Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 1, 2015

Perinteinen rosvopaisti jäi syömättä Suomi Talolla


Floridaan turhaan matkustanut paistimestari Veli-Pekka Heikka (oik.) ei tiedä itkeäkö vai nauraako Suomi Talon 15. Rosvopaisti-tilaisuuden järjestelyitä. Juontaja Seppo Seuranen Finnairilta ja Terttu Viisas ovat myös ymmällään ja pettyneitä, mutta onneksi Floridassa paistaa aurinko.

Etelä-Floridan suomalaisalueen suurin yksittäinen yleisötilaisuus, Suomi Talolla pidetty perinteinen Rosvopaisti-tapahtuma, jäi tänä vuonna lähtökuoppiin. Kirjailija Veikko Huovisen humoristisen ”Lampaansyöjät”-kirjan innoittamaa rosvopaistia ei syöty, varsinaista paistikuoppaa ei kaivettu eivätkä yli 200 Rosvopaisti-tapahtumaan osallistuneet paistimestari Veli-Pekka Heikka ja juontaja Seppo Seuranen sekä Finnairin lentävä henkilökunta eivät koskaan saapuneet juhlapaikalle. Suomi Talo järjesti tilaisuuden lauantaina 28.2. omin voimin. Lammaspaisti tehtiin uunissa ja sitä saapui nauttimaan arviolta 200 vierasta.

Tämän vuoden tilaisuutta edeltänyt tapahtumaketju oli kaikkea muuta kuin humoristinen.

-Suomi Talon uusi puheenjohtaja Sirpa Aho ilmoitti meille sähköpostitse tammikuun 26. päivänä 2015, ettei meitä enää tarvita täällä. Sopimus tämän kevään Rosvopaistista oli kuitenkin jo tehty viime syksynä Ahon käydessä Suomessa, Veli-Pekka Heikka ja Seppo Seuranen toteavat.  

Elokuun 27. päivänä Helsingissä pidettyyn palaveriin osallistuivat V-P Heikan lisäksi Rosvopaisti-tilaisuuksia Suomessa ja Floridassa pitkään juontanut Finnairin stuertti Seppo Seuranen sekä Sirpa ja Ari Aho. Amerikan Uutisten haastatteleman Suomi Talon hallituksen jäsenen mukaan tämän jälkeen käytiin asiasta tarkentavaa sähköpostikeskustelua osapuolten kesken. Joissakin viesteissä Aho kysyy Suomesta tulevien kokonaiskustannuksia, ilmeisesti tapahtuman menobudjetin kartoittamiseksi.

Seppo Seuranen puolestaan toteaa, että hän kävi vielä joulukuussa varmistamassa asian Suomi Talolla pidetyssä palaverissa Sirpa Ahon kanssa. Aho ei tuolloin ollut vielä yhdistyksen puheenjohtaja. Nyt miehet ovat äimissään Suomi Talon poukkoilevasta toiminnasta.

-Tämä on murheellisin ja käsittämättömin asia, mitä minulle on tapahtunut pitkän Rosvopaisti-historiani aikana. Olen vuosikymmeniä tehnyt vapaaehtoistyötä sotaveteraanien hyväksi. Isäni haavoittui sodassa konekiväärin luodeista kahdesti, setäni menetti toisen jalkansa, Veli-Pekka Heikka kertoo kyyneleet silmissä. Kaikkiaan hän on valmistanut rosvopaistin yli 200 tapahtumassa 19 vuoden aikana. Suomi Talolla Floridassa hänen valmistamaansa lammaspaistia on syöty jo 14 kertaa.

”Rosvopaisti” ruokalajina on tuttu suomalaisille vuosikymmenten takaa. Perinteisen reseptin mukaan lihan kuuluu olla lammasta, joka kypsennetään mureaksi puilla lämmitetyssä maakuopassa. Pitkä valmistusaika ja oikea lämpötila takaavat, että lihasta poistuu lampaalle ominainen talin maku. Uunissa valmistettua lampaanlihaa kutsutaan joskus harhaanjohtavasti myös rosvopaistiksi, koska yleisnimenä "rosvopaisti"-sanaa ei voida rekisteröidä Suomen tavaramerkkilain mukaan. Tällöin oikea ilmaus on lampaan uunipaisti. Huovisen romaanissa lammasrosvoilla ei ollut uunia käytössään, joten ainoaksi keinoksi lihan kypsentämiseksi jäi lämmitetty kuoppa mistä on peräsin ruokalajin nimi.

Rosvopaisti nousi suomalaisten suosioon vuonna 1972, jolloin Huovisen kirjaan perustuva  ”Lampaansyöjät”-elokuva sai ensi-iltansa teattereissa. Päätähdet Leo Lastumäki ja Heikki Kinnunen varastivat lampaan ja kypsensivät sen perinteiseen tapaan. Samaa lihan kypsennustapaa käyttivät aikoinaan myös Pohjois-Amerikan intiaanit.

”Lampaansyöjien” innoittamana keksivät Finnairilla työssä ollut Kalevi Rönnqvist ja Leo Lastumäki, että Rosvopaisti-ideaa voitaisiin hyödyntää sotaveteraanien auttamiseksi. V-P Heikka ja vuosikymmeniä hyväntekeväisyystyötä tehnyt Seppo Seuranen ovat olleet Rosvopaisti-kiertueella jo runsaat 20 vuotta. Nyt Suomessa tapahtumat järjestää VPK-organisaatio paikkakuntakohtaisesti.

