Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 30, 2016

Lepokodin Ystävät kunnioittivat Taimi Rissasen muistoa


Lepokodin Ystävien puheenjohtaja Pirkka Venetjoki-Karttunen luovutti lahjashekin Lepokodin johtajalle Katja Pukkilalle. Hyväntekeväisyysyhdistys on kerännyt rahaa suomalaiskodille satoja tuhansia dollareita yli 40-vuotisen toimintansa aikana.

Tiistaina, maaliskuun 22. päivä maaliskuuta kokoontui  pieni joukko Lepokodin ruokasaliin iltapäiväkahvin aikaan tarkoituksenaan muistella Taimi Rissasta ja kunnioittaa hänen muistoaan. Taimi oli sen lisäksi, että oli Lepokodin monivuotinen asukas myös Lepokodin Ystävien pitkäaikainen jäsen sekä jäsensihteeri. Kaikki muistavat Taimin hyväsydämisenä ja anteliaana ihmisenä, jonka nopea poismeno tuntuu vieläkin epätodelliselta.

Tuntui luontevalta kunnioittaa Taimin muistoa muistamalla erityisesti yhdistystä, jonka hyväksi Taimi oli vapaaehtoistyötä tehnyt. Siksipä Lepokodin ystävät päättivät kuukausikokouksessaan yksimielisesti lahjoittaa Lepokodille Taimin muistoksi tuhannen dollarin shekin. Luovutustilaisuuteen osallistuivat paikalla olleiden asukkaiden lisäksi Lepokodin Ystävien edustajina puheenjohtaja Pirkko Venetjoki-Karttunen, rahastonhoitaja June Rantanen, jäsenet Anja Vilkkilä, Kaarina Sorakari ja kuvaajana  tilaisuuden ikuistanut Ray Heinonen sekä shekin vastaanottajana Lepokodin johtaja Katja Pukkila.

Taimi Rissasta oli muisteltu jo aikaisemmin useampaan otteeseen, mutta tässäkin tilaisuudessa vielä oli mahdollisuus läsnäolijoilla jakaa omat muistelunsa Taimista, joka puolisonsa Kaukon kuoleman jälkeen vuonna 2008 jäi yksin elämään Lepokodilla. Muistamme kaikki Taimia ikävöiden ja lämmöllä. Pirkko Venetjoki-Karttunen luki tilaisuuden virallisen osuuden päätteeksi Helena Viertolan runon ’Kirje Vanhemmilleni’.

Vapaaehtoistyötä yli 40 vuotta Lepokodin hyväksi

Lepokodin Ystävät yhdistyksenä on ollut yli neljä vuosikymmentä vaapahtoisten joukko, joka on eri aktiviteeteilla tukenut Lepokodin sekä sen asukkaiden hyvinvointia ja virkistystoimintaa. Suurimman osan varoista Ystävät on kerännyt Rummage Salella eli kirpputorimyynnillä. Lepokodin kirppari on ollut kautta vuosien todella suosittu tapahtuma, ei ainoastaan suomalaisyhteisön tiedossa vaan myös muut paikalliset asukkaat ovat löytäneet tiensä Annan Majalle, joka on pääasiallinen myynnin ja toiminnan keskus.

Ystävien toiminta on kuitenkin paljon muutakin kuin se näkyvä myyntitapahtuma, joka järjestetään talvisesongin aikana joka  kuukauden toisena  lauantaina. Joka keskiviikko aamusta alkaen on tavaran vastaanotto Annan Majalla ja usein silloinkin tavaran lahjoittajat jäävät katselemaan myytäviä tavaroita ja usein tavara silloin vaihtaa omistajaa myös ostoksen muodossa. Lahjoitetusta vaatetavarasta on vuosien mittaan ollut suuri hyöty  niin Hoitokodin kuin Lepokodinkin asukkaille. Ystävien vaatetangoista on löytynyt niin juhlavaatteita lainaksi kuin mukavia vaatteita arkikäyttöönkin. Uusia tekstiilejä varsinkin Hoitokodin puolelle ovat Ystävät kustantaneet. Valtion tarkastajat ovat tarkkoja niin vuodevaatteiden kunnosta  kuin verhojen palonkestävyyden ominaisuuksistakin. Näihin uppoaa helposti tuhansia dollareita ja Ystävät ovat tulleet apuun näissäkin ostoksissa.

Erilaiset retket kodin ulkopuolelle kuuluvat myös asukkaiden virkistysohjelmaan, vaikka ulkopuolella kulkeminen nykyään asukkaiden iän ja kunnon huomioon ottaen on usein hankalaa. Mukaan tarvitaan vähintään pari auttajaa. Lepokodin Ystävät ovat kustantaneet näitä matkoja ja kuljetuksia eri tapahtumiin. Lepokodin sekä Hoitokodin aktiviteetteja on tuettu lahjoittamalla rahaa materiaalien ostoon koristelua ja askartelua varten.

Ystävät on Lepokodin merkittävin hyväntekijä

Lepokoti on siitä erikoinen paikka, etteivät työntekijät hevin jää eläkkeelle eivätkä vapaaehtois-työntekijät, kuten Lepokodin Ystävät,  jää myöskään lepäämään laakereilleen. Aika moni suomalaisyhteisön jäsen muistaa sellaiset Lepokodin asukkaat ja Ystävien jäsenet kuin Mike Lehtonen ja Taimi Salo, ’meidän Maikki ja pikku-Taimi’, jotka joka ainoa päivä jaksoivat puuhastella Annan Majalla järjestelemässä tavaraa. Siihen aikaan vielä myynnin jälkeen kuljetettiin tavarat varastoon ja otettiin esiin seuraavaa myyntiä varten. Kun Mike Lehtonen 98-vuotiaana viimein ilmoitti ’jäävänsä eläkkeelle’ ja samaan aikaan Ystävienkin väki alkoi väsyä ainaiseen edestakaisin rahtaamiseen, päätettiin, että tavarat saavat jäädä myyntipöytineen siististi peitettyinä kauden ajaksi esille. Siitä niitä on ollut helppo kysyttäessä myydä tai vaikka lahjoittaa Lepokodin käyttöön.

 Lepokodin myyjäisten yksi suosikkiartikkeli on kautta vuosien ollut suomalainen pulla. Nykyään pullan paistavat Lepokodin Ystävät ja tuotevalikoimiin kuuluu myös erikseen leivottavat karjalanpiirakat, joiden myynnistä saatava tuotto menee sekin Lepokodin hyväksi. Paljonkohan piirakoita oikein menisi kaupaksi, kun ne aina loppuvat kesken?

Lepokodin Ystävät on ollut kautta aikojen Lepokodin merkittävin rahallinen tukija, onhan yhdistys perustettukin juuri tätä tarkoitusta varten. Vuonna 2015 Lepokodin Ystävät lahjoittivat Lepokodille $19,893.30. Tästä summasta keskiviikkomyynnin osuus on $685.89 – siis myynti tavaraa vastaanotettaessa. Lepokoti on ostanut saaduilla varoilla niin joululahjat asukkaille kuin liinavaatteita ja kampaamotarvikkeita Helping Hands-kampaajille muutamia mainitakseni