Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 8, 2016

Floridassa harjoitteleva Mikko Ilonen tähtää Rion olympiakisoihin


Mikko Ilosen tavoite alkavalla kaudella on menestyä suurkilpailuissa, ja etenkin Rion olympiakisoissa, joihin Suomi saanee jalkeille menestyvän joukkueen.

Suomen golf-lähettiläs Mikko Ilonen on valmis pelikaudelle 2016. Kuuden viikon harjoittelujakso lajin ”pääkaupungissa” Palm Beachin piirikunnassa on päättymäisillään ja kokemukset harjoittelusta Floridan suotuisassa ilmastossa ovat reilusti plussan puolella.

-Valmistautuminen uuteen kauteen on mennyt suunnitelman mukaisesti ja perheenikin on viihtynyt täällä tosi hyvin, juuri 36 vuotta täyttänyt Ilonen levollisesti toteaa. Joulunalusaika ja vuodenvaihde ovat ympäri maailmaa kiertäville ammattigolffareille hengähdysaikaa perheen parissa. Samalla tauko tarjoaa mahdollisuuden myös lyöntitekniikan ja fysiikan huoltoon, sillä tunnetusti ammattilaistenkin on aika ajoin käytävä ”swingitohtorin” pakeilla.

Mikko Ilonen kävi tervehtimässä myös Etelä-Floridan suomalaisgolffareita ja pelasi heidän kanssaan kierroksen Atlantis Country Clubin upealla kentällä. Leppoisan jutustelun lomassa Mikko löi tuloksen 68 (-4), mikä oli 10 lyöntiä parempi kuin seuraavaksi parhaan Olli-Pekka Koskisen 78.

Mikko Ilosen kiinnostus Floridaa kohtaan heräsi viime keväänä, jolloin hän vietti maalis-huhtikuussa treenijakson Miamin ja West Palm Beachin maisemissa. Pitkän matkan taustalla olivat kutsut WGC Cadillac Championshipiin ja legendaariseen Masters-turnaukseen. Maaliskuussa pelatussa WGC:ssä suomalainen oli hienosti 23:s maailman valioiden joukossa, Masters’issa selviytyminen kahdelle viimeiselle kierrokselle jäi yhden lyönnin päähän toisena päivänä väylällä 15 sattuneen haaverin takia.

-Viime vuosi (2015) ei ollut niin hyvä kuin kaksi aikaisempaa. Syksyllä pelasin monta turnausta hyvin, mutta jostain syystä en saanut aivan parasta irti. Etenkään turnausten viimeisinä päivinä peli ei kulkenut, kuudenteentoista ammattilaiskauteensa valmistatuva Ilonen summaa.  

Ensimmäiset 12 vuotta Mikko Ilonen löi palloa PGA Touria tasaisen varmaan tahtiin uusien korttinsa vuodesta toiseen. Siten iski jalkasairaus, joka vaati leikkaushoitoa. Sairasloma veti miehen pois viheriöiltä puoleksi vuodeksi.

-Se lepo teki hyvää. Käytin ajan hyväkseni puntaroimalla, mitä voisin tehdä paranteekseni peliäni. Samaan aikaan myös perheessäni tapahtui muutoksia kun Eino syntyi, Mikko muisteli suunnanmuutosta WGC-turnauksen alla viime vuoden maaliskuussa. Kaiken kaikkiaan hän oli tyytymätön suorituksiinsa sillä runsaan vuosikymmenen uurastuksen tuloksena oli vain kolme Europan kiertueen osakilpailuvoittoa.   

Floridan suomalaisgolffareiden kärkijoukko pääsi pelaamaan idolinsa kanssa Atlantis Country Clubin upealla kentällä. Kuvassa Markus Heikkilä, Pekka Tuomola,  kirjoittaja, Mikko Ilonen, Heikki Parkatti, Olli-Pekka Koskinen, Alpo Mäntykorpi ja Kimmo Kemppi. Ajan kanssa tehty analysointi ja uusi lähestyminen ammattiin auttoi. Vuonna 2013 Mikko Ilosen ura kääntyi jyrkkään nousuun ja hänen vuosiansionsa ylittivät ensi kerran miljoonan euron rajan. Seuraava vuosi oli hänen uransa paras. Vuonna 2014 Ilonen voitti kaksi turnausta, Volvo World Match Play Championshipin (reikäpelin MM-turnaus) ja The Irish Openin, ja hänen ansionsa kaudelta nousivat kahteen miljoonaan dollariin. Maailman golf-ranking osoitti hänelle sijaa 37.  