-Kiersimme vaimoni Terttu Viisaan kanssa 19 kesää ympäri Suomen järjestämässä näitä Rosvopaisti-juhlia. Tapahtumia oli keskimäärin kymmenen kesää kohti, joten olemme käyttäneet kaikki vapaa-aikamme ja kesälomamme tähän vapaaehtoistyöhön. Jopa automme polttoaineet olemme itse maksaneet, verotarkastajana työuransa tehnyt Veli-Pekka Heikka sanoo. Hänen silmänsä kostuvat kun hän kertoo, että nyt alueen amerikansuomalaisten keskuuteen on levitelty huhua Rosvopaisti-ryhmän useisiin tuhansiin dollareihin kohoavista kustannuksista ja että he tekisivät tätä työtä palkan eteen.

- Tällaista kohtelua en olisi ikäni uskonut saavani täällä Floridassa, paistimestari niiskahtaa.

Suomi Talon toiminnassa lähes puolivuosisataa mukana ollut ex-puheenjohtaja Mauno Laurila muistaa hyvin Rosvopaisti-tapahtuman ensimmäiset vuodet. Idean Rosvopaistin tuomisesta Floridan suomalaisalueelle keksi Suomi Talon hallituksen edesmennyt hallituksen jäsen Seppo Vilkkilä.

-Alkuvuosina Rosvopaisti tuotti Suomi Talolle useita tuhansia dollareita. Lisäksi se oli yleisötapahtumana hyvin suosittu, Laurila muistelee. Viime vuosina Rosvopaistin tuotto on kuitenkin laskenut jatkuvasti. Järjestelyissä mukana olleet Floridan Karjalaiset jäivät pois tapahtumasta juuri sen tuottamattomuuden takia. Suomi Talon hallitusjäsenen mukaan viime vuoden tapahtuma olisi jäänyt useita tuhansia dollareita miinukselle ilman suurta yksityistä lahjoitusta. On selvää, ettei tappiollista toimintaa kestä yhdenkään suomalaisyhdistyksen kassa, etenkin kun väkimäärät paikallisissa tapahtumissa ovat laskeneet vuodesta toiseen. Suomi Talo on kuitenkin viime vuosina onnistunut kartuttamaan varallisuuttaan niin, että yhdistys on kestänyt pienet kolhutkin. Kaikkiaan Rosvopaisti on säilytänyt asemansa suosittuna yleisömagneettina Etelä-Floridan suomalaisalueella.

Floridan tapahtuman talouspuolen ongelmat ovat olleet myös Rosvopaisti-mestarien tiedossa.

-Sovittuamme syksyllä tapahtuman ajankohdan, maksoimme lentolippumme ja varasimme majoituksen jo syyskuussa,  jotta saisimme ne mahdollisimman edullisesti. Lentoliput maksoivat $1500 ja asumisemme $700, Veli-Pekka Heikka kertoo. Seppo Seuranen ja tarjoilusta perinteisesti vastanneet Finnairin lentoemännät lentävät omakustannushintaan hoitaen itse kustannuksensa.

Sirpa Ahon tammikuinen viesti sen jälkeen kun hänet oli valittu Suomi Talon uudeksi puheenjohtajaksi, löi Heikan ja Seurasen ällikällä.

”Pidimme tänään pitkän kokouksen, jossa tulimme tulokseen, että Suomi Talo ei voi kattaa matkan, asumisen eikä autonvuokran kustannuksia teille Suomesta tuleville”, Aho kirjoittaa.

Hän jatkaa että paikkakunnalla on useita lihamestareita jotka voivat valmistaa lampaanlihan uunissa ja että tarjoilu hoidetaan paikkakunnan vapaaehtoisten voimin.

”Kukaan johtokunnasta ei kannattanut kuopan käyttöä, koska puitten, hiekan ja muun tarvikkeen hankinta, lapiointi ja kärräys on niin raskasta työtä...ja työ on kustannuksia ja aikaa vaativaa, että nykyinen henkilökuntamme ei halua siihen ryhtyä.” 

Yhtenä perusteluna peruuttamiselle Sirpa Aho myös mainitsee:

”Lisäksi yhteinen mielipide oli, että lihojen paistosta nuotiolla on tullut pienen piirin tapahtuma, mikä ei välity salissa istuville veteraaneille, eikä muullekaan maksavalle yleisölle. Mieluummin panostamme ohjelmaan veteraanien kunniaksi siten, että hekin pääsevät siihen osallistumaan”.

Pettymyksestä toivuttuaan Veli-Pekka Heikka puolisoineen sekä Seppo Seuranen päättivät kuitenkin matkustaa Floridaan koska matkaliput ja majoitus oli etukäteen maksettu .

-Varasin syksyllä talvilomani juuri tälle viikolle Rosvopaisti-tapahtuman takia. En olisi näin tehnyt, jos Suomi Talon peruutus olisi tullut ajoissa, Seuranen sanoo. Järjestelyihin aktiivisti osallistuvan Heikan puolison Terttu Viisaan matkakustannukset pariskunta on aina itse maksanut.

 -Tästäkin asiasta on paistimestarin mukaan levitetty väärää tietoa Etelä-Floridan suomalaislueella, V-P Heikka huokaa.  

-Vaikka vuosien aikana Suomi Talon yhteyshenkilöt meihin ovat vaihtuneet, heidän sanaansa on aina voinut luottaa eikä kirjallisia sopimuksia ole tarvinnut tehdä, Heikka ja Seuranen toteavat ja esittävät todisteeksi Suomi Talon kanssa käymäänsä kirjeenvaihtoa aikaisemmilta vuosilta.

 

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL

Artikkeli päivitetty viimeksi sunnuntaina 1.3. klo 16.30