Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 5, 2016

Kielikoulu auttaa ymmärtämään amerikkalaista yhteiskuntaa


Tuula Rantapere opettaa (oik.edessä) opettaa englannin kieleen perehtyvien ryhmää kolme tuntia viikossa Suomi Talon viihtyisässä luokkahuoneessa.

Talvensa Floridassa viettävien suomalaisten määrä kasvaa jatkuvasti. Useille Yhdysvallat on tuttu vain televisiosta ja muista uutisvälineistä. Myös englanninkielen taito on jäänyt monille vain muutamaan sanaan, etenkään jos kieli ei kulunut opetusohjelmaan kouluaikana.

-Meillä englantia opetetaan useilla eri tasoilla, joten oppilaaksi voi tulla kuka vain, sanoo Kielikoulun alkeiskurssin vetäjä Tuula Rantapere. Oppilaat kokoontuvat Lantanassa sijaisevalle Suomi Talolle kerran viikossa kolmen tunnin oppisessioon, joitaa järjestetään taitotason mukaan torstaisin ja perjantaisin.

Monet Etelä-Floridan talvivieraat viettävät talvesta useita kuukausia omissa loma-asunnoissaan. Alueen kulttuuri- ja harrastusmahdollisuudet ovat moninaiset, mutta päästäkseen paremmin kiinni amerikkalaiseen elämänmuotoon ja ymmärtääkseen ympäröivää yhteiskuntaa, on englannin kielen hallinta välttämätöntä.

-Oppilaamme käyvät tunneilla säännöllisesti koko lomansa ajan. Syksy- ja kevätsesonki ovat omia kokonaisuuksiaan, kertoo jo useita vuosia Kielikoulussa opettanut Tuula Rantapere. Rajansa opiskelulle asettavat Yhdysvaltain tarkoin valvotut vierailusäädökset. Viisumiton vierailu (visa waiver, ESTA) antaa oikeuden oleskella maassa tasan 90 päivää ja tähän lupaan ei voi hakea jatkoa. Useimmilla on kuitenkin USA:n Helsingin suurlähetystöstä haettu B1/B2-viisumi, jolla maassa saa vierailla kuusi kuukautta vuoden aikana.

Edistyneempiä englanninkielen opiskelijoita opettavalla Armi Sturgesilla on vahva tausta, sillä hän toiminut 31 vuoden ajan koulunopettajana Miamin seudulla.

Tällä hetkellä Suomi Talon Kielikoulussa opiskelee lähes sata suomalaista, jotka kaikki ovat talvivieraita. Muutaman kymmenen dollarin koulumaksulla saa opetusta koko syksyn tai kevään ajan, mikä investointina on näennäinen koulusta saatavaan kielihyötyyn.

-Kielen oppiminen auttaa arkipäivän askareissa ja harrastuksissa sekä avaa tien ymmärtämään amerikkalaisten elämää, sanovat oppilaat yhdestä suusta. Kuten tavallisessa koulussa, myös läksyjä kotona tehtäväksi siunaantuu Kielikoulustakin.

-Varsinaisia kirjallisia kokeita emme järjestä, mutta kuullun ymmärtämistä testaamme jatkuvasti, Rantapere sanoo.

Kielikoulua käydään kolmella tasolla. Alkeiskurssilla perehdytään kielen luonteeseen ja rakenteeseen, keskitason kurssilla tietoja syvennetään ja edistyneiden (advanced) kurssin käyneillä kielitaito on riittävä mutkikkaidenkin arkiasioiden hoitamiseksi monirotuisessa yhteiskunnassa.

Pieni haastattelutuokio paljasti, että kielikoululaisten ymmärtämys amerikkalaisen yhteiskunnan monimuotoisuudesta, kulttuurista, politiikasta ja taloudesta on ymmärrettävästi varsin puutteellinen. Esimerkiksi Suomen yhteiskuntajärjestykseen verrattuna periaatteellisia eroavaisuuksia on niin paljon, että tietämättömille saattaa aiheutua jopa vaikeuksia arkiasioiden hoitamisessa. Siksi monet suomalaiset talvivieraat ovat kokeneet tärkeäksi kehittää kielitaitoaan helpottaakseen elämäänsä Floridan talvessa.

-Tästä kieliopiskelusta on meille ollut suurta iloa ja hyötyä viettäessämme lomaa täällä vieraan kulttuurin keskellä, oppilaat vauuttavat. Samaan hengenvetoon he lisäävät:

-Kiitos siitä opettajillemme. Heidän tasonsa on tosi korkea.

 

Teksti ja kuvat;

Mikko Koskinen

Lantana, FL