Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 17, 2015

NHL-tähti Jussi Jokinen saa kiitosta Etelä-Floridassa


Jussi Jokinen viihtyy perheineen Etelä-Floridan lämmössä ja miehen peli Panthers-paidassa kulkee. - Olemme pelanneet itsellemme tilaisuuden päästä NHL:n pudotuspeleihin. Sitä ei saa nyt hukata, Jokinen sanoo. (Kuva: Salla Jokinen)

-Millä ihmeellä veskari sai kätensä eteen kun edessäni oli tyhjä verkko, ihmetteli Floridan Panthersin suomalaistähti Jussi Jokinen saapuessaan Sunrisen jääkiekkopyhätön perhehuoneeseen. Kotitappio Colorado Avalanchelle lukemin 2-4 loisti hallin valotaululla ja puheensorina huoneessa oli vaimeata. Pelaajat valuivat yksitellen tapaamaan omaisiaan, mutta pettymys loisti jokaisen kasvoilta. Tämä on ollut juuri se kausi mitä Florida Panthers on odottanut pitkien vuosien ajan: joukkue on noussut heikon alkukauden jälkeen tyrkylle NHL:n pudotuspeleihin ja kaiken onnistuessa loppukaudesta Etelä-Floridassa nähdään vihdoinkin maailman parasta play off-kiekkoilua.

Jussi Jokisen avopaikka putosi kuin taivaan lahjana heti ottelun ensimmäisellä minuutilla. Kiekko lipui Coloradon maalinedustalla Jokisen lapaan äkkiarvaamatta. Maalin toiselta reunalta syöksynyt maalivahti Varlamov kurotti mailakätensä äärimmilleen – ja kas, siihenhän se kiekko napsahti.

-Nuo paikat olisi pakko käyttää hyväksi. Näin tiukassa sarjatilanteessa misseihin ei ole varaa, tuumasi Jussi haarukoidessaan lihapataa energiaa huutavaan elimistöönsä. Seuraava peli on jo kahden päivän kuluttua ja palautumisen edellisen ottelun rasitteista on oltava täydellinen, jotta menestystä voisi odottaa.

Päävalmentaja kiittelee suomalaiskolmikkoa

Jussi Jokinen on uusin suomalaispantteri, joka muutti perheineen Floridaan kesällä 2014. Joukkueen muut suomalaispelaajat – Sean Bergenheim ja Aleksander Barkov – ovat jo ehtineet antaa näyttönsä subtrooppisen jääkiekkojoukkueen kannattajille. Aikaisemmin Dallasissa, Carolinassa ja Pittsburghissa pelannut Jokinen pelaa nyt 11 NHL-kauttaan.

-Suomalaisemme ovat kaikki erinomaisia jääkiekkoilijoita, antoi perhehuoneen lihapadan ääreen tullut joukkueen päävalmentaja Gerard Gallant kiitosta sinivalkoiselle kolmikolleen. Jokisen tavoin kesällä Panthersin leiriin muuttanut Gallant korosti kuitenkin kokeneen hyökkääjänsä merkitystä nuoremmille pelaajilleen.

- Jussi on harvinaisen älykäs pelaaja kentällä. Mikä parasta, häneen voi luottaa kaikissa tilanteissa. Tämä on erittäin tärkeätä kokemattomalle joukkueellemme, kiitteli päävalmentaja.  Jokinen itse on kuitenkin hieman ymmällään roolistaan nuoressa pantterilaumassa.

- Etukäteen olisin odottanut hivenen hyökkäävämpää roolia. Nyt pelaan paljon alivoimaa ja usein vastustajan parasta ketjua vastaan. Tämä ehkä näkyy myös pistetilastoissa, Jussi tuumailee, mutta jatkaa samaan hengenvetoon.

- Yllättävän hyvin tämäkin rooli on sopinut. Olen tosi tyytyväinen tähänastiseen peliini, Jussi naurahtaa. Viime otteluissa hänen rinnallaan ovat kiitäneet 196-senttiset Nick Bjugstad ja Jimmy Hayes. Ensinmainittu on Jokisen tapaan mainio mailataituri ja maalintekijä, Hayes puolestaan voimajyrä maalinedustoilla.

- Vaikka odotin ennen kautta pääseväni pelaamaan ”Sasha” Barkovin rinnalla, olen nyt mukautunut uusiin ketjukavereihini ja pelimme luistaa hyvin, Jussi analysoi.

Hänen viittauksensa pistetilastoon lienee hivenen itsekriittinen, sillä huolimatta puolustusvoitteisesta roolistaan mies on tällä hetkellä joukkueen neljänneksi paras pistemies (23 p) ja kantaa lisäksi parhaan syöttäjän viittaa. Jokisen tähän mennessä paras pistekausi sattui hänen toiseen kauteen Carolinassa (65 p.). Viime kaudella Jokinen tehtaili 56 pistettä Penguins-paidassa.

Epäilys muuttunut uskoksi

Saapuessaan syksyllä Etelä-Floridaan Jussi Jokisella oli outo olo, sillä ensi kertaa hän liittyi vuodesta toiseen play off-pelien ulkopuolelle jääseeseen joukkueen. Uudelleen rakennettu Florida Panthers oli panostanut nuoriin ja lahjakkaisiin pelaajiin, jotka eivät koskaan aikaisemmin olleet toimineet yhdessä. Kun porukkaan lisättiin vielä uudenkarhea valmentaja, Gerard Gallant, oli keitto valmis.

