Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 22, 2016

Pääkirjoitus 17.helmikuuta 2016: Mikä meitä vaivaa?


Kerhotalon pihamaalle olisi mahtunut toinenkin mokoma suomalaisia juhlimaan yhteisiä juuriamme. Suomalaisyhteisön jakaantuminen kahteen leiriin ei ole pitkän päälle kummankaan etu. Kanadassa vastaava tilanne johti suomalaiskeskusten toiminnan lakkauttamiseen.

Elämme sekasortoista, ristiriitaista ja vaarallista aikaa, tarkasteltiinpa asioiden tilaa avaruusasemalta ilmakehän ulkopuolelta tai suomalaisyhteisön elämää Palm Beach Bakeryssä kokoontuvan  ”parlamentin” kahvipöydästä. Syyriassa on tapettu jo lähes puoli miljoonaa ihmistä ja miljoonat ovat paenneet Eurooppaan terroristijärjestöjen nostettua päätään turmioon ajautuneiden valtioiden valtatyhjiöissä. Yhdysvallat ja Venäjä ovat ajautuneet jälleen kylmän sodan partaalle, mikä aiheuttaa ahdistusta erityisesti Baltian maissa, Suomessa ja Ruotsissa.

Pohjois-Korea testaa pitkän kantaman ohjuksia kyetäkseen hyökkäämään yhdinaseilla Yhdysvaltoihin. Maailmanvallaksi vahvan talouskehityksensä ansiosta noussut kommunistinen Kiina pelaa kaksinaamaista peliä idän ja lännen välillä. Sen markkinoiden horjuessa heiluvat myös maailman muut pörssit. Ja kun yhtälöön lopuksi lisätään öljyn hintaromahdus ja sen pitkäaikaiset vaikutukset maailman talouteen, on tulevaisuutemme ennustettavissa pelkästään tee-lehdistä tai kahvinporoista.

Yhdysvalloissa äänenpainot nousevat sitä mukaa kun kansalaisten tuloerot kasvavat. Samalla kovat arvot nousevat jälleen arkielämän ohjenuoraksi. Kuten viidakossa konsanaan, nopeat syökööt hitaat, vahvat tappakoot heikot. Kehitys ruokkii kumpaakin ääripäätä, mikä ilmentyy kuumentuneessa presidentinvaalikamppailussa. Republikaaneiksi ilmoittautuvien ihmisten suosikki on yhä rääväsuinen Donald Trump kun taas nuorten demokraattien - etenkin nuorten naisten - suosikki on poliittista vallakumousta julistava Bernie Sanders. Järjen maltillinen ääni hukkuu äärilaidoilta kuuluviin sivuhuutoihin.

Yhteiskunnallinen kehitys näkyy myös Etelä-Floridan suomalaisyhteisössä. Miksi Kerhotalolla vietetty viikko ei vetänyt väkeä samoin kuin aikaisempina vuosina? Miksi Floridan Laulumiehistä vain murto-osa saapui esiintymään Kerhotalolle vaikka konsertit oli sovittu järjestäjien kanssa hyvissä ajoin etukäteen? Vastausta ei tarvitse kaukaa hakea. Suomi Talon vakaat kannattajat ja osa siellä kokoontuvien yhdistysten jäsenistä eivät halua jalallaan astua Kerhotalon alueelle. Antipatia toista suomalaisten kokoontumispaikkaa kohtaan on vain voimistunut kolmen viime vuoden aikana Suomi Talon nykyjohdon astuttua valtaan. Vastarektio on odotettu.

-Me olemme ehdottaneet jatkuvasti yhteistyötä esimerkiksi tapahtumien koordinoinnissa, mutta vastakaikua emme ole saaneet, sanoo Kerhotalon puheenjohtaja Kari Repo.

Kovat arvot ovat nostaneet päätään myös järjestöjen sisällä. Paljon hyvää alueella tehnyttä Floridan Karjalaisia on johdettu viimeinen vuosi Tampereelta, kun sinne muuttanut puheenjohtaja ei halunnut luopua nuijastaan. Lepokodilla puolestaan huseeraa uusi nuoremman sukupolven edustajista koostuva hallitus, jonka uudet naisjäsenet ovat olleet kuuroja kokeneiden hallitusedustajien neuvoille ja mielipiteille. Myös yrityksen palkattu johto, administrator ja Lepokodin johtaja, on pidetty päätöksenteon ulkopuolella. Viimeksi mutu-tuntumalla toimiva itsetietoinen hallitus suututti arvokasta vapaaehtoistyötä tekevän Lepokodin Ystävät-järjestön, joka on perinteisesti ollut Lepokodin suurin lahjoittaja. Jopa niin, että monet ystävistä aikoivat heittää esiliinan ja työkäsineet Annan Majan nurkkaan.

Yrityksen johtokunnan keltanokkavetäjien olisi todella syytä pohtia, miksi ihmiselle on annettu kaksi korvaa mutta vain yksi suu? Sanotaan myös että valta sokaisee. Totta. Mutta silloin on vaara kävellä päin seinää.