Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 17, 2015

Suomalainen Millennium-palkinto: Jaossa miljoona euroa vuonna 2016


Millenium Prize -palkinnon esittelyn yhteydessä Los Angelesissa pidettiin seminaari tietotekniikan tulevaisuudesta. Tarkastelun alla oli terveydentilan ajantasainen tarkkailu ympäri vuorokauden. Vilkasta keskustelua aiheesta johti Mary MacVean Los Angeles Timesista.

Joka toinen vuosi jaettava suomalainen tekniikan alan kansainvälinen rahapalkinto, nimeltään Millenium Prize, on julistettu haettavaksi. Palkinto on lajissaan maailman suurin. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2004, ja vuonna 2016 on vuorossa seitsemäs kerta. Ehdokkaita palkittaviksi voivat esittää yliopistot, tutkimuslaitokset ja muut akateemiset toimijat, samoin kuin yritykset, kautta maailman.

Suomen Los Angelesin-pääkonsuli Juha Markkanen piti residenssissään 6. toukokuuta kutsuvierastilaisuuden, jossa esiteltiin kalifornialaisille teknologian alan huippuvaikuttajille Millennium Prize -palkintoa ja kannustettiin läsnäolevia vuoden 2016 voittajaehdokkaiden nimeämiseen.

Palkinnon saajaksi voi esittää tutkijaa tai tutkijaryhmää, ja kilpailu on avoin kaikille teknologian aloille ja kaikkien maiden kansalaisille. Ehdokkaita voi nimetä kuluvan vuoden heinäkuun loppuun asti. Voittaja julkistetaan huhtikuussa 2016. Voittajan valitsee arvovaltainen kansainvälinen palkintolautakunta. Sen nimittää tehtäväänsä suomalaista tiede- ja elinkeinoelämää laajasti edustava Tekniikan Akatemia -säätiö.

Suomalainen Millennium-teknologiapalkinto on saman suuruinen kuin ruotsalaistaustaiset Nobel-palkinnot, eli noin miljoona euroa (noin 1,1 miljoonaa dollaria). Keskeisin ero on, että Millennium-palkinto jaetaan tutkimustiedon soveltamisesta käytännön elämän palvelukseen, kun taas Nobel-palkinto jaetaan tieteellisestä perustutkimuksesta.

Millennium-palkinnon saajalta edellytetään, että työn tuloksena on "ihmisen elämän laatua parantava teknologinen uudistus". Ensimmäinen palkinnonsaaja oli englantilainen Tim Lerners-Bee, jonka on World-Wide-Webin (www:n eli "tietokoneverkon") keskeinen kehittäjä. Vuoden 2014 palkinnonsaaja oli englantilainen fyysikko Stuart Parkin, jonka keksinnöt ovat ratkaisevasti edistäneet tietokoneverkon pilvipalveluiden sekä musiikin ja elokuvien verkkolevityksen kehittymistä. Myös lääketieteen ja elektroniikan alan teknologian uudisraivaajia on palkittu.

Millennium-palkinto on mennyt kahdesti englantilaiselle ja amerikkalaiselle sekä kerran japanilaiselle ja sveitsiläiselle tutkijalle. Suomalaissyntyinen Linus Torvalds palkittiin vuonna 2012, kehittämänsä tietokoneen käyttöjärjestelmän (Linux) ansiosta.

Millennium-palkintosumma rahoitetaan pääosin Suomen valtion budjettivaroista. Palkinnon tarkoituksena on edistää Suomen tunnettuutta kiinnostavana korkean teknologian maana ja edistää kansainvälisen yhteistyön avulla suomalaisten huippuasiantuntijoiden panosta maailman teknologisen kehityksen kärjessä. Tätä auttaa, että Millennium-palkinnon välivuosina jaetaan tunnustuspalkinnot suomalaisille tutkijoille ja kasvuyrityksille, joiden työ liittyy edellisvuoden voittajan alaan.

Vuoden 2016 Millennium Prize -palkinnon jakaa toukokuussa 2016 Suomen tasavallan presidentti.

Millennium-palkinnon jakoperusteet

"Millennium-teknologiapalkinto myönnetään huomattavasta teknologisesta tutkimustuloksesta tai innovaatiosta, joka suoraan edistää ihmisten elämän laatua, perustuu humanistisille arvoille ja vaikuttaa myönteisesti kestävään taloudelliseen kehitykseen".

Teksti ja kuva:

Alpo Collanus,

Los Angeles, CA