Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 8, 2015

Ella Laurikkala: Vieraita ja kirjoja


- Lumilinnun talvikauden kokokohta on kun vieraat lähtevät Tri Raililla takaisin kotiinsa, kirjoittaa Ella Laurikkala.
Tiedättekö, mikä on lumilinnun mielestä talven paras hetki?  Tietenkin silloin, kun vieraat pudotetaan lentokentälle tai Tri Trailin juna-asemalle. Omalla vuokrautolla lähteville vilkutetaan ovella, eikä millään malteta odottaa perävalojen häipymistä. Vieraskoreus (kärsimys) sulaa kasvoilta ja rauha palaa pesään.
 
Eräs vieras sanoi tullessaan, että kolmessa päivässä alkaa kala haista. Hän viipyi viikon ja huumorilla haistelimme toisiamme kolmen päivän jälkeen. Ei haissut mikään, typerä vanha sanonta.
 
Miksi silti kuulen etenkin joulunpyhien jälkeen syviä huokauksia: ne lähti aamulla! Ne oli flunssassa koko ajan ja lähdön hetkellä minäkin sain tartunnan. Sairastan mielelläni, kun ympärilläni on ihana rauha. Kunnes seuraavat vieraat tulevat puolentoista viikon kuluttua.

Lapset, lastenlapset, sisarukset perheineen, hyvät ystäväpariskunnat, ihania ihmisiä kaikki! Itse olemme heidät kutsuneet ja he tulevat ilahduttamaan yksinäisiä talvikuukausiamme. Heille on vaikea selittää, että meillä lumilinnuilla on yllin kyllin tekemistä täällä - ja osaamme nauttia elämästämme myös tekemättä yhtikäs mitään. Voimme painaa tuolin rantahiekkaan ja päivänvarjon pystyyn, istumme siinä lukemassa tai lukematta, annamme meren ja lämmön rentouttaa mieltämme, ajatuksiamme. Oletteko muuten tavanneet vihaista vanhaa ihmistä rannalla? En minäkään.
 
Lukemisesta puheen ollen harvoin olen tavannut vihaista kirjojen ystävääkään. Kaikki lukijat eivät pidä kaikista kirjoista, ja se on lukijan etuoikeus, voi valita mitä lukee.
 
Vuosi sitten Suomi Talossa alkanut lukupiiri on erinomainen paikka peilata omia lukukokemuksiaan muiden kokemuksiin. Siinä missä yksi on ahminut kirjan, toinen ei ole päässyt alkua pidemmälle. Kenenkään mielipide ei ole oikeampi kuin toisen, kirjasta keskustelu on kaikkien osallistujien mielestä kiinnostavaa ja avartavaa.
 
Lukupiiri on kaikille avoin, tervetuloa mukaan. Tammikuun 18. päivä kokoonnumme seuraavan kerran ja keskustelemme Kjell Westön kirjasta Kangastus 38. Kirja on helpoin hankkia e-kirjana, Elisa Kirjalla hinta on 10,80 euroa ja se latautuu ostajan tietokoneelle tai tabletille saman tien.
E-kirja on mielestäni huikean hyvä vaihtoehto perinteiselle paperikirjalle. Suosittelen vahvasti kokeilemaan.
 
Helmikuussa lukuvuorossa on dekkari, Eppu Nuotion Musta. Maaliskuussa luemme Antti Tuurin Taivaanraapijat, joka kertoo 1900-luvun alun New Yorkista, missä huimapäiset suomalaiset rakensivat pilvenpiirtäjiä. Jos sinulla on tämä kirja hyllyssäsi, voisitko lainata sitä lukupiiriläisten luettavaksi? Antti Tuurin vanhaa tuotantoa ei ole saatavana e-kirjoina. Jos suostut lainaamaan kirjaasi, otatko ystävällisesti yhteyttä ella.laurikkala@icloud.com.
 
Hyvää uuden vuoden jatkoa. Pidetään vieraistamme ja itsestämme huolta!