Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 11, 2015

Finnairin myyntijohtaja yllättyi positiivisesti


Yhdysvaltojen markkinat ja kauppatavat tunteva Kati Kaivonen vastaa Finnairin myynnistä Pohjois-Amerikassa sekä osallistuu yhteistyöhön suurten partnereitten American Airlinesin, British Airlinesin ja Iberian kanssa.

Jos olivat Etelä-Floridan amerikansuomalaiset mielissään Finnairin taannoisesta päätöksestä aloittaa ympärivuotiset suorat lennot Helsingistä Miamiin, oli ilo myös lentoyhtiön Pohjois-Amerikan myyntijohtajan Kati Kaivosen päällimmäinen tunne hänen vieraillessaan Floridan suomalaisalueella.

-Olen todella yllättynyt alueen suomalaisten toiminnan laajuudesta, monimuotoisuudesta sekä siitä vireydestä, jolla Floridan suomalaiset hoitavat yhteisöään, Kati Kaivonen toteaa. Viikonlopun ajan Kaivonen kiersi alueen suomalaisten parissa Miamia myöten ja osallistui useisiin Suomen 98. Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin. Miamin lisäksi Finnair on laajentamassa ensi kesänä lento-ohjelmaansa Chicagoon, jonne sinivalkoiset siivet lentävät viidesti viikossa.

Suomalaissiirtolaisten historia Etelä-Floridan subtrooppisella vyöhykkeellä ulottuu yli 100 vuoden päähän. Vielä 1970- ja 80-luvuilla suomalaiset olivat esimerkiksi Lake Worthin suurin etninen siirtolaisryhmä. Tuolloin yhtenä syynä alueen suosion rajuun nousuun oli matkanjärjestäjä Kalevi Keihäsen vuonna 1968 aloittamat suorat lomalennot Helsingistä Miamiin. Sinivalkoiset siivet kuljettivat Floridan aurinkorannikolle tuhansia suomalaisia talvikuukausien aikana ja positiiviset viestit Atlantin tuulessa huojuvista palmuista ja mittaamattomista hiekkarannoista kiersivät ympäri Suomea. Floridansuomalaisista ja heidän elämästään kirjoittiin jopa useita kirjoja.

Alueen suosio suomalaismatkailijoiden parissa alkoi hiipua jo ennen vuosituhannen vaihtumista. Finnair lopetti suorat lennot Miamiin, 9/11 terrori-isku World Trade Centeriin järkytti matkalaisia ympäri maailman ja Yhdysvaltojen kuva Suomessa alkoi sumentua. Finnair päätti kääntää koneidensa keulat kohti Kaukoitää ja suomalaisten suosituimmaksi matkakohteeksi talvikuukausien aikana tuli Thaimaa ja muut orientin halvat matkailumaat. Yhdysvaltoihin toki Finnair lensi yhä mutta harvemmin, kohteina New York ja sesonkiluoneisesti mm. Boston ja Toronto. Kaiken kaikkiaan vuosituhannen ensimmäinen kymmenvuotiskausi oli kaikille maailman lentoyhtiöille henkiinjäämistaistelua ja yhtiöiden talousluvut olivat kuralla.

Nyt maailmanlaajuisen lentomatkailun suunta on ylöspäin.Veturina on tietysti maailman talousmahti Yhdysvallat, jonka lentoyhtiöt takovat jo kovaa tulosta. Nyt talouskasvun vanaveteen on uinut myös piskuinen Finnair, joka maailmanmarkkinoilla on kuitenkin marginaalinen toimija.

-Olemme arvioineet toimintaamme uudelleen ja haemme nyt tasapainoa idän ja lännen välillä, Kati Kaivonen toteaa. Kymmenisen vuotta sitten Finnair vähensi New Yorkin myyntiorganisaatiota ja markkinointia sekä myyntiä siirrettiin Suomeen. Nyt strategia on uusi ja Kati Kaivonen johtaa New Yorkin toimistostaan Kanadan  ja Yhdysvaltojen myyntitoimintaa.

-Päätös aloittaa ympärivuotiset lennot Helsingistä suoraan Miamiin on esimerkki uudesta strategiastamme. Samanlaista muutosta voimme harkita myös Chicagon osalta, mutta katsomme ensin kuinka markkinat kehittyvät, Kati Kaivonen sanoo. New Yorkiin Finnair lentää perinteisesti päivittäin vuoden ympäri.

-Toinen työsarkani on osallistua suurten partnereittemme American Airlinesin, British Airwaysin ja Iberian kanssa tehtyyn  yhteistyösopimukseen, hän valaisee laajaa tehtäväkenttäänsä. Yhteistyösopimus maailman suurimpien lentoyhtiöitten kanssa helpottaa pienen Finnairin pääsyä takaisin luontevasti Yhdysvaltain markkinoille. Myyntijohtajalle nyt tapahtunut positiivinen kehitys on merkinnyt matkustelua vuorokaudet ympäri, eritoten New Yorkin, Dallasin ja Lontoon  välillä.   

-Laskin juuri, että joulukuussa vietän tasan kuusi vuorokautta kotonani, hän naurahtaa.

Dallasista New Yorkiin puolitoista vuotta sitten muuttanut Kati Kaivonen tuntee paikalliset markkinat ja amerikkalaisen kaupantekotavan. Hän oli mukana sopimassa yhteistyöstä AA:n, BA:n ja Iberian kanssa ja ymmärtää, että maailman suurimmilla matkamarkkinoilla myös luotettavana ja korkeatasoisena lentoyhtiönä tunnetulla Finnairilla olisi siivu saatavana suuresta kakusta.

-Täällä Yhdysvalloissa ei riitä, että potentiaaliselle asiakkaalle lähetetään sähköposti ja tarkistetaan menikö se perille. Täällä on mentävä heidän luokseen henkilökohtaisesti ja sovittava asioista kasvokkain, Kati Kaivonen toteaa. Pidennetyllä viikonloppumatkallaan Etelä-Floridassa hän ehti käydä neuvotteluissa Miamissa, Fort Lauderdalessa ja Palm Beachissä sekä tutustua alueen amerikansuomalaisten toimintaan kunniankonsuli Peter Mäkilän opastamana.

-Olen todella yllättynyt siitä, kuinka paljon amerikansuomalaisia ja heidän vieraitaan Suomesta on tällä alueella, Kati Kaivonen sanoo. Finnairin suoria lentoja Floridaan on toivottu vuosikausien ajan, sillä suomalaisten lentomatkustajien määrä Suomeen nousee talvikuukausina useisiin tuhansiin. Etenkin vanhempien matkustajien toiveissa on päästä ilman välilaskua entisen kotimaan kamaralle.

Tulevaisuudessa Suomen lentomatkaa helpottaa myös tuore ja moderni lentokalusto. Finnair on tehnyt päätöksen hankkia 19 uutta laajarunkokonetta. Käynnistymässä on myös yhtiön laajin rekrytointikampanja, joka tavoitteena on palkata sata uutta lentäjää ja 300 matkustamohenkilökuntaan kuuluvaa.

-Miamin reitille uudet laajarunkokoneet eivät heti tule, mutta ajan kanssa sekin on mahdollista, Kati Kaivonen lupaa.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL