Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 15, 2015

Suomi Talolla äänesti lähes 500 suomalaista


Etelä-Floridan äänestyspaikkana toimi Lantanassa sijaitseva Suomi Talo, jossa kävi äänestämässä lähes 500 suomalaista. Kuvassa Sanna Mäkilä avustamassa äänestäjää.

Eduskuntavaalien 2015 ennakkoäänestys pidettiin Yhdysvalloissa 8.-11. huhtikuuta.  Kunniakonsuliverkoston avulla järjestettyjä äänestyspaikkoja oli 19. Etelä-Floridassa äänestys tapahtui Suomi Talolla Lantanassa, jossa kävi yhteensä 486 äänestäjää. Määrä on tiettävästi suurin Yhdysvaltojen äänestyspisteistä.

- Määrä on hivenen korkeampi kuin edellisissä edustakuntavaaleissa, sanoo äänestysjärjestelyistä vastannut Lake Worthin kunniakonsuli Peter Mäkilä. Hänen mukaansa määrä olisi voinut olla huomattavasti suurempikin, sillä hänen saamiensa viestien mukaan moni Yhdysvalloissa asuva suomalainen jätti erilaisten syiden takia äänestämättä. Yhtenä yleisimmistä syistä mainittiin se, etteivät ehdokkaat olleet tuttuja äänestäjille. Myös työkiireet verottivat äänestäjien määrää huolimatta siitä, että äänestypäiviä oli neljä. 

- Usea suomalainen myös ilmoitti, ettei ollut saanut äänestyslippua Suomesta eikä siksi saapunut paikalle, Mäkilä sanoo. Itse hän sai äänestyslippunsa asianmukaisesti postitse, mutta esimerkiksi hänen puolisolleen ilmoitusta äänestysoikeudesta ei saapunut.

Suomen nykyisen lain mukaan kansalaisen on ilmoitettava Väestörekisteriin aina kun hänen osoitteensa ulkomailla vaihtuu. Jos näin ei tapahdu, Suomen virallinen posti ei löydä perille.

- Myös passia haettaessa on ulkomailla asuvan osoitteen oltava väestörekisterissä oikein, muuten passia ei myönnetä. Ehkä väärä osoite ulkomailla oli syynä sille, että äänestyskirjettä Suomesta ei kuulunut, Mäkilä arvelee. Äänestäminen ei kuitenkaan olisi tyssännyt siihen, sillä vaalien ennakkoäänestyksissä Suomen kansalaisilta vaaditaan ulkomailla vain kuvallinen henkilöllisyystodistus. Yhdysvalloissa siihen oikeuttaa esimerkiksi voimassa oleva ajokortti.

-Äänestyslipukkeet tarkistetaan Suomessa ja mikäli todetaan, että äänestäjä ei ole Suomen kansalainen, äänestyslipuke hylätään, kunniakonsuli valistaa.

Peter Mäkilän mukaan äänestyspaikka on erinomaisten liikenneyhteyksien tuntumassa. Tiettävästi kaukaisimmat äänestäjät saapuivat Georgiasta asti. Äänestysvirkailijoina Suomi Talolla toimivat Sanna Mäkilä, Essi Marjamäki, Ilmari Liimakka ja Anne Uuttu Suomen pääkonsulaatista New Yorkista.

- Kaikkiaan järjestelymme onnistuivat erinomaisesti. Jonoja ei syntynyt yhtenäkään päivänä, sillä äänestäjät saapuivat paikalle tasaisena virtana. Kaikkiaan Suomi Talo sopii hyvin äänestysten järjestämiseen, Mäkilä kiittelee. 

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lantana, FL