Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 21, 2015

Finlandia Foundation National valitsi näyttelijä Taina Elgin Vuoden Luennoitsijaksi 2015


Hollywoodissa menestynyt elokuvatähti Taina Elg on tehnyt Suomea tunnetuksi Yhdysvalloissa vuosikymmenten ajan.

Finlandia Foundation National on (FFN) valinnut Vuoden Luennoitsijaksi 2015 näyttelijä Taina Elgin. Hollywoodissa pitkän uran luonut Elg tunnetaan monilahjakkuutena, joka 1950-luvun alkupuolella suuntasi tiensä maailmalle ballerinana.  FFN on maanlaajuisena organisaationa Yhdysvaltain merkittävin suomalaisen ja amerikansuomalaisen kulttuurin ja perinteen ylläpitäjä, jolla on runsaat 20 alaosastoa (chapter) eri puolilla maata.

Vuoden Luennoitsijan (Lecturer of the Year) valinta on yksi monista yhdistyksen valtakunnallisista toimintamuodoista. LOY käy esiintymässä ja esitelmöimässä eri osastojen tilaisuuksissa. Floridassa Taina Elg kertoi urastaan viime vuoden marraskuussa paikallisen yhdistyksen 60-vuotisjuhlan yhteydessä.  Häntä haastatteli Suomesta New Yorkiin muuttanut näyttelijä Heli Sirviö.

Hollywoodissa kahdella Golden Globe-palkinnolla palkitun Taina Elgin haastattelu on tallennettu videolle,  jossa hän muistelee elokuvauransa huippuhetkiä maailmantähtien parissa. Elgin tunnetuin elokuva on ”Les Girls” vuodelta 1957, jossa hän näytteli naispääosaa. Miespääosassa nähtiin legendaarinen Gene Kelly, josta Elgillä on vain hyvää kerrottavaa.

-Gene oli ystävällinen ja avulias. Hän todella halusi minun onnistuvan roolissani, muisteli Taina Elg syksyllä Suomi Talolla Lantanassa (FL) pidetyssä tilaisuudessa. Haastattelussa hän kertoi yleisölle valkokankaan toisella puolella tapahtuneista asioista, maailmantähdistä ja omasta urastaan nuorena MGM-studioiden tähtitulokkaana. Taina Elg on esiintynyt myös televisiossa. Hänet palkittiin Tony-patsaalla työstään TV-sarjassa ”Where is Charlie”. Elgin näyttelijän uraan on sisältynyt myös useita teatterirooleja Yhdysvaltojen eri näyttämöillä, mm. Broadwaylla New Yorkissa.

Finlandia Foundation on valinnut Vuoden Esiintyjäksi aikaisemmin mm. Jean Sibeliuksen, joka oli yhdistyksen ensimmäinen suojelija (Patron) sekä Saarisen arkkitehtiperheen jäseniä sekä muita amerikkalaisen kulttuurin parissa vaikuttaneita merkkihenkilöitä.

Finlandia Foundation National perustettiin vuonna 1953 Pasadenassa Kaliforniassa. Perustaja, konsuli ja menestynyt liikemies Yrjö Paloheimo, on lahjoittanut nimensä ja varat yhdistyksen toimintaa tukevalle säätiölle. Paloheimon tarkoituksena oli sotien jälkeen varmistaa suomalaisen ja amerikansuomalaisen kulttuurin säilyttäminen jälkipolville. Tänä päivänä yhdistys lahjoittaa varoja opiskeluun useille kymmenille opiskelijoille ja tukee Minnesotassa toimivan Salolampi-kielikoulun toimintaa. FFN valitsee vuosittain myös Vuoden Esiintyjän (Performer of  The Year).