Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 28, 2015

Mikonmitalla: Pehmon jäähyväiset


Heinäkuisella vierailulla 2015 Hirvosen Simon (3.vas.) ja Tertun (1. vas.) luona Tampe3een Aitoniemessä. Kuvssa Tuula Kummola (2. vas.), Kale Kummola ja kirjoittaja (1.oik.)

Olen kirjoittanut tätä palstaa 13 vuoden ajan. Kaikkiaan pakinoita on syntynyt runsaat 300. Ilman tilastotutkimusta voisin näppituntumalla todeta, että nimet Jarkko Nieminen, Mikko Ilonen ja Kalervo Kummola ovat useimmin esiintyneet nimet tämän pakinalaatikon yhteydessä. Eikä syyttä. Kaksi ensinmainittua ovat Yhdysvalloissa erittäin suosittuja urheilijoita ja ovat edustaneet ainoina maataan lajinsa maailman aatelistossa. Kummolan merkitys puolestaan Suomen suosituimman urheilulajin  jääkiekon kehittäjänä viimeisen 40 vuoden aikana on kiistämätön asia. Nyt on tullut aika vaihtaa nimiä. Nieminen lopetti uransa kuukausi sitten, Kummola ojentaa Suomen Jääkiekkoliiton nuijansa seuraajalleen tämän kuun lopussa.

Olen kirjoittanut jääkiekosta ja viime viikolla 70 vuotta täyttäneestä Kalervo Kummolasta paljon. Jonkun mielestä ehkä liiankin kanssa. Lupaan, että tämä on häntä koskevista kirjoituksistani viimeinen. Kale on kuitenkin ollut henkilökohtainen ystäväni aina vuodesta 1972. Huolimatta siitäkin, että 40 vuotta sitten löin hänen silmänsä mustaksi korttipelin yhteydessä. Kale tuli rauhoittamaan minua, kun alkoholin vaikutuksen alaisena olin käymässä pelikaverin kimppuun pelissä tulleen kiistan takia. Valitettavasti Kale joutui ”tulilinjalle” hyvää tarkoittaessaan. Ensimmäiset 30 vuotta häpesin tapausta, sillä se oli elämäni toistaiseksi toinen nyrkkikahakka. Ensimmäinen tappeluni tapahtui kansakoulun toisella luokalla Oulun Tuirassa ja tietysti syynä oli lettipäinen tyttö. Tunnustankin, että huolimatta suuresta koostani olen aina kaihtanut fyysistä väkivaltaa. Siksi minusta tuli koripalloilja eikä jääkiekkoilija.

                                                                                              X X X

Juuri nyt Suomen urheilumedia kirjoittaa Kalervo Kummolasta ja hänen aikaansaannoksistaan jääkiekon parissa vuosikymmenten aikana. Mitä kollegoihini urheilutoimittajiin tulee, he eivät kuitenkaan kaikki ole penaalin terävimpiä kyniä ja jotkut jopa vainoharhaisia. Sorry about that, folks.  Jo kauan sitten ”Rautakansleriksi” nimetty Kummola on aina jakanut urheilukansan keskeltä poikki. Tämä käy ilmi nyt Kalen urasta kirjoitettujen nettiartikkeleiden palautteista. Kun vuonna 1996 suunnittelin Kalen eduskuntavaalikampanjan, oli suurimpana ongelmana silloinkin häneen liitetyt voimakkaat median luomat negaatiot.

Mainostoimistoni työryhmän kanssa tunnistimme tilanteen ja valitsimme pääkohderyhmäksi kannastaan epävarmat äänestäjät. Kampanjan ilmoituksissa ja julisteissa näyttelijä Sylvi Salonen sanoi: ”Kale ei osaa näytellä” ja Teemu Selänteen viesti oli: ”Kale ei osaa pelata”. Viestit kertoivat Kalervo Kummolan luonteesta olennaisen. Kale on aito ihminen, joka tekee työtä aina yhteisön hyväksi itseään korostamatta. Hän on suora eikä kaihda ilmaista mielipidettään, olipa se myötä- tai vastavirtaan. Äänestäjät uskoivat ja  Kalervo Kummola valittiin Kokoomuksen kansanedustajaksi.

Kalervo Kummolan valtakausi Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajana on nyt päätöksessään. On varmaa, että lajin piirissä tapahtuu murros niin johtamiskulttuurin kuin äänenpainojenkin osalta. Kummola on aina ollut vahva johtaja, joka on ohjannut lajia parhaaksi katsomalleen ladulle vastaväitteistä huolimatta. Kaikkien mieleen johtamistapa ei ole sopinut, mutta tulokset puhukoot puolestaan. Suomen nouseminen Olympia- ja MM-jäillä vakituisten mitalimaiden joukkoon lienee selvin osoitus lajiliiton oikeista strategiavalinnoista.  Kun NHL:n Hall of Fame-pakki Denis Potvin puhuu televisiossa tänä päivänä suomalaisista kiekkoilijoista, on äänessä kunnioittava sävy. Nyt suomalaisuus on NHL:ssä laadun tae.

                                                                                              X X X

Kauppaopisto-koulutuksen aikoinaan hankkinut Kale Kummola on ehtinyt työurallaan myös moneen liikehankkeeseen, jotka ovat tehneet hänestä itsestään taloudellisesti varakkaan. Edesmenneen TV-vaikuttaja Jarmo Porolan kanssa perustettu VipVision tuotti menestysohjelmia Suomessa 1980- ja 1990-luvulla. Myös monet muut liiketoimet media-alalla ovat kartuttaneet Kummolan varallisuutta, mutta tätä puolta elämästään mies itse ei koskaan ota esille. Jääkiekko on aina ollut häntä lähinnä.

Vain Kalen perheenjäsenet ja läheisimmät ystävät tietävät, että mies on pehmo todelliselta luonteeltaan. 

-Kalervo on hyvin lämmin ihminen verrattuna hänen julkisuuskuvaansa. Hän ei kotona jyrähtele tai ärähtele, vaan voin sanoa, että hän on lapsilleen ja lapsenlapsilleen aivan fantastinen isä ja pappa. Ehkä median on helpompi kirjoittaa ja laittaa lööppeihin, että ”Kummola jyrähtää” kuin että hän ”sanoo”. Ehkä tämä johtuu osaltaan myös hänen tuimasta ulkomuodostaan, mistä on aikoinaan luotu tällainen kuva, Tuula Kummola arvioi.

Harva myös tietää, että Kalervo Kummolalla on siirtolaistausta Australiassa, jossa hänen isänsä oli aikoinaan perustamassa suomalaista lepokotia. Kale itse soitti ja lauloi paikallisen Helluntaiseurakunnan kuorossa. Floridan matkoillaan Kalervo Kummola haluaakin käydä Lake Worthin amerikansuomalaisessa Lepokodissa tervehtimässä asukkaita ja kysymässä kuulumisia.

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajan nuijan Kale luovuttaa seuraajalleen Harri Nummelalle tammikuussa 2016.

Juttu päivitetty 3. joulukuuta 2015.