Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

heinä 28, 2015

Amerikan Päiviä vietettiin Jyväskylässä


Kristiina Helenius (vas.) valittiin Suomi Amerikka Yhdistysten Liiton puheenjohtajaksi Jyväskylässä pidetyssä vuosikokouksessa. Parhaimmillaan noin 60 000-jäsenisen yhdistyksen toimintaa on johtanut jo pitkään Laura Noreila.

Jyväskylä on yli 130 000 asukkaan vetovoimainen kaupunki keskellä kauneinta järvisuomea. Paikkakunta tunnetaan vireänä yliopisto- ja businesskaupunkina sekä monipuolisten tapahtumien keskuksena. Täällä pidettiin heinäkuun puolivälissä Jyväskylän Suomi-Amerikka Yhdistyksen ja Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton järjestämät Amerikan Päivät.

Tähtiliput liehuivat kun yli sata suomalaista Amerikan ystävää valtasi keskikesän auringon hellimän keskustan kävelykadun.  Ohjelmassa oli kaikkea amerikkalaisille tyypillistä:  rivitanssiesityksiä, amerikanrautoja, cheerleadereita, amerikkalaista jalkapalloa ja kiertoajeluita. Näitä ennen oli jo ehditty pelata golfkilpailu Muuramen kentällä. Liittopäivien osallistujat viettivät kesäillan Juhlatalo Juurikassaaressa Säynätsalossa.  Ilta jatkui Ninni Poijärven, Mika Kuokkasen ja Olli Haaviston tähdittämänä amerikkalaisen kantrimusiikin parissa. Paluu Päijänteellä Säynätsalosta Jyväskylään Suometar laivalla jäi tyynessä kesäillassa kaikkien osallistujien mieliin yhtenä Suomen suven kohokohtana.

SAYL eli Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto (League of Finnish-American Societies) on Yhdysvaltojen ystävyysjärjestö.  Järjestön tarkoituksena on kehittää Suomen ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita ja edistää kansalaisten kanssakäymistä. Toiminnan tärkeitä elementtejä ovat kulttuuri-, tiede- ja opiskelijavaihto. Liitto on poliittisesti sitoutumaton ystävyysjärjestö eikä se pyri vaikuttamaan valtiollisiin asioihin.

Liiton perustamisvuosi eli vuosi 1943 sen sijaan on mielenkiintoinen, koska silloin perustamisella ainakin välillisesti pyrittiin vaikuttamaan sen ajankohdan Suomen asemaan.  Suomi soti tuolloin Yhdysvaltojen näkökulmasta ns. ”väärällä puolella” eikä Wehrmachtin varjo Mikkelissä ainakaan lämmittänyt maamme suhteita Atlantin taakse. USA- ystävyysseuran perustaminen tuona ajankohtana olikin todella ennakkoluuloton ja kaukokatseinen liputus lännen suuntaan. 

Varsinaisessa liittokokouksessa tehtiin joukko valintoja, joista merkittävin oli hallituksen puheenjohtajan nuijan siirtyminen ensimmäistä kertaa liiton historiassa naishenkilölle. Aiempi liiton puheenjohtaja ja USA:n suurlähettiläs Jukka Valtasaari luovutti tehtävänsä AmCham Finlandin (The American Chamber of Commerce in Finland) toimitusjohtajalle Kristiina Heleniukselle. AmCham Finland on suomalainen yhdistys ja kansainvälinen businessverkosto, joka pyrkii edistämään jäsenyritystensä liiketoimintaa ja  kansainvälistä kaupankäyntiä. 

Kauppatieteen maisteri Kristiina Helenius oli monille liiton jäsenelle uusi tuttavuus.  Hän kertasikin avajaispuheessaan omat yhteytensä Yhdysvaltoihin:  High School muistot Michiganissa, opiskeluaika Oklahomassa ja vuodet lehdistöneuvoksena Washington DC:ssä. 

Parhaimmillaan Suomi-Amerikka Yhdistysten Liittoon kuului yli 60 000 jäsentä. Yhä vielä se on yksi suurimpia Yhdysvaltojen ystävyysjärjestöjä maailmassa. Monen muun yhdistyksen tavoin jäsenmäärä on siitä tuntuvasti laskenut.  Kristiina Helenius pohtikin ääneen miten jäsenmäärä saataisiin uudelleen kasvu-uralle. 


                                                                                                                       Timo Toivonen

Jyväskylä, Suomi