-Saapa nähdä miten kaikki lähtee menemään, tuumasti Jussi Jokinen ennen kauden alkua. Hänen odotuksensa – myös pelkonsa – toteutuivat. Harjoitusottelut menivät penkin alle kaikki tyynni. Myös sarjan alku oli nihkeä ja vaati nuorelta joukkueelta lujaa usko tulevaisuuteen.

- Mutta sitten kaikki alkoi muuttua. Tutustuttuamme toisiimme ja uuteen valmentajaan, pelimme alkoi parantua. Ja kehitystä on tapahtunut aina näihin päiviin asti, Jokinen kiittelee. Hän antaa kiitosta päävalmentajalleen, jonka suosio pelaajien joukossa on vankkumaton. Itsekin entisenä NHL-tähtenä Gallant tietää, mitä kypärän alla yleensä liikkuu.

- Hän on hyvä valmentaja, joka ei aina ole prässäämässä vaan osaa antaa meille pelaajille myös omaa tilaa.

Jussi Jokisen toivookin nyt, että yhteinen sävel soisi myös toisen sarjapuolikkaan aikana. Yhdeksäntenä Itälohkossa jo pitkään majaillut Pantterit ei voi tässä tilanteessa antaa otteen herpaantua hetkeksikään, jotta tavoite – paikka pudotuspeleissä – toteutuisi.

- Kaikki play off-viivan yläpuolella olevat kahdeksan joukkuetta ovat kivikovia. Myös ne ovat parantaneet otteitaan sarjan edistyessä. Nyt olemme itse omalla pelillämme ansainneet paikkamme haastajana ja hyvänä päivänä pystymme voittamaan kenet tahansa. Tästä keväästä on tulossa todella mielenkiintoinen, Jussi sanoo. 

Kotiluolan kammo kalvaa yhä

Floridan Panthersin akilleen kantapää on takavuosien tapaan ollut kotiotteluiden heikko voittosaldo. On pohdittu, vaikuttaako jääkiekon heikko suosio Etelä-Floridassa joukkueen suorituksiin. Fort Lauderdalen esikaupunkialueella sijaitsevaan halliin kertyy  arkisin katsojia tuskin puolet kokonaiskapasiteetista (20 000). Viikonloppuisin ja nimijoukkueen ollessa vastassa saattaa hallin täyttöaste nousta yli 75 prosentin.

-Onhan tämä aivan erilaista kuin esimerkiksi Pittsburghissa, jossa halli oli aina täynnä, Jokinen kuittaa.

-Tietysti täydellä katsomolla on positiivinen vaikutus kotijoukkueen peliin. Meillä sitä etua ei ole, mutta meidän on vain totuttava siihen. Totta on sekin, että kun vieraissa lähdemme altavastaajana otteluun, pelimme on rennompaa koska meiltä ei odoteta mitään, Jussi Jokinen pohdiskelee. Viime viikolla Panthers voitti sensaatiomaisesti kolme vierasottelua neljästä Kanadan-kiertueellaan.

Solmiessaan viime kesänä nelivuotisen sopimuksen Floridan Panthersien kanssa Jussi Jokisen vatsassa lentelivät perhoset. Neljä miljoonaa dollaria vuodessa tietysti takasi yöunet, mutta urheilijan viettäessä parhaita pelivuosiaan, myös menestystä tarvitaan tyytyväisyyden takaamiseksi.

Suuri tunnustus

Pohjanmaan pienestä Kalajoen kylästä kotoisin olevalle jääkiekkoilijalle oli vaikea ratkaistava, jättääkö Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin tähdittämä Pittsburgh ja siirtyä subtropiikissa taapertaneen Florida Panthersin riveihin. Jussi Jokisella ja hänen perheellään oli Floridasta myös aikaisempaa kokemusta, sillä perheenisä kiekkoili kaksi kautta (2008-2009)  Tampa Bay Lightningin paidassa.

-Siitä ajasta ei jäänyt kovin hyvä maku. Joukkue oli kehno ja tappioita tuli tavan takaa. Myöskään itse organisaatio ei ollut yhtä ammattimainen kuin esimerkiksi Pittsbirghissa, Jokinen muistelee.

Nyt Jokisen perhe asuu Fort Lauderdalen esikaupunkialueella Parklandissa. Vaimo ja kaksi alle kouluikäistä lasta viihtyvät hyvin Floridan auringossa. Sunrisen kiekkopyhättöön on vain 20 minuutin ajomatka, harjoitushallille pääsee muutamassa minuutissa.

Jussi Jokisen 11-vuotinen ura on tuonut miehelle myös vankan fanijoukon ympäri laajaa mannerta. Legendaarinen NHL-puolustaja ja Hall of Fame-pelaaja Denis Potvin, joka kommentoi Panthers-pelejä Floridan omalla urheilukanavalla, kuuluu myös Jokisen ihalijajoukkoihin. Viilettäessään erätaolla pikkutakin liepeet pääskysen pyrstöllä hän ehtii huikata oman, ytimekkään kommenttinsa suomalaispelaajasta:

Great player!

Teksti: Mikko Koskinen

Kuva: Salla Jokinen