Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 9, 2016

Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos: Taustoittaville jutuille ei ole enää tilaa


Kuvaaja Esa Fills ja erikoistoimittaja Reijo Lindroos tutustuivat USA:n presidentinvaalien alla Floridan suomalaisalueeseen ja haastattelivat suomalaisasukkaita ajankohtaisohjelmaa varten.

-Ulkomaantoimittajan työ on tänä päivänä rankempaa kuin 15 vuotta sitten. Nyt Yhdysvalloissa ja maailmalla tapahtuu yhtäaikaa niin paljon asioita, että niiden seuraaminen ja niistä raportoiminen on työlästä, sanoo Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos. Hän kävi kuvaajansa Esa Fillsin kanssa jutuntekomatkalla Etelä-Floridan amerikansuomalaisten parissa viime viikonloppuna. Lindroosin pääaiheena oli Yhdysvaltain presidentinvaalit, mutta myös amerikansuomalainen yhteisö – Lepokoti, Kerhotalo, Suomi Talo sekä Palm Beach Bakeryn ”parlamentti” - saavat osansa hänen ajankohtaisohjelmassaan.

Yhdysvallat ja amerikansuomalaiset ovat Reijo Lindroosille tuttuja entuudestaan, sillä vuosina 1997-2002 hän toimi Ylen kirjeenvaihtajana Washingtonissa.

-Asuin kaupungin keskustassa Donald Rumsfeldin naapurina, mutten häntä en koskaan tavannut, Lindroos naurahtaa.

Yhdysvallat on ulkomaantoimittajan unelmapaikka suomalaisissa tiedotusvälineissä. Työn onnistumisen kannalta toimittajalta vaaditaan erinomainen kielitaitoa ja  kulttuurin tuntemusta , yhteiskunnallisten perusrakenteiden ja toimintojen ymmärtämistä, makrotalouden hallintaa sekä sekä kohdemaan sisä- ja ulkopolitiikan hallintaa. Erityisesti valtion omistaman Yleisradion Yhdysvaltain-toimittaja on merkittävässä asemassa, sillä hänen valitsemansa uutiset maalaavat kuvan suomalaisille kuuntelijoille ja katsojille. Legendaarinen jutunpäivitys ”Täällä Aarne Tanninen, Washington” on jäänyt ainakin keski-ikään ehtineille suomalaisille tutuksi hokemaksi 1980-luvulta. Ylen ensimmäinen Yhdysvaltain ulkomaantoimittaja oli Pasi Rutanen, joka saapui Capitol Hillin maisemiin vuonna 1966.  

Vuonna 2005 tehdyn pro gradu-tutkielman mukaan ulkomaan kirjeenvaihtajan työ on yksinäistä ja rankkaa. Tehtävä vie toimittajalta myös vapaa-ajan koska mielessä ovat silloinkin työasiat. Mitä maailmalla tapahtuu juuri nyt? Pitäisikö siitä olla jo raportoimassa? Tutkimuksen mukaan ulkomaan kirjeenvaihtajat kärsivät usein ”korrespondiittis”-nimen saaneesta ammattitaudista; riittämättömyyden tunteesta, stressistä ja siitä ettei kotitoimituksessa hänen työtään arvosteta. Vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että jopa kolmasosa ulkomaantoimittajan jutuista jää julkaisematta.

-Tänä päivänä tilanne on toinen. Kaikki toimitukseen lähetetyt jutut julkaistaan, sillä osa niistä menee internettiin still-kuvien kanssa, Reijo Lindroos toteaa. Myös juttujen luonne on muuttunut niistä ajoista, kun hän surffaili pitkin Washingonin katuja haastateltavien ja merkittävien juttuaiheiden perässä.

-Taustoittavia ohjelmia ei radioon ja televisioon juuri mahdu. Nyt uutisten pitää olla lyhyitä ja ennenkaikkea tuoreita. Nopeus on toimitustyön A ja O, eikä aina ehditä edes varmistaa tietolähteitä kun jutut laitetaan maailmalle mahdollisista virheitä välittämättä,  Lindroos kertoo.

Hänen Washingtonin- komennuksensa viimeiset kaksi vuotta olivat täydellistä mylläkkää uutisrintamalla. Bin Ladenin Al-Qauida-terroristien isku World Trade Centeriin, USA:n julistama sota terrorismia vastaan ja isku Afganistaniin sekä amerikkalaista yhteiskuntaa heiluttaneet Anthrax-kirjeet työllistivät toimittajia ympäri vuorokauden. Päivittäin oli kotitoimitukseen lähetettävä toimitettava jopa kuusi, seitsemän juttua, mikä pitkän päälle oli äärimmäisen kuluttavaa työtä. Reijo Lindroosin komennus päättyi vuonna 2002 ja hän palasi Suomeen. Sittemmin hänet nimitettiin Ylen TV-uutisten ulkomaantoimituksen päälliköksi.

