Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 27, 2015

Sami-kansan joikulaulut ihastuttivat New Yorkissa


Ulla Pirttijärvi (keskellä) FAWNin edustajien kanssa. Vasemmalta Ritva Metso, Tuula Feineis, taiteilija , Tuula Pasola-Alberino ja presidentti Kerstin Nordin.

Arvostettu lappalaislaulaja Ulla Pirttijärvi Suomen Lapin äärimmäisestä pohjoisnurkasta kävi menestyksellisesti Yhdysvalloissa  konsertoimassa. Hän lauloi samilaisten (kuten heitä nykyään kutsutaan) traditionaalisia joikuja sekä säveltämiään uudempia joikulauluja. Häntä tuki sami-trio, joka myös soitti perinteistä sami-musiikkia.

Taitelija Pirttijärvi esitti satoja vuosia vanhoja joikuja, joita han oli oppinut enoltaan. Hän kertoi kuulleensa oman isoäitinsä joikuvan erilaisia satuja ja tarinoita, tuhansien porojen keräämiseksi merkintojä varten, vuorien hengista jne.

Hän kertoi, että Suomen lestadiolaiskirkko oli kertonut isoäidille joikumisen olevan syntiä, jolloin tämä lopetti sen laulamisen. Onneksi Ullan eno piti perinteestä kiinni ja opetti tytölle taidon. Yleisön suosikki oli Ullan Pirttijärven säveltämä ja sanoittama kehtolaulu pienelle tyttärelleen Huldalle. Koska sami-kieli on meille täysin ymmärtämätöntä, hän kertoi etukäteen kunkin kappaleen sisällön, jotta pääsisimme sen tunteeseen.

FAWN jarjesti New Yorkin kiertueen viimeisen konsertin Scandinavia-talossa yhdessä American Scandinavian Societyn kanssa. Me suomalaiset olimme niin ylpeitä  voidessamme esittää Suomen sami-kulttuuria, mikä on eksoottista niin musikaalisesti kuin kieleltääkin. Yleisö oli haltioissaan nauttiessaan illan ohjelmasta.

Sami-kansa (saamelaiset) on Suomen alkuperäisiä asukkaita, jotka suomalaiset sitten maahan tulleessaan työnsivat tieltänsä pohjoiseen. Samahan tapahtui täällä Yhdysvalloissa alkuperäisten intiaanien keskuudessa, joita valkoiset maahantulijat painostivat yhä edemmäksi länteen. Pohjoismaat, varsinkin Suomi ovat tajunneet sami-kulttuurin arvon ja sitä opiskellaan nykyään USA:n pohjoisissa yliopistoissa, joten sillä on arvostettu tulevaisuus.

Ulla Pirttijärvi kertoi myös, että Suomen Euroviisu-kilpailussa hän ja hänen tyttärensä sijoittuivat tänä vuonna joikulaulullaan neljänneksi yleisöäänestyksessa.

Teksti ja kuva:

Tuula Pasanen-Abertino

New York, NY