Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 26, 2015

Kannelta soittaen.... Portlandissa


Pastori Jukka Joensuu saapui Kanadasta pitämään messun Portlandin suomalaisille uudessa kokouspaikassa Nordic Housessa.

Melkoista tohinaa. Kanteleita joka puolella. Niitä aseteltiin kohdalleen.  Omaa paikkaa etsittiin. Puitteet olivat oudot, uudet ja tyylikkäät.

Paikalle oli kutsuttu ’Livakat’, Evergreen Kantele Ensemble, viereisestä Washingtonin osavaltiosta Satu Mikkolan johdolla. Saarnamieheksi ja liturgiksi oli saatu rovasti lännen risukoista eli Jukka Joensuu Kanadan puolelta.

Mistä tässä kaikessa oli kysymys? Juhlasta – tietty! Eila Chisholm oli kutsunut meidät Messias-kirkon syyskauden avajaismessuun uudessa Nordia House’n tiloissa.

Mikä se tällainen Nordia House sitten on? Kuten sanottu se on uusi, tyylikäs, ajanmukainen Nordic Centre, jonka omistaa Scandinavian Heritage Foundation Portlandissa. Suomalainen Messias-kirkko on siinä rohkeasti mukana. Seurakunta myi kirkkonsa ja antoi huomattavan lahjoituksen Scandinavian Heritage-säätiölle. Lahjansa vastapainoksi heillä on tässä uudessa rakennuksessa kappeli, jota he saavat käyttää omiin tarkoituksiinsa joka sunnuntaiaamu veloituksetta seuraavat 30 vuotta. Tämän lisäksi he voivat käyttää rakennuksen muita tiloja sopimuksen mukaan niin kuin nyt. Kokoonnuimme Nordia Great Hall’ssa.

Tätä se kaikki tohina oli – valmistautumista juhlamessuun. Jännityksellä odotimme, että onko niitä, jotka ovat ottaneet kutsun vastaan? Ilo oli suuri kun messuun kokoontui satapäinen kirkkokansa.

Risukkorovasti Jukka aloitti saarnansa sanoilla: ”You are so lucky”.  Viesti oli se, että Portlandin alueen suomalaiset ovat onnekkaita saadessaan kokoontua jumalanpalveluksiin tällaisessa paikassa nyt ja tulevaisuudessa. Saarnan sisältö oli myöskin se, miten onnellisia saamme olla voidessamme tulla yhteiseen jumalanpalvelukseen. 113 vuotta on kulunut siitä kun suomalainen luterilainen työ alkoi tällä alueella. Nyt se voi jatkua aivan uudenlaisissa tiloissa.

Näin lauletaan Anna-Mari Kaskisen sanoittamassa ja Jarkko Yli-Annalan säveltämässä Kantele-messun alkulaulussa:

”Soita, kannel riemuisasti kunniaksi Jumalan, soita maiden ääriin asti ihmetöistä Auttajan. Soita, kannel, lohdutusta sinne, missä itketään. Soita, kannel, kaipausta Isän syliin lämpimään.

Soita kannel, rakkaudesta, joka löytää alhaisen, soita armon suuruudesta. Soita, kannel, salaisuutta Jumalamme ikuisen. Joka päivä luo hän uutta, soikoon laulu kiitoksen.”

Teksti: Jukka Joensuu
Kuva: Ola Harrskog