia tervehdyspuheessaan. Suomalaisilla on ollut merkittävä asema kaupungin kehittäjänä ja eritoten rakentajana, sillä useat kymmenet keskustan vanhoista rakennuksista on suomalaisten kätten tulosta.

Kerhotalon (American-Finnish Club) vahvat vetäjät, ex-puheenjohtaja Kaija Kalervo ja nykyinen puheenjohtaja Kari Repo ovat pitäneet suomalaisuutta yllä Etelä-Floridassa vuosikymmenten ajan.

Illalla Suomen Itsenäisyyttä juhlittiin paikkakunnan ”haaleilla”, Suomi Talolla ja Kerhotalolla. Tuttuun tapaan Suomea edusti tilaisuuksissa sotilashenkilö Tampasta. Tänä vuonna kunnian sai everstiluutnantti Juha Härkin.

-Varmasti kaikki suomalaiset tietävät, että maamme täyttää kolmen vuoden kuluttua sata vuotta ja itsenäisyyteemme liittyvät tapahtumat ovat hyvin jokaisen mielessä. Puhetta suunnitellessani tuli mieleeni, että moniko on kuullut P.E. Svinhufvudin 4.12.1917 lukeman Suomen Itsenäisyysjulistuksen, everstiluutnantti Härkin alusti esitystään. Ei varmasti monikaan, ja siksi Härkinin lukema historiallinen Itsenäisyysjulistus tuli monelle amerikansuomalaiselle uutena asiana.

Kerhotalolla puhunut Lake Worthin kunnakonsuli Peter Mäkilä viittasi myös Suomen syntyhistoriaan ja sotien aikaan todeten, ettei itsenäisyys ole ollut Suomelle ”itsestäänselvyys”. Sen kautta maailmalla asuvat suomalaiset ovat saaneet identiteettinsä, jota pitävät jatkuvasti yllä uusissa kotimaissaan.

Mäkilä muistutti myös ensi vuoden suuresta Jean Sibelius-juhlasta, jota vietetään säveltäjän syntymän 150-vuotisjuhlana, Suomessa ja suomalaisten keskuudessa eri puolilla maailmaa. Yhdysvalloissa, jossa Sibelius nousi valtavaan kuuluisuuteen, hänellä oli maassa asuville suomalaisille erityinen merkitys: Sibelius oli koko maan kattavan, vuonna 1953 perustetun Finlandia Foundation Nationalin ensimmäinen suojelija (patron). Mäkilän mukaan muut tunnetut suomalaiset S-kirjaimella alkavat sanat ovat kansakielessä ”sauna” ja ”sisu”, mutta hänen mielestään Yhdysvalloissa voitaisiin mukaan ottaa neljäs S-sana: Saarinen.Leipuriveljekset Jouko ja Pekka Vaskivuo ovat pyärittäneet suosittua Palm Beach Bakeryä aina 1980-luvulta lähtien. Leipurit näyttivät mallia muille ja vvierailivat kummankin "suomalaishaalin" itsenäisyyspäiväjuhlassa.

-Arkkitehti Eero Saarinen suunnitteli aikoinaan yhden maan tunnetuimmista monumenteista,  ”The Gateway Archin” (Portti Länteen) St. Louisin kaupunkiin. Suomalaiset tunnetaan täällä myös tästä teosta, Mäkilä huomautti. Hän viittasi tervehdyksessään myös tämän päivän suomalaisen yhteiskunnan erinomaiseen koulujärjestelmään, jonka etevimpänä edustajana Yhdysvalloissa toimii nyt professori Pasi Sahlberg.

Kunniakonsuli otti esiin myös perinteisen siirtolaisuuden lukemalla sanat kaikille tutusta kansanlaulusta ”Kotimaani ompi Suomi”. Monikohan kuulijoista tiesi, että laulun on tehnyt Amerikkaan 1800-luvun loppupuolella muuttanut Jooseppi Riippa ja että laulu on kulkeutunut aikojen saatossa Yhdysvalloista Suomeen?

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL