Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 17, 2016

Floridan pohojalaasilla komiat 40-vuotisjuhulat


Lahjoja vaihdettiin puolin ja toisin. Lapuan kapunginjohtaja Arto Lepistö sai yhdistyksen entiseltä puheenjohtajalta Mauno Laurilalta ja nykyiseltä puheenjohtajalta Arlene Tervakoskelta puuhun veistetyn Floridan kartan kotiin vietäväksi.

”Pohojanmaalta mä kotoosin oon sieltä lavialta lakialta,

Härmän aukeilta, Suupohjan seuruulta, Kirkolta komialta.

Sinne mun juureni jäänehet on ja tuntoni kiinni jos kellä,

Pohojanmaalla on Pappani maja ja Äiteeni muisto niin hellä.”

1950-luvulla Amerikkaan muuttaneen pohjalaisen Heikki Pertun säveltämä ja sanoittama ”Made in Pohjanmaa” kuvaa elävästi siirtolaisten tuntoja ja elämänasennetta. Hänen omakohtaiset kokemuksensa amerikansuomalaisena saivat useissa puheenvuoroissa lisävahvistusta Floridan Pohjalaisten viettäessä 40-vuotisjuhlaansa Lantanan Suomi Talolla.

-Pohjanmaalle kehittyi oma kulttuurinsa 1800-luvulla. Seuraavan vuosisadan koulukirjoissa pohjanmaalaisia kuvattiin musikaalisiksi, yritteliäiksi, tarmokkaiksi, tulisiksi, kestäviksi maatöissä ja käsistään taitaviksi, totesi juhlapuhujaksi kutsuttu Lapuan kaupunginjohtaja Arto Lepistö.

Lapualaisduo Jussi Haavisto (sello) ja Pekka takanen (kitara) esittivät perinteistä suomalaista musiikkia Suomi Talon salintäyteiselle yleisölle.

Lapua nousi kansainvälisiin otsikoihin 40 vuotta sitten, kun kaupunkia kohtasi Suomen sodanjälkeisen ajan suurin katastrofi, kun valtakunnan suurin patruunatehdas räjähti kaupungin keskustan tuntumassa. Onnettomuudessa kuoli 40 työntekijää ja loukkaantuineita oli 69.

-Menehtyneistä suurin osa oli työvuorossa olleita naisia ja osa loukkaantumisista oli vakavia, Lepistö kertoi. Lapualla vietetään tapahtuman muistojuhlaa 10. huhtikuuta.

Kuten pohjalaiseen tapaan kuuluu, kaupunkilaiset toipuivat onnettomuudesta nopeasti ja elämä palasi arkirytmiinsä. Tänä päivänä Lapualla menee hyvin; yritystoiminta kukoistaa, musiikkiharrastus on voimissaan ja urheiluseurat menestyvät. Lapuan Virkiä on yksi Suomen tunnetuimmista urheiluseuroista ja sen pesäpallotaso edustaa maan huippua. Uutena lajina lakeuksille on saapunut myös amerikkalaisten suosima koripallo, missä Lapuan Korikobrat vievät pienen kaupungin lippua eteenpäin maan pääsarjassa Korisliigassa.

Pirkko Venetjoki-Karttunen johti Floridan Pohjalaisia 16 vuoden ajan, kun taas 1970-luvun puheenjohtajalla Esa Hakalalla oli merkittävä rooli yhdistyksen perustajana 40 vuotta sitten.

Kaupunginjohtaja Lepistön mukaan myös neljään osaan jakautuvalla Pohjanmaalla voidaan keskimääräistä paremmin. Etelä- ja Keski-Pohjanmaa ovat maanviljelyksen lisäksi tunnettuja innovatiivisista yrityksistään. Rannikko-Pohjanmaa (Pietarsaari-Kokkola) ruotsinkielisine alueineen on perinteisesti ollut vaurasta seutua kun taas Pohjois-Pohjanmaan pääkaupunki Oulu on noussut kansainväliseen maineeseen korkean teknologian keskuksena. Vahvana yliopistokaupunkina tunnetulla Oululla oli suuri merkitys mm. Nokian menestystarinassa.

-Suomessa on kuitenkin käynnissä yksi itsenäisyysaikamme suurimmista uudistuksista, kun uutta väliportaan hallintoa (sote) ollaan sovittamassa valtion ja kuntien väliin, kapunginjohtaja Arto Lepistö totesi. Uusille itsehallintoalueille siirtyy suurin osa kuntien nykyisistä tehtävistä. Kauanko prosessi kestää, jää nähtäväksi.

Lapuan kaupunginjohtajan kutsuminen Floridan Pohjalaisten juhlaan oli paikallaan, sillä Lapua on ollut Lantanan ystävyyskaupunki jo vuodesta 1979. Lepistö ja lapualaisen musiikkikulttuurin edustajat ”Duo Takamaa-Haavisto” (Pekka Takamaa, Jussi Haavisto” pääsivät tutustumaan Floridan ilmastoon ja suomalaisiin vain viikona ajan.

-Kun selailin paikallisesta suomalaisyritystoiminnasta tehtyä liikeopasta, havaitsin kuinka paljon täällä on suomalaista yritystoimintaa. Toivoisinkin, että tällä saralla voisimme tehdä enemmänkin yhteistyötä, Lepistö totesi Amerikan Uutisille. Perinteisesti ystävyyskaupunkiohjelmat ovat keskittyneet lähinnä opiskelija- ja kulttuurivaihtoon.

Pohjalaisten 40-vuotisjuhla oli odottamaton yleisömenestys, sillä Suomi Talon juhlasaliin jouduttiin kantamaan lisäpöytiä oventäydeltä saapuneille vieraille. Illan juontajana toimi 16 vuotta yhdistystä johtanut Pirkko Venetjoki-Karttunen. Nykyinen puheenjohtaja Arlene Tervakoski toivotti juhlaväen tervetulleeksi. Perustajajäsen ja ex-puheenjohtaja Esa Hakala ei halunnut rasittaa juhlayleisöä yhdistyksen pitkällä historiikillä, vaan kertoi tositarinan 1970-luvulta Washingtonista. Hänen autonsa akseli oli katkennut keskellä mustien asuma-aluetta ja nelihenkisen perheen hätä oli suuri illan lähestyessä. Hän sai kontaktin suurlähetystöön josta se kulki kaupungissa asuneille Marianne ja Arvid Pärssiselle, jotka saapuivat hätiin. Arvid korjasi auton ja tilanne saatiin pelastetuksi. Pohjalaiset auttavat toisiaan, missäpäin maailmaa ikinä asuvatkin!

Juhlan musiikkiannista huolehtivat Duo Takamaa-Haaviston lisäksi Esko Airikka (soolo) ja tanssiorkesteri Helena Melto, Jarmo Klankki ja Heikki Perttu. Airikka esitti kaksi suomalaisten hyvin tuntemaa elokuvasävelmää ”Akselin ja Elinan Häävalssi” (Täällä Pohjantähden alla) ja vuodelta 1943 peräisin olevan ”Romanssin” (Katariina ja Munkkiniemen Kreivi).

Heikki Pertun kappaleen viimeinen värssy kuvaa oivasti pohjalalaista elämänasennetta:

”Hauska on laulella, menneitä muistella kanssa mun kultani kalliin.

Pohojalaasena pysy aina ja eletähän Lakeuren malliin.

Piretähän yhtä ja veretähän samaa ja ollahan reiruja aina.

Silloon ei piänet, ei suuret surut, syrämmehen asti paina.”

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Lantana, FL