Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 13, 2015

Konsuli Peter Makila auttaa suomalaisia suurella sydämellä


Kolmen maan kansalainen Peter Makila on toiminut kunniakonsulina suomalaisten hyväksi Kanadassa ja Yhdysvalloissa aina 1970-luvulta lähtien.

Hiljattain floridalaiseen “keski-ikään” ehtinyt Peter J Makila,70, on seurannut Palm Beachin piirikunnan elämää jo yli puoli vuosisataa. Kanadasta vuonna 1995 pysyvästi Lake Worthiin muuttanut vakuutusalan yrittäjä vieraili perheineen alueella joka talvi 1960-luvun lopulta lähtien.

-Aikaisempina vuosikymmeninä suomalaiset erotti selvästi Lake Worthin katukuvassa. Heitä oli paljon ja varsinkin rakennuksilla suomalaisia oli enemmistö. Meidät tunnettiin ahkerina, luotettavina ja kansallisuudestaan ylpeinä työntekijöinä, Pekka Mäkilänä vuonna 1964 enon luo Lake Worthiin amerikkalaista koulua (Lake Worth High School) käymään saapunut turkulainen sanoo. Sittemmin tilanne on selvästi muuttunut espanjankielisen väestön lisäännyttyä voimakkaasti kaupungissa ja suomalaissiirtolaisten määrän käännyttyä laskuun.

Suomalaisten kunnioituksesta kaupungissa kertoo se, että Peter Makila valittiin Lake Worthin kaupungin juhlatoimikuntaan kaupungin täytäessä 100 vuotta 2013. Suomen kunniakonsulina toimiva vakuutusalan yrittäjä on nykyisin suomalaisten ääni kaupungin hallinnon suuntaan. Seuraava suuri suomalaistapahtuma Lake Worthissa tulee olemaan vuoden 2017 kevääksi suunniteltu Bryant Parkissa järjestettävä juhla, joka kantaa vielä työnimeä ”Suomi 100 vuotta”. Mäkilä on tapahtuman kokoonkutsuja ja suunnittelutoimikunnan ”primus motor”.  

-Mukaan järjestelytyöhön on kutsuttu kaikki merkittävimmät alueemme suomalaisjärjestöt. Olemme pitäneet palavereita jo puolentoista vuoden ajan ja runko alkaa hahmottua. Tietysti Lake Worthin kaupungin olisi tultava vastaan vuokrahinnoissa, sillä Bryat Parkin vuokraaminen on nykyisin kallista, hän huomauttaa. Jo 14 vuotta konsulin vakanssia hoitanut Mäkilä paljastaa myös, että viesti Suomen presidentinlinnasta on saapunut. Siinä todetaan, että Sauli Niinistö puolisoineen on merkinnyt alustavasti  kalenteriinsa Floridan matkan keväällä 2017.

Peter Makilan oma kalenteri on ainakin talvisin täyteen buukattu, sillä sellaista tilaisuutta alueen suomalaisseurat eivät juuri järjestä mihin häntä ei olisi kutsuttu puhumaan.

-Laskin juuri, että esimerkiksi tulevana itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta minulla on seitsemän eri tilaisuutta samana päivänä, hän naurahtaa. Makilalla on merkittävä rooli myös kaikissa merkittävimmissä valtakunnallisissa järjestöissä, mm. Finlandia Foundation Nationalissa. Aikaisemmin hän oli myös FinnFestUSA:n hallituksen jäsen.

-Finlandia Foundation National (FFN) tekee erittäin arvokasta työtä suomalaisuuden hyväksi Yhdysvalloissa. Meillä on 50 aluejärjestöä, aina Alaskaa Hawaijia myöten, hän kertoo. Pari viikkoa sitten FFN piti vuosikoukouksensa New Mexicon Santa Fe`ssä. Makila on tätänykyä yhdistyksen alaosastomarkkinointijaoston puheenjohtaja (chapter marketing chair). Santa Fen kokouksen terveisinä hän kertoo, että järjestö on taloudellisesta vakaalla pohjalla runsaiden lahjoitusten ansiosta.