Etelä-Floridan matkalla Reijo Lindroos tutustui amerikansuomalaiseen Lake Worth/Lantana-alueeseen, mutta pistäytyi myös maailman rikkaimmaksi kaupungiksi mainostetun Palm Beachin puolella. Viikonlopun kiertoajelulla kameralle tallentui  muun muassa republikaanien ykkösehdokkaan  Donald Trumpin ”Floridan maja”  Mar-A-Lago ja sen hulppeat maisemat Atlantin rannalla.

-Jos Washingtonin-vuosinani oli Yhdysvallat erittäin polarisoitunut maa. Jos mahdollista, tänä päivänä se on sitä entistäkin enemmän. Poliittinen kehitys on edennyt huonoon suuntaan, Lindroos toteaa. Yhteiskunnan ääripäät loitontuvat yhä toisistaan ja maan perusasioista sopiminen kongressissa on lähes mahdotonta republikaanien ja demokraattien kesken.

Tilanteesta katsotaan politiikan keltanokan Donald Trumpin hyötyneen eniten. Nyt hänen suosiotaan republikaanisten äänestäjien joukossa ihmetellään - ja kauhistellaan - Eurooppaa myöten.

-Trumpin ehkä uskotaan liikemiehenä estävän teollisten työpaikkojen karkaavan muihin maihin, Lindroos arvelee. Yhdysvaltain työttömyysluvut ovat jatkuvasti olleet kuitenkin nousussa ja viime raportin mukaan työttömyysaste on vain 4,9%. Amerikkalaismedian tulkinta rääväsuisen bisnesmiehen tähän astisesta menestyksestä on republikaanikansan turhautuminen Washingtonin ”establishmentiin”, perinteisen politiikan tekijöihin, joiden aikaansaannokset kongressissa ovat viime vuosina olleet nollan arvoisia. Ilmiö ei Reijo Lindroosin mukaan ole kuitenkaan aivan tavaton.

-Myös Euroopan poliittisessa ilmastossa on nähtävissä samanlainen turbulenssi ja ääripäitten erkaantuminen toisistaan, kaiken kokenut TV-toimittaja sanoo. Hänen mukaansa ovat radikaalit liikkeet nostaneet päätään myös vanhalla mantereella. Suuntausta tukee myös Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka on jopa avustanut rahallisesti EU-maiden ”ääri-isänmaallisia” liikkeitä.

- Venäjän toimet Krimillä ja Ukrainassa puhuttavat Euroopan Unionia, mutta sen sotilaallinen voima ei riitä pysäyttämään venäläisiä jos he haluavat tulla muuallakin rajanaapureiden puolelle, Lindroos sanoo. Suomea asemaa hän ei kuitenkaan pidä uhattuna sapelinkalistelusta huolimatta.

- Miksi Putin haluaisi valloittaa Suomen, kun pienellä ja uppiniskaisella maalla ei ole Venäjälle mitään taloudellista eikä poliittista merkitystä, ulkomaantoimittaja hymähtää.

Yhdysvalloissa yksi kuumimmista kiistelyn aiheista on, pitääkö maailman vauraimman valtakunnan toimia ”maailmanpoliisina”.

-Hyvä kysymys. Mutta pärjääkö maailma ilman Yhdysvaltoja maailmanpoliisin tehtävässä, Lindroos vastakysyy.

Barack Obaman runsaan seitsemän presidenttivuoden aikana Yhdysvaltojen kuva maailmalla on tasoittunut, sillä vaalilupaustensa mukaisesti hän veti amerikkalaisjoukot Afganistanista ja Irakista. Hän on yksiselitteisesti myös kieltäytynyt lähettämästä maajoukkoja taistelemaan ISISia vastaan säästääkseen amerikkalaissotilaiden henkiä.

-Viime aikojen tapahtumat Lähi-idässä ovat kuitenkin johtaneet siihen, että amerikkalaisjoukkojen määrää on jälleen kasvatettu kummassakin maassa, Lindroos muistuttaa.

Kotimaan politiikkaa on viime ajat puhuttanut hallituksen esittämä laajamittainen sosiaali- ja terveysalan uudistus. Onnistuuko sote-uudistus tällä vaalikaudella?

- Tuskin, sillä nyt on taas palattu takaisin lähtöruutuun, Reijo Lindroos naurahtaa. Hänen Yhdysvaltain dokumenttinsa esitetään Suomen TV1-kanavalla 15. maaliskuuta.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL