Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 13, 2015

Suomen Kansallisteatterin opettaja perusti teatterin Los Angelesiin


Teatteri Helsinki Westin avajaisten iloisia tunnelmia. Pääkonsuli Juha Markkanen näyttelijöiden ympäröimänä, vierellään Tuula Markkanen (vas.) ja teatterinjohtaja Marjo-Riikka Mäkelä (oik.)

Suomalainen näyttämötaide on tehnyt uuden aluevaltauksen Los Angelesissa. Viime viikonloppuna avasi ovensa kaikelle kansalle uusi teatteri, nimeltään Helsinki West Theatre Ensemble. Perinteisestä suomalaisesta siirtolaisteatterista tulokas eroaa varsinkin kansainvälisyytensä vuoksi. Näytelmät, näyttelijät ja muu henkilökunta ovat lähtöisin useista eri maista, ja näytelmien esityskieli on englanti.

Teatterin perustaja, omistaja ja ohjaaja on suomalaissyntyinen näyttelijä ja näyttämötaiteen opettaja Marjo-Riikka Mäkelä (44). Hän aloitti uransa Kemin kaupunginteatterissa harjoittelijana. Sieltä tie vei vuonna 2000 kolmeksi vuodeksi opintoihin ja töihin Tanskan teatteriakatemiaan, josta tuli kutsu Yhdysvaltoihin. Vuonna 2008 Mäkelä valmistui näyttämötaiteen maisteriksi California State University Long Beachista. Hän on ollut vierailevana opettajana Suomen Kansallisteatterissa, ja opettaa myös Helsingissä Teatterikorkeakoulussa.

Teatteri Helsinki West piti ensi-iltansa Los Angelesin kaupungin Burbankin kaupunginosassa sijaitsevassa teollisuushallissa äitienpäivän aattona viime lauantaina, 9. toukokuuta. Näytelmän nimi on I Gelosi - suomeksi "mustasukkaiset". Se kuvaa kiertävän italialaisen näytelmäseurueen vaiheita keskiajalla sodan ja rakkauden pyörteissä. Tarina voisi olla yhtä hyvin tämän päivän maailmasta, sotilaiden Post-War-traumoineen kaikkineen. 

Teatterin näyttelijät, noin 20 henkilöä, ovat kotoisin mm. Suomesta, Yhdysvalloista, Brasiliasta, Venezuelasta, Sveitsistä ja Meksikosta. Näytelmän kesto on noin kaksi tuntia. Ensi-illan näytökset olivat loppuunmyydyt.

Toukokuussa teatteri Helsinki Westillä on Los Angelesissa vielä kuusi näytöstä, kaksi joka lauantai ja sunnuntai. Lisätiedot ja liput:  www.helsinki-west.com.

Teksti:

Alpo Collanus,

Los Angeles, CA

Kuva: Sara Nurmi