Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 8, 2015

Tien päähän on tultu


New Yorkin veteraaniyhdistyksen viimeinen puheenjohtaja Ray Heinonen luovutti yhdistyksen viimeisen shekin amerikansuomalaisen Lepokodin johtajalle Katja Pukkilalle.

21. huhtikuuta 1934 perustettiin New Yorkissa sotaveteraaniyhdistys nimellä Suomen Vapaussodan Rintamamiehet Amerikassa.Vuonna 1940 nimi vaihdettiin ja uudeksi nimeksi tuli Suomalaiset Aseveljet Amerikassa Yhdistys.  Maaliskuun 15. päivänä 2007 New Yorkin yhdistys liittyi Floridassa toimiviin kahteen veteraaniyhdistykseen ja nimi muutettiin vielä kerran, tällä kertaa nimeksi tuli Suomalaiset Sotaveteraanit Amerikassa.

Nyt on tultu siihen pisteeseen, että enää on elossa vain yksi Tammenlehväjäsen (Rintamamiehet ja Lotat), joka kuului New Yorkin osastoon yhdistymisvuonna. Näin ollen New Yorkin osasto nyt lopetetaan. Tähän myötävaikutti myös se, että pankit eivät enää suostu hoitamaan osaston pankkitiliä veloituksetta alhaisen taseen vuoksi. Eräs merkittävä asia oli myös, että Floridassa oleva yhdistys menetti 13. kesäkuuta 2011 New Yorkin yhdistyksen mukanaantuoman, koko maan kattavan verovapauden (501c) laiminlyötyään veroilmoituksen täyttämisen IRS:slle kolmena peräkkäisenä vuonna.

New Yorkin osaston viimeinen kuultavissa oleva johtokunta päätti yksimielisesti lahjoittaa nyt vielä 2015 jäljellä olevat varansa Lake Worthissa, Floridassa sijaitsevalle Suomalaiselle Lepokodille. Pienempiä lahjoituksia on tehty Lepokodille vuosien saatossa jo useitakin, viime vuonnakin 300 dollarin arvosta. Lahjoitukset on yleensä tehty poisnukkuneiden veteraanien muistoa kunnioittaaksemme.

New Yorkin yhdistyksellä on ollut monta hyvin tunnettua puheenjohtajaa ja toimihenkilöä. 1950-luvulta muistamme monivuotisen puheenjohtajan Paavo Flemingin. Hänen sihteerinään toimi vuosikymmenen alussa legendaarinen Lauri Törni (Mannerheimin Ristin Ritari numero 144).

Vuoden 1980 molemmin puolin toimi puheenjohtajana asekätkijänäkin tunnettu eversti Paavo Kairinen. Pisimmän työrupeaman puheenjohtajana teki kuitenkin John Kirk, jonka toimiaika kesti peräti 20 vuotta (1984-2004).

Ilman hänen työpanostaan ei olisi juhlittu 70-, 75- eikä 80-vuotisjuhliakaan. Minulla on ollut ilo ja kunnia olla mukana New Yorkin Veteraanien toiminnassa. Pääsin tutustumaan niin moniin merkittäviin ja mielenkiintoisiin henkilöihin.

Ray Heinonen

New Yorkin yhdistyksen viimeinen puheenjohtaja