Voitoton vuosi 2015 kartutti Mikko Ilosen pelitiliä 415 000 euron verran. Tällä hetkellä lahtelainen pitää hallussaan sijaa 179 maailman golf-listalla. Kaikkiaan Ilonen on urallaan ansainnut jo runsaat seitsemän miljoonaa dollaria, joten perheen talous on turvattu pitkiksi ajoiksi eteenpäin. Mikko suhtautuu alkavaan kauteen levollisesti, sillä kaikki mahdollinen on nyt tehty menestyksen saavuttamiseksi.

-Valmentajani Timo Rauhala kävi täällä reissun ja teimme pieniä muutoksia lyöntiini. Olen varannut swingissä vähän liikaa vasemmalle jalalle, ja nyt harjoittelen pitämään painon keskemmällä jalkojani, Mikko selvittää. Joillakin mailoilla muutos jo onnistuu hyvin, jotkut mailat vaativat vielä hiomista. Syy muutokseen on lähinnä fysiologinen.

-Tavoitteena on säästää vasenta jalkaa ylimääräiseltä rasitukselta, Ilonen täsmentää.

Suurempi muutos on uuden caddien palkkaaminen. Vajaat 10 vuotta Mikkoa palvellut Reginald Mokhos halusi jäädä eläkkeelle. Uusi matkakumppani neuvonantajan, mailankantajan ja parhaan ystävän rooliin löytyi Englannista: Jason Hempleman, joka ammatissaan on yksi arvostetuimmista Euroopassa. Hänen ”hevosinaan” ovat olleet mm. David Howell, Colin Montgomery ja viimeksi italialainen Francesco Molinari (2011-2015).

-Kävimme jo viime keväänä keskusteluita Jasonin kanssa ja loppuvuodesta onnistuimme sopimaan asioista. Jason on nyt matkalla Floridaan ja vietämme viimeisen harjoitusviikkoni tosiimme tutustuen, Ilonen summaa. Vuoden 2016 päätavoitteena Mikolla on menestyminen kauden suurkilpailuissa, joista Rio de Janeiron olympiakisat kiinnostavat häntä erityisesti. Rion kisoissa golf on ensi kerran mukana varsinaisena urheilulajina. Suomi saa todennäköisimmin kisoihin 0-2 paikkaa riippuen pelaajien heinäkuun alun world ranking-sijoituksista. Olympialaiseen golfiin saa paikan maailman 60 parasta. Paikan lunastaminen vaatii suomalaisgolffareilta onnistuneita suorituksia tänä keväänä. Ilosen lisäksi Rion paikasta kisaavat Euroopan Tourin pelaajat Roope kakko ja Mikko Korhonen.

-Olisi hienoa, että me kaikki kolme pääsisimme edustamaan Suomea olympiakisoissa, Ilonen toivoo.Tämä kuitenkin edellyttäisi jokaisen mahtuvan maailman 15 parhaan joukkoon.

Mikko Ilosen kilpailukausi Euroopan PGA-kiertueella alkaa Abu Dhabista (21.-24.1.), josta matka jatkuu Qatariin ja Dubaihin.

-Olen harjoitellut aikaisempina talvina enimmäkseen Thaimaassa ja Dubaissa, jonka peliolosuhteet ovat hyvät ja siellä on helppo olla. Nyt perheeni tulee matkalle mukaan, Mikko kertoo. Vaimo Kati ja lapset Eino (4 v.) ja Elma (2v.) ovat tottuneet matkustamiseen ja perheenpään keskittyessä työhönsä, äitiä auttaa mukana matkustava lastenhoitaja.

-Lapset oppivat nopeasti englanninkielen. Eino jo kysyikin tässä kerran, että ”isä, mitä icecream on suomeksi”?

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Atlantis, FL

Juttu päivitetty 11.1.2016 Rion olympiakisojen valintakriteerien osalta.