Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 1, 2015

Heikki Pertun sävellykset koskettavat


Etelä-Floridan suomalaisalueen monitoiminainen, juuri Floridan pohjalaisten puheenjohtajaksi valittu Arlene Tervakoski kävi kukittamassa konsertin pääesiintyjät Selim Rentolan, säveltäjä Heikki Pertun ja Erkki Korkiatuvan.

”Näin unessa kotimökin, seisovan paikallaan.”

Syvää kaipausta ja tunnetta, lähdön lopullisuutta siinä kuin suruakin, sisältyy ohiolaisen säveltäjä-sanoittaja Heikki Pertun laajaan ja pitkäaikaiseen siirtolaismusiikkituotantoon, josta kuultiin laadukas otos Suomi Talolla viikonloppuna. Pohjanmaalaiset musiikkitaiteilijat Selin Rentola (piano ja laulu) ja Erkki Korkiatupa (laulu) esittivät säveltäjän tuotantoa taidolla ja tunteella. Lavalle kutsuttiin myös Pertun johtama Floridan Mieslaulajat, joka kajautti tunteikkaan Asevelilaulun suurten aplodien saattelemana.

Musiikki, sen esittämen ja tuottaminen, on kiehtonut Pohjanmaalta ponnistanutta Heikki Pertua aina poikavuosista lähtien. Heikin ollessa 14-vuotias isä suostui hankkimaan heikille haitarin ja siitä alkoi miehen seikkailu musiikin maailmaasa. Yhdysvaltoihin hän muutti vuonna 1963, mikä viitoitti hänen tietään siirtolaisaiheisen musiikin luomiseen. Tänä päivänä hänen nimellään Teosto-suojattuja sävellyksiä ja sanoituksia on kaikkiaan nelisenkymmentä. Tuotantoa on pidettävä erityisen laajana jo siksi, että hän on tehnyt elämäntyönsä ympäristösuojelun parissa musiikin ollessa hänelle vain harrastus.

Suomi Talolla kuultiin myös Heikki Pertun uusin sävellys Lepokoti-humppa, joka sai kantaesityksensä vain muutama päivä aikaisemmin Lake Worthin amerikansuomalaisella Lepokodilla. Uusi humppa on myös säveltäjän tuoreella CD:lla ”Ameriikan Raitilla 2”, jota on tehty toistaiseksi vain 100 kappaletta.

- Tarkoitukseni oli vain tuottaa CD-levyjävain tämän konsertin kuulijoille, sanoo aina vaatimattomasti ja korrektisti esiintyvä Heikki Perttu Amerikan Uutisille. Kysyntää uudelle siirtolaismusiikille uskoisi kuitenkin löytyvän muualtakin päin laajaa mannerta.

Illan erikoisumerona kuultiin säveltäjä humoristinen kappale ”Maalari-Martti”, jonka säveltäjä oli tehnyt kymmenvuotisen naapuriperheen Martti ja Elli Saaren kunniaksi. Idean Heikki oli saanut katsellaan aina ahkeran ja toimeliaan Martti Saaren maalatessa kaksikerroksista asuintalorakennusta Ohiossa. Tosin laulun sanoissa Maalari-Martti kipuaa aina pilvenpiirtäjän yläkerroksiin, jonne uskaltautuvat vain ”finnit ja indit (intiaanit)”.

-No, tässä tilanteessa käytin vähän taitelijan vapauksia hyväkseni, naurahti säveltäjä kertoessaan kappaleensa taustoista. Esityksen aikana Martti ja Elli Saari istuivat kunniapaikoilla esiintymislavan edessä.

Heikki Perttua itseään kuultiin myös hänen pianosävellyksissään.”Kaipaus”, ”Unelma” ja ”Ilta” soivat herkästi paljastaen säveltäjän mieltymyksen myös klassiseen musiikkiin.

Kun illan juontaja Kari Kontuniemi kysyi säveltäjältä hänen omaa suosikkiaan, hän totesi hetkeäkään miettimättä.

-Kyllä se on sävellys ”Uni”.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen,

Lantana, FL