Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 8, 2015

Lepokoti hakee uutta toimitusjohtajaa


Lepokodin Ystävien talkootyönä leipomat karjalanpiirakat ovat haluttua tavaraa suomalaisalueella ja useinmiten mattimyöhäiset jäävät ilman kotiinvietävää. Lepokodin Ystävät lahjoittavat vuosittain noin 30 000 dollaria Lepokodin asukkaiden virkistystoimintaan. Kaikkiaan FARH sai lahjoituksia viime tilikaudella runsaat 300 000 dollaria, jonka avulla yrityksen talous saatiin tasapainoitetuksi.

Lake Worthin amerikansuomalaisen Lepokodin toimitusjohtaja (administrator) ja hallituksen puheenjohtaja ovat eronneet. Viime maanantaina eronanomuksensa hallitukselle jätti Lisa Isquierdo, joka valittiin tehtäväänsä kesällä 2014. Perjantaina erosi tehtävistään myös Finnish-American Rest Home Inc:n (FARH) hallituksen puheenjohtaja Tapio Salin, joka jäi valitsematta parhaillaan valittavaan uuteen hallitukseen. Salin johti puhetta vielä 31.lokakuuta pidetyssä yrityksen jäsenten vuosikokouksessa.

Jäsenistö on FARH:in ylin päättävä elin, joka säätää muun muassa yrityksen säännöt. Tällä hetkellä FARH:illa on jäseniä vajaat 300. Operatiivista toimintaa johtaa yrityksen yhdeksän- henkinen hallitus. FARH:in toiminta jakaantuu kahtia, Lepokotiin ja Hoitokotiin, jonka johtajalla (admistrator) on oltava Floridan lain edellyttämä lisenssi. Kuluvana vuonna Lepokodin asukasmäärä on ollut runsaat kolmekymmentä, Hoitokodin asukkaiden määrä on romahtanut 37:ään. Lepokodissa on kaikkiaan 120 asukaspaikkaa. Hoitokodissa paikkoja on 60.

Jäsenten vuosikokouksessa ei esitetty yrityksen talouden tunnuslukuja kokonaisuudessaan, vaan esillä oli yrityksen oman taloustoimiston koostama lyhennetty raportti. Sen mukaan yritys tuotti viime tilikaudella tappiota lähes 265 000 dollaria, mutta runsaat 300 000 dollarin lahjoitukset nostivat toiminnan tuloksen plussalle.

Huolestuttavinta toiminnassa on ollut hoidon tason laskeminen. Vielä kolme vuotta sitten hoidon taso Hoitokodissa sai viranomaisilta täydet viisi pistettä, viime keväänä pisteitä herui enää kaksi. Merkillepantavaa on ollut myös yrityksen suomalaistyöntekijöiden eroaminen yrityksen palveluksesta. Suurimpana syynä on nostettu esiin nyt eronneen johdon toimet suomalaisuutta vastaan.

Uuden hallituksen järjestäytymiskokous pidetään 18. marraskuuta. Hallituksen suurimpina haasteina ovat ”suomalaisena kotina” tunnetun yrityksen hoidon tason ja asukasmäärän palauttaminen entiselle tasolleen kireän taloustilanteen helpottamiseksi. Henkilökunta on tehnyt nelipäiväistä työviikkoa jo usean kuukauden ajan, mikä ei voi olla näkymättä työn laadussa. Myös rahoituksen saaminen kipeästi kaivatulle noin 30 hengen muistihäiriö-yksikölle tulee eteen yhtenä päällimmäisistä tehtävistä.

Lepokodin uuteen hallituksen varsinaisiksi jäseniksi uudelle hallintokaudelle on valittu seuraavat henkilöt: Voitto Kanto (Floridan Pohjalaiset), Eeva Hacker (Suomi Talo), Tuula Antikainen (Finlandia Foundation Florida Chapter), Sylvia Skillin (FARH Inc.), Tia Wright (Suomalaiset Sotaveteraanit Amerikassa-yhdistys), Pirjo-Leena Koskinen (Lepokodin Ystävät), Maarit Ayravainen (St. Andrew`s Lutheran Church) ja Lila Lane (Floridan karjalaiset). Kerhotalo ei ole vielä nimennyt ehdokastaan.

Uusi hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessa keskuudestaan puheenjohtajan ja muut hallituksen toimihenkilöt. Tapio Salinin erottua  puheenjohtajan tehtäviä siihen asti hoitaa varapuheenjohtaja June Rantanen . Floridan lain mukaan hoitokodit eivät voi toimia ilman administrator-lisenssilla varustettua johtajaa. Rantasen mukaan uuden administratorin valintaprosessi on käynnistynyt vauhdilla ja ehdolla on useita tehtävään sopivia henkilöitä