Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 18, 2016

”Lumilintumummo” pisti kirkolla tuulemaan


Raija Sipinen suunnitteli kauniit pöytäliinat itse ja teetätti kutomistyön Lähetystyön Keskuksessa, Suomessa. Kirkko sai lahjoituksena myös uudet kahvikupit, sillä suomalaisten ”kansallisjuomaa” ei kuulu pitopalveluyrittäjän mielestä juoda muovimukeista.

Kun palokkalainen “lumilintu” Raija Sipinen, 71, esitti runsas vuosi sitten ajatuksen St.Andrewsin Luterilaiskirkon keittiöremontista, pistivät monet kirkkoneuvoston jäsenet sormensa autuaasti ristiin ja pyörittelivät silmiään. Näinköhän talvivieraalta onnistuu runsaan 20 000 dollarin kerääminen lahjoituksina uutta keittiötä varten, kirkkokunnan oma varallisuus kun siihen ei riitä.

Lake Worthin amerikansuomalaiset eivät tienneet silloin, kenen kanssa olivat tekemisissä. Topakka täti Keski-Suomesta pisti tuulemaan. 15 kuukauden uuttera talkootyö on nyt takana ja kirkon moderni keittiö uhkuu uutuuttaan - seinäpintoja, lattiaa, laitteistoa, kalustoa ja asiastoa myöten.

Raija Sipiselle St.Andrew`sin Luterilaiskirkko on ollut tuttu pitkään. Nyt kirkon toiminta on käynyt entistä läheisemmäksi, sillä nykyisin myös talvivieraat hyväksytään kirkon jäseniksi.

-Olemme viettäneet talvia Floridassa jo lähes 20 vuoden ajan. Kirkon uutena jäsenenä en voinut olla huomaamatta, että kokoustilojen yhteydessä sijaitseva keittiö oli ajautunut kurjaan kuntoon, Raija Sipinen muistelee. Keittökoneet ja hygienia oli puutteelliset, kaapeissa ja seinustoilla vieraili liian usein paikallisia ”eläimiä”.

Ahkera talkooväki puuropadan ympärillä upouudessa keittiössä. Kuvassa vasemmalta: Hanna Kiuru, Hely Rantala, Seppo Sipinen, Raija Sipinien, Kaarina Sorakari, Raili Sihvo, Marianne Mäenpää, Tiia Suosara ja Matti Suonpää.

-Alan ihmisenä en yksin kertaisesti voinut sietää tilannetta. Jotain oli tehtävä, Sipinen kertoo. Tilanne loukkasi myös mummon ammattiylpeyttä, sillä hän pyörittää yhä yhtä Suomen vanhimmista pitopalveluista Jyväskylän seudulla. Hän jos kuka tietää että puhtaus on puoli ruokaa. Raija Sipisellä on Keski-Suomessa myös poliittista vaikutusvaltaa, sillä hän on Jyväskylän kaupunginvaltuuston jäsen kristillisdemokraattisesta puolueesta. Hän on myös Jyväskylän kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja.

-Aloitin projektin omista 70-vuotissyntymäpäivistäni, joita vietettiin kirkkokahvien merkeissä St.Andrew`sin kirkolla tammikuussa 2015, Raija Sipinen kertoo.  Jo ensimmäinen tilaisuus kirkolla tuotti projektille yli tuhat dollaria. Palattuaan kesällä Suomeen hän kertoi St.Andrew`sin tilanteesta omalla kotipaikkakunnallaan. Kesän aikana Jyväskylän ja Äänekosken seurakuntien kanssa yhteistyössä järjestetyillä hengellisillä tapahtumilla, sekä yksityisiltä henkilöiltäsaaduilla lahjoituksilla kerättiin varoja Floridan amerikansuomalaisten kirkolle runsaat $8500.

 -Tilaisuudet olivat menestys, sillä niihin osallistui keskimäärin yli 100 henkeä, Sipinen kiittelee kotipaikkakuntansa asukkaita.

Palattuaan syksyllä Floridaan, rahankeruuprojekti jatkui. Kirkkokahveilla, yksityisillä lahjoituksilla, sekä lounas- ja musiikkitilaisuuksilla keittiöremontin rahasto karttui. Suurimmat kiitokset primus motorilta saavat laulutaiteilijat Eino Grön ja Marianne Mäenpää, joiden kirkkokkonsertti tuotti St.Andrew`sille noin 3000 dollaria. Kyllä välillä piti ihan kerjätäkin ja ”komentaa” ihmisiä antamaan suurempia kahvirahoja ja tyhjeni siinä omakin tili, tunnustaa Raija.

-Kaikkiaan saimme Floridassa kasaan 16 500 dollaria, minkä turvin saatoimme vihdoin aloittaa remontin, Raija Sipinen kertoo. Helmikuussa toteutettu rakennustyö kesti kaikkiaan kolmisen viikkoa. Talkoilla purettiin vanha keittiö ja amerikkalaiset ammattimiehet asensivat uuden. Remontti vaati myös sähkö- ja putkitöitä. Kaikkiaan keittiön loppulasku nousi 22 500 dollariin. Kirkon omasta kassasta saatiin varat kolmeen keittökoneeseen.

Ilman kirkon jäsenten talkoohenkeä projekti ei kuitenkaan olisi onnistunut määräajassa. Sipisen mukaan talkootöitä tehtiin kaikkiaan 300 tuntia.

-Useat innokkaat jäsenemme ahersivat päivittäin tuntikausia erilaisissa askareissa, muun muassa maalaus- ja sisustustöissä, Raija Sipinen kiittelee. Erityiskiitokset päällepäsmäriltä saavat Matti Suonpää ja Ahti Ruuska, jotka vaivojaan säästämättä ahersivat projektin parissa päivästä toiseen. Suomalaisille tutut Marimekko-ikkunaverhot lahjoitti kirkolle Sipisen Ruotsissa asuva sisar ja jokin aika sitten kauniit sinivalkopunaiset pöytäliinat puolestaan suunnitteli ja lahjoitti Raija Sipinen itse.

-Kutomistyön teki Suomen kirkon Lähetystyön Keskus. Siinä kaupassa kaikki saivat jotakin, Lähetystyö tekopalkan, St.Andrew`s liinat ja minä hyvän mielen, Raija Sipinen hymyilee. Ja ikäänkuin pisteenä iin päälle, myös kirkon astiasto karttui nyt tämän projektin yhteydessä uusilla porsliinikahvikupeilla.

-Ei kahvia oikeasti voi tarjoilla styroksi-mukeista. Muovihan on saastetta ja pian maailma hukkuu siihen, Raija Sipinen naurahtaa. Tässäkin hän on oikeassa. Sitäpaitsi, jos St.Andrews`in luterilaiskirkon keittiö remontoitiin kahvia tarjoamalla, on kirkkoväki oikeat kuppinsa ansainnut.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL