Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 25, 2015

”Miekkailija” esitettiin ensi kertaa Los Angelesissa


Ohjaaja Klaus Häröä haastateltiin Santa Monicassa Miekkelija-elokuvan ensi illassa Yhdysvalloissa.

Suomen Oscar-ehdokas ”Miekkailija” (The Fencer) on esitetty ensi kertaa Yhdysvalloissa. Klaus Häron ohjaama elokuva nähtiin Santa Monican Aero-teatterissa Los Angelesissa ja lisää näytöksiä amerikkalaisyleisölle on tulossa. ”Miekkailija”  on Suomen ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin saajaksi. Miekkailija on koskettava tarina Endel Nelisistä, miehestä joka löytää merkityksen elämäänsä häntä tarvitsevien lasten kautta.

Elokuva kertoo elävästi Neuvostoliiton ja siihen liitetyn Viron yhteiskunnallisista oloista 1950-luvun alussa.  Nuori ja tuntematon Endel Nelis (Märt Haapsalu), saapuu Haapsaluun. Hän on jättänyt taakseen Leningradin valtion urheiluyliopiston pakoillakseen Neuvostoliiton salaista poliisia. Haapsalussa hän saa viran opettajana ja alkaa vetää lapsille urheilukerhoa. Endel alkaa vihkiä lapsia suureen intohimoonsa – miekkailuun. Tämä ajaa hänet törmäyskurssille koulun rehtorin, kommunistisen byrokraatin kanssa.

Endel oppii rakastamaan ja pitämään huolta lapsista, joista suuri osa on neuvostomiehityksen jäljiltä orpoja. Miekkailusta muodostuu lapsille itseilmaisun muoto ja Endelistä heille miehen malli.

Rehtori selvittää Endelin taustan. Lapset haluavat lähteä Leningradiin valtakunnalliseen koululaisten miekkailuturnaukseen. Endel joutuu tekemään valinnan; viekö hän lapset Leningradiin ja riskeeraa oman vapautensa vai aiheuttaako hän heille pettymyksen valitsemalla oman turvallisuutensa ja ikuisen pakoilun. Elokuvan päärooleissa nähdään Märt Haapsalun lisäksi Ursula Ratasepp ja Hendrik Toompere.

Marraskuun 18. päivä pyörähti käyntiin myös Miekkailijan joukkorahoituskampanja Indiegogossa. Kampanja on osa elokuvan laajempaa Oscar-kampanjaa, jonka tavoitteena on tehdä Miekkailijasta ensimmäinen Oscarin voittanut suomalaiselokuva.

Tekst: Eila Kopra, Mikko Koskinen

Kuva: Eila Kopra