Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 27, 2015

Connecticutin suomalaisseurat juhlivat kesäkuukausina


Canterbury Hall on perinteinen Connecticutin suomalaisten keskuspaikka, jossa kesäisin pidetään vilkkaasti erilaisia tilaisuuksia. Seuratalolla sijaitsee myös mielenkiintoinen amerikansuomalaisten elämästä kertova museo. Toinen vasemmalta jutun kirjoittaja Anja Laurila vierellään puolisonsa Mauno Laurila.

Connecticutin kaksi suomalaista seuraa toimii vilkkaasti kesäkuukausina. Voluntownin Aura-seuran vuosikokous ja toritapahtuma pidettiin toukokuussa. Entiset toimihenkiöt jatkavat viroissaan edelleen. Tom Rutherford on johtokunnan puheenjohtaja, Lillian Råfeldt toimii sihteerinä, Liisa Rix rahastonhoitajana ja Matti Huhta varapuheenjohtajana. Elina Aarnio on seuran emäntä edelleen apunaan pitkäaikainen Aura seuran työntekijä Anja Mällinen. Tapahtumat jatkuivat kesäkuussa Country Western musiikin, illallisen ja tanssin merkeissä. Paikallinen Ken Atkins soittajineen on erittäin suosittu taitelija alallaan, jota voi hyvin verrata kehen tahansa lännen musiikin tähtisoittajaan.

Yksi Aura seuran suurimmista tapahtumista pidettiin lauantaina 20. kesäkuuta. Silloin lähes 200 vierasta tuli nauttimaan mehevästä kanagrillauksesta. Lisäksi tarjottiin herkullisia salaatteja ja monia omatekoisia jälkiruokakakkuja kahvin kanssa. Samalla juhlittiin myös juhannusta oikean suomalaisen kokon ja musiikin myötä. Amerikkalaiset naapurit ovat myös "löytäneet" Aura-seuran ja pitävät yleisömäärät korkealla. Pienellä joukolla pidetään yllä tätäkin suomalaisseuraa, ja nuoria kaivataan työhön mukaan kuten muissakin suomalaisissa seuroissa.

Vuotuinen FinnFunn viikonloppu vietettiin Canterburyn Finnish American Heritage-seuran toimesta 16. - 17. toukokuuta. Huolella suunniteltu ohjelma oli lauantaina toritapahtuma Canterburyn kaupungin talolla, ja samana iltapäivänä luento suomalaisesta taiteesta ja muotoilusta Finn Haalilla, sekä tanssit ja päivällinen Massachusettsin valtiosta tulleiden hanurin soittajien tahdissa. Sunnuntain ohjelman kohokohta oli Craig Randal Johnsonin antama Jean Sibeliuksen 150-v. juhlan pianokonsertti Pomfretissa, CT.

Finnish American Heritage Society Canterburyssa juhli 90:ttä toimivuottaan 7. kesäkuuta. Monipuolinen ohjelma koostui musiikista, jäsenten onnitteluista ja pitkäaikaisista muistoista. Mirja Hanslinin valmistama herkullinen illallinen nautittiin juhlan aluksi.

 Connecticutin suomalainen seuratoiminta ja monet amerikkalaiset yhdistykset ovat menettäneet pitkäaikaisen jäsenensä ja puheenjohtajansa Jack Smileyn. Hän poistui keskuudestamme 16. kesäkuuta sairauden murtamana kotonaan Prestonissa (CT). Vaikuttava siunaus- ja hautaustilaisuus oli 21. kesäkuuta Jackin omassa kotikirkossa, johon oli kokoontunut kirkontäyteinen saattajajoukko sukulaisten lisäksi. Jack Smileyn uurna laskettiin viimeiseen lepoon sotilaallisin menoin läheisen hautausmaan multiin.

Anja Laurila

Connecticut, CT