Vahvan organisaation taustalla on sen perustajan Yrjö Paloheimon nimeä kantava säätiö, joka luovuttaa järjestölle jokaista sen saamaa lahjoitusta vastaavan summan – eli rahalahjoitukset tulevat kaksinkertaisina organisaation käyttöön. FFN puolestaan käyttää varat suomalaisen kulttuurin ja taiteen sekä suomalaisopiskelijoiden tukemiseen Yhdysvalloissa.

Jotta osallistuvalle ja aikaansaavalle kunniakonsulille ei tulisi vapaa-ajan ongelmia, hän suostui ensi kertaa myös Lake Worthin suomalaisen Lepokodin, Finnish-American Rest Home, Inc:n hallitusjäseneksi. FFN:n Floridan alaosastoa edustava Mäkilä on toistaiseksi hallituksen varajäsen, mutta hänen pitkä kokemuksensa Lepokodin tiimoilta edellyttäisi toki ykkösedustajan paikkaa.

-No, katsotaan nyt rauhassa mitä tapahtuu. Muutoksia FARH:n toimintaan on tehtävä. Koti on säilytettävä suomalaisena ja suomalaisia varten, hän sanoo. Lepokodin perustaminen 1970-luvun alussa ja sen toiminta alusta asti on Mäkilälle erityisen tuttua, sillä hänen isoenonsa ja enonsa viettivät kumpikin viimeiset kuusi elinvuottaan kodin asukkaina. Tälläkin hetkellä FARH:n Hoitokodissa asuu hänen enonsa leski, jonka asioita Peter Makila on hoitanut viimeiset viisi vuotta käyden säännöllisesti tervehdyskäynneillä.

- Olisi erityisen tärkeätä, että nuoremmat sukupolvet ottaisivat vastuuta perinteisten suomalaisjärjestöjen toiminnassa. Valitettavasti vain me vanhemmat ikäpolvet emme aina ymmärrä kutsua heitä mukaan emmekä ole halukkaita jakamaan riittävästi vastuuta heille, Mäkilä sanoo.  

- Tämä olisi kuitenkin ainoa tapa jatkaa suomalaista kulttuuria ja toimintaa tällä alueella.

Erityisellä tyytyväisyydellä kunniankonsuli Makila tervehtii Finnairin päätöstä ryhtyä lentämään Helsingistä Miamiin kolmesti viikossa ympäri vuoden.

-Tämä on omiaan pitämään suomalaisuutta yllä alueellamme. Suomalaiset ovat yhä ahkeria ja osallistuvat innokkaasti talkootöihinkin. Talviasukkaat ovat merkittävä voimavara suomalaisyhdistystemme toiminnassa, viime vuonna myös St.Andrew`sin Luterilaiskirkon hallituksen puheenjohtajan nuijaa kopautellut Makila kiittelee. Sitä hän ei maininnut, että lisääntynyt matkailumäärä lisää hänen työtaakkaansa kunniakonsulina, joka virkansa puolesta joutuu selvittelemään joskus visaisiakin matkaongelmia suomalaisvierauiden parissa.

- Yksistään viime vuonna jouduimme tekemään 18 hätäpassia matkailijoille, Makila toteaa. Pitkään paikallisten viranomaisten kanssa yhteistyötä tehnyt kunniakonsuli on kyennyt henkilökohtaisten suhteittensa ansiosta ratkaisemaan monta mutkallista ongelmaa.

-Elämässä ei mikään työ onnistu jos sydän ei ole siinä mukana, 42 vuotta vakuutusalalla Kanadassa ja Yhdysvalloissa toiminut hengellisen vakaumuksen mies sanoo. Hänen vapaaehtoinen konsulintyönsä Suomen ja suomalaisten hyväksi jatkuu, sillä New Yorkin pääkonsuli uusi hiljattain hänen kaksivuotisen nimityksensä.

 Amerikkalaiseen tapaan puolivuosittain perhelääkärin tarkastuksissa käyvä hyväkuntoinen seitsemänkymppinen joutui viimeksi tiukan kysymyksen eteen:

-Peter, koska olet ajatellut jäädä eläkkeelle, tohtori kysyi.

-En ole ajatellut, Peter Makila vastasi.

-Oikea vastaus. Keep it that way, tohtori vakuutti.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, Florida