Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 1, 2015

Carl Pellonpään toimittama historiallinen ”Suomi kutsuu”-ohjelma loppui


Carl Pellonpään,85, vuosikymmeniä toimittama suomenkielinen radio-ohjelma "Suomi kutsuu" on loppunut Michiganissa. Suomenkieltä on jäänyt Yhdysvalloissa vaalimaan viimeisenä perinteisenä tiedotusvälineenä Amerikan Uutiset-lehti, jota toimittaa Mikko Koskinen, 65.

Pohjois-Michiganin amerikansuomalainen radio-ohjelma  ”Suomi kutsuu – Finland Calling” on loppunut. Viiminen lähetys kuultiin sunnuntaina 29. maaliskuuta 20015. Ohjelmaa on toimitettu aina vuodesta 1962 lähtien. Sen toimittajana  on ollut alusta lähtien tunnettu ja rakastettu amerikansuomalainen Carl V. Pellonpää.

Vuonna 1930 syntyneen Carlin juuret ovat tiukasti Pohjanmaalla, sillä hänen vanhempansa olivat syntyneet Vaasan läänissä ja muuttaneet Yhdysvaltoihin viime vuosisadan alkupuolella. Lähetykset ovat olleet kaksikielisiä alusta lähtien siten, että ohjelmassa on haastateltavasta riippuen puhuttu suomea ja englantia.

Ohjelmassa on ollut säännöllisesti vieraita Suomesta. Carlin suosikki ja lämmin ystävä hanuritaiteilija Veikko Ahvenainen on ollut erityisen kaivattu vieras. Maamme presidenteistä ohjelmassa ovat esiintyneet ainakin Urho Kekkonen ja Tarja Halonen.

Siirtolaisuusinstituutti myönsi Carl V. Pellonpaalle John Morton -tunnuspalkinnon vuonna 2012 hänen pitkästä ja ansiokkaasta elämäntyöstään. Palkinto jaetaan vuosittain henkilölle, joka on edistänyt suomalaisen siirtolaisuuden tuntemista ja dokumentointia.
Vaikka ohjelma pn vaiennut, 85-vuotias Carl Pellonpää jatkaa aktiivista elämäänsä amerikansuomalaisten parissa Pohjois-Michiganissa.

Perinteisistä amerikansuomalaisista medioista ainoastaan Amerikan Uutiset jatkaa toimintaansa. Ympäri laajan mantereen USPS:n jakama siirtolaislehti perustettiin vuonna 1932 New York Millsin kaupungissa Minnesotassa. Vuonna 1986 lehti muutti Etelä-Floridan suurelle suomalaisalueelle. Vuodesta 2002 lähtien lehteä on toimittanut Finnish Media Group, Inc., joka vetäjänä toimii päätoimittaja Mikko Koskinen, 65.

- Jonain päivänä meidänkin loppumme tulee, ainakin paperiversiona. Mutta siihen menee vielä vuosia, sillä lukijakuntaamme kuuluu yhä valtava määrä tilaajia, jotka eivät internet-uutisia lue. Heille Amerikan Uutiset on tänä päivänä yhtä tärkeä kuin se oli 50 vuotta sitten, Koskinen sanoo. Internet-lehden luomista on harkittu jo pitkään mutta sen ongelma sama kuin suurilla sanomalehdilläkin: kuinka ansaintayhtälö luodaan sellaiseksi, että toimitustyöstä voidaan maksaa tekijöille kohtuullinen korvaus.

-Lahjoitusvaroilla emme halua toimia vaan lehti elää juuri niin pitkään kuin sen ilmoittajat ja lukijat haluavat, päätoimittaja toteaa.