Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 15, 2011

Vuorineuvos Paavo V. Suominen jyrisee: Lepokoti on rakennettava uudelleen!


Vuorineuvos Paavo V. Suominen on seurannut Lepokodin toimintaa koko sen olemassaolon ajan. –Lepokoti ei täytä enää ajan vaatimuksia, siksi se on rakennettava täysin uudelleen, hän sanoo.

- Lepokoti on ehdottomasti rakennettava uudelleen, jyrähtää vuorineuvos Paavo V. Suominen, Etelä-Floridan amerikansuomalainen korkein talousauktoriteetti. Suomen kylmäteollisuuden isä ja uranuurtaja ihmettelee julkisuuteen virinnyttä keskustelua Lepokodin rakennussuunnitelmista.

- Vaihtoehtoja ei ole kuin yksi, sillä yli 40 vanhojen rakennusten peruskorjaaminen ei tule onnistumaan, aikoinaan ASLA-stipendiaattina Yhdysvaltoihin opiskelemaan saapunut Suominen vakuuttaa.

Paavo V. Suomisen, 92, pitkä ja vaihteikas ura kylmäjätti Huurteen perustajana on Suomen teollisuuelämässä kaikille tuttu. Hänen vaikutusvaltansa ulottui aikoinaan ympäri Suomen aina hallitustasolle asti.

- Rakennutin 1970-luvulla Neuvostoliittoon 600 miljoonaa dollaria maksaneen teollisuuskylän. Kun rakennustarpeitamme ei Leppävirralta toimitettu riittävän ajoissa itärajan yli, otin suoraan yhteytttä Neuvostoliiton rakennusasioista vastaanneeseen politbyroon jäseneen. Jo alkoi tapahtua! Seuraavana päivänä käytössämme oli kaikki Suomessa olleet venäläiset rautatievaunut ja homma alkoi toimia, vuorineuvos muistelee.

Lake Worthin amerikansuomalaisen Lepokodin kehittäminen on Paavo V. Suomista erityisen lähellä. Hän muistaa kuin eilisen päivän Lepokodin rakentamisen jakodin vaiheet läpi vuosikymmenten, sillä hän on viettänyt lomia ja talvia Lake Worthin seudulla aina vuodesta 1960 lähtien.

- Vaikka tulen vielä hyvin toimeen yksityisen avustajani turvin, jonain päivänä minunkin on turvauduttava Lepokodin palveluihin, hän sanoo.

Suurtenkin lukujen kanssa työurallaan paininut vuorineuvos pitää julkisuudessa esitettyjä rakennuskustannuksia edullisina. – Tämähän on ehdottomasti paras aika rakentaa. Tällä hetkellä rakennuskustannukset ovat alhaalla, samoin rahoituskulut. Olemme itse asiassa jo myöhässä, hän sanoo

- Lepokodista on rakennettava kansainvälinen ja kilpailukykyinen paikka jossa voivat viihtyä muutkin kuin suomalaiset. Itse voimistelen joka aamu, sillä päivittäinen jumppa on erittäin tärkeä tässä iässä, hän muistuttaa.

Tänä päivänä Lepokdilla on vain yksi huone terapiaa varten, sekin ilman mitään erityslaitteitta.

 

Lake Worth, Florida

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen