Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 6, 2015

Suomalainen M Trading kasvaa Floridassa


Henna ja Marko Moisasella on positiiviset kokemukset yrittämisestä Floridassa.

Lantanassa – keskellä Etelä-Floridan suurinta suomalaisaluetta – toimiva M Trading Enterprises Group, Inc. on käynyt tutuksi entistä useammalle alueen asukkaista. Dixie Highwayn varrella sijaitsevan yrityksen pihassa komeilevat moottoripyörät ja muut ajopelit hivelevät ohikulkijoiden silmää ja liikkeen ovi käy entistä tiheämmin.

-Muutimme näihin tiloihin kolmisen vuotta sitten West Palm Beachista, missä liikkemme ei sijainnut näin vilkkaalla paikalla, kertoo yrittäjä Henna Moisanen. M Trading vuokraa henkilö- ja tila-autoja, moottoripyöriä ja skoottereita sekä toimii näiden viejänä Euroopan markkinoille.

Ryhtyminen siirtolaisiksi ja yrittäjiksi toisessa maassa ei tapahtunut Moisasen perheessä aivan hetkessä.

-Mieheni matkusti työnsä takia paljon ja myös tämä Florida kävi hänelle tutuksi. Vierailimme usein perheen kanssa täällä, Suomessa optikkona työskennellyt Henna kertoo.

 Marko Moisasen kiinnostus moottoripyöriin juontaa pitkälle ja kaksipyöräiset kulkuvälineitä on aina ollut perheen käytössä. Ajatus ryhtyä pyöräalan yrittäjäksi harrastuksen luvatussa emämaassa ja ihanteellisissa ajo-olosuhteissa ei ollut kaukaa haettu.

-Perustimme yrityksen viitisen vuotta sitten. Moottoriajoneuvojen vuokraus- ja välitystoiminta yhdistettynä muihin suomalaisia talviasukkaita palveleviin toimintoihin on onnistunut hyvin. Tänä päivänä olemme kasvava yritys, Henna Moisanen sanoo.

Suomalaismatkailijoille M Trading tarjoa ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä näkemään Amerikan laaja ja moni-ilmeinen manner moottoripyörän selästä.

-Järjestämme erilaisia opastettuja moottiripyöräretkiä ympäri vuoden asiakkaillemme. Talvisin retkemme suuntautuvat Floridaan. Suosittuja ovat olleet  Okeechobee-järven ympäri ajo sekä pitempi ajo saariparatiisiin Key Westiin, kertoo Henna Moisanen, joka itsekin ajoi muutama vuosi sitten vaadittavan moottipyöräkortin  ja toimii Markon kanssa matkaoppaana. Kesäisin ja syksyisin pyöräreissuja heitetään mm. Smoky Mountaisille (Northa Carolina) ja vieläkin pitemmälle, esimerkiksi kuuluisalle Route 66:lle. Ja legendaarisen ”Easy Rider”-elokuvan muistaville motoristeille M Trading tarjoaa mahdollisuuden päästä ajelemaan samoihin maisemiin suureen länteen asti.

- Ajaminen täällä Yhdysvalloissa on huomattavasti helpompaa kuin Suomessa, sillä tämän yhteiskunnan infrastruktuuri on rakannettu autoille. Suomalaiset ovat varovaisia ja osaavia ajajia, eivätkä nämä Floridan liikennesäännöt poikkea suomalaisista kuin muutamassa asiassa: STOP-merkkejä on enemmän ja ne vaativat aina pysähtymisen, koulubussia ei saa koskaa ohittaa sen ollessa pysähtyneenä ja oikealle saa kääntyä punaisilla valoilla, muistuttaa Henna Moisanen liikennesäännöistä.

M Tradingin asiakaskunta on asiantuntevaa, ja etukäteen tietää minnepäin haluaa pyörän selässä matkustaa.

-Räätälöimme eri ryhmille matkat heidän toivomustensa mukaan mittatilaustyönä. Tosin sesongin aikana saatamme itse kasata ryhmän walk in-asiakkaista esimerkikisi lyhyempiä Floridan-reissuja varten.

- Suomesta ja muualta Euroopasta saapuvat asiakkaamme vuokraavat yleensä samanlaisen pyörän meiltä kuin mikä heillä on kotimaassaankin. Se lisää ajomukavuutta ja –turvallisuutta. Floridassahan saa ajaa suomalaisella moottoripyöräkortilla, Henna Moisanen toteaa.

M Tradingin yritystoiminnan ydin on kuitenkin vientikaupassa, sillä Suomeen ja muualle vanhalle mantereelle toimitetaan suuri määrä moottoripyöriä vuosittain. Siksi myös yrityksen vuokrapyörien mallisto vaihtuu tiuhaan tahtiin.

-Panostamme toiminnassamme laatuun ja luotettavuuteen. Vain siten voimme pitää asiakaskuntamme tyytyväisenä ja palamaan takaisin seuraavina vuosina, Moisanen sanoo. Euron ja dollarin kurssiheilahtelu ei ole vaikuttanut yrityksen liiketoimintaan.

- Heikon euron aikaan moottoripyörälomat olivat USA:ssa edullisempia kuin esimerkiksi Espanjassa. Nyt dollarin vahvistuttua tilanne on toisin päin, mutta meidän toimintaan se ei ole vaikuttanut, Henna Moisanen toteaa. Hänen mukaansa yrityksen toiminta on kasvanut erityisesti ajoneuvojen vuokrasektorilla sekä asuntojen valvonnassa. Yritys työllistää yhden ulkopuolisen ja kaksi osa-aikaista työntekijää.

 Moisasten perheen kuuluu isän ja äidin lisäksi 8- ja 6-vuotiaat pojat, jotka käyvät nyt amerikkalaista ala-asteen koulua. 

-Tämä on pääsääntöisesti sesonkityötä. Kesäisin tarjoamme suomalaisille kiinteistöjen ja asuntojen valvontapalveluita, joilla varmistetaan ettei omistajien poissaollessa pääse tapahtumaan ikäviä yllätyksiä, Henna Moisanen sanoo. Idea valvontapalveluista lähti omasta takaa.

- Kun aikoinaan lähdimme pitkälle lomamatkalle tänne Floridaan, piti talo jättää Suomeen oman onnensa nojaan. On helpompi lähteä kun tietää, että joku pitää siitä hyvän huolen poissaolon aikana.

Moisaset haluavat myös osallistua kiinteästi Etelä-Floridan suomalaisyhteisön toimintaan. M Tradingin tiloissa ovat jo kokoontuneet useat alan suomalaisyhdistyksistä. Yritys itse järjestää kuukausittain erilaisia teema- ja luentoiltoja, joihin on vapaa pääsy.

-Olen itse aloittanut jälleen julkisen esiintymisen 15 vuoden jälkeen. Säestin oopperalaulaja Anna-Lisa Jakobssonia West Palm Beachissa pidetyssä tilaisuudessa, pianistikoulutuksen saanut Henna Moisanen kertoo. Seuraavan kerran hän esiintyy Jakobssonin säestäjänä ”Jean Sibelius 150 vuotta”-juhlassa, joka pidetään 25. maaliskuuta Kerhotalolla.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen.
Lantana, FL