Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 13, 2015

Pokkitörmän pakeilta: Suomesta suuri siirtomaa


Talven ensiluimi on pian tulossa Oulun leveysasteille. Syyrian pakolaisille lumi lienee outo elementti. Kuva: Oulu-lehti.

Uutisotsikoista ei Suomessa ole ollut puutetta. Neljän kuukauden ikäinen perusporvarihallitus on ottanut ison luudan käteensä ja alkanut toimia. Pääministeri Juha Sipilän ensi vuoden budjetti on saanut suomalaiset hyppimään seinille. Etuja karsitaan, työajat pitenevät, lomat lyhenevät ja raippaverot iskevät. Ammattiyhdistysliike etsii itseään ja media löytää suurimmat valittajat.

Sipilä on tehnyt mitä lupasi. Hallitus on käärinyt hihat ja alkanut tehdä tekoja. Tekoja, joita on jo vuosia odotettu. Ulkomaisen velan oton ja työttömyyden kasvun pysäyttäminen on jo pitkään ollut vain poliitikkojen tyhjää pullistelua.

Vaikka nytkin on vasta pintaa raapaistu, on hallitus toiminut. Ja se on hyvä se. Mutta ei tässä kaikki. Sipilän hallituksen yöunet jäävät lyhyiksi. Karmivan taloustilanteen lisäksi uusi uhka vierii rajojen takaa. Armeijassa hyökkäys tuli aina idästä. Nyt se tulee lännestä.

Rynnistyksen reitti on kuin entisellä reilaajalla. Massoittain pakolaisia virtaa Lähi-idästä Euroopan halki Tanskan kautta Ruotsiin. Tukholman kautta matka jatkuu Turkuun tai Helsinkiin ja ennen kaikkea Haaparannan kautta Kemiin ja Ouluun. Ruotsin valtionrautatiet SJ harrastaa entisvanhaisia ”kyydityksiä”. Se kuljettaa Tukholmaan saapuvia pakolaisvirtoja ilmaiseksi Luulajaan, mistä pakolaisretki jatkuu Haaparannan kautta Suomeen. Oulussa kaikki tyhjät tilat on täytetty pakolaisilla ja virta sen kun kasvaa.

Miksi vaikkapa syyrialaiset tai irakilaiset haluavat nimenomaan Suomeen?  Suomessa turvapaikan hakemuskäsittely on nopeampaa kuin Ruotsissa, kertoo irakilainen noin 30 -vuotias pakolainen ja toivoo saavansa loput perheestään pikaisesti luoksensa.

Poliittinen järjestelmä on ihmeissään. Tilanne on suomalaisille uusi. Kansa on kaksijakoinen, mutta yksimielinen. Jokainen suomalainen haluaa lyödä leiman. Osa haluaisi leimata jokaisen pakolaisen takamukseen palautusmerkin ja osa hyväksyisi turvapaikkahakemuksen.

Oulussa pakolaisten auttamisesta tuli villitys. Kaupunkilaiset valtasi yhtäkkinen siivousinnostus, jonka motiivina on vieraiden vaatettaminen ja lämpövarustaminen. Keräyspaikat täyttyivät niin nopeasti, että keräys piti kahden päivän jälkeen keskeyttää. Ja kaiken huippuna kempeleläinen pääministeri lupasi kotinsa pakolaisten käyttöön.

Mutta asioilla on puolensa. Oulun ja Kemin väkiluku kasvaa. Uusia veronmaksajia tulee joukoittain ja suurien ikäluokkien eläkepommi purkautuu. Pohjoispohjalainen ja lappilainen kansa uudistuu. Vääräsääristen ja lyhyenläntien vartaloluomusten sekoittuminen pikisilmäisiin ja kiivasluonteisiin etelämaalaisiin tuo uuden, erilaisen suomalaisen sukupolven. Sisäsiittoinen aikakausi on ohi.

Huonona puolena tässä pommissa on se, että saksalaiset ja ruotsalaiset pääsevät valitsemaan kermat päältä. Väitetään, että Saksa ottaa mielellään vastaan kaikki hyvin koulutetut pakolaiset. Ovelat ruotsalaiset tekevät tätä samaa. Pöljimmät pannaan pohjoisen junaan, pakataan Luulajassa Kemiin meneviin linja-autoihin ja kerrotaan, että Oulun valot melkein jo näkyvät.

Budapestissa minulle kerrottiin samaa tarinaa jo vuosia sitten. Aikoinaan, kun esi-isämme mongolit pakenivat Eurooppaan, niin Unkarissa valittiin parhaat päältä ja loput pistettiin matkalle pohjoiseen. Valitettavasti kukaan ei tuolloinkaan kertonut pakolaispoloiselle pohjoisen talvesta. Kylmästä, pimeästä, lumisesta ja vastatuulisesta Pohjolasta, joka takaa selkeän seurauksen.

Suomesta ei koskaan tule suurta siirtomaata.

Jorma Yypänaho

Oulu, Finland

Kirjoittaja on Oulun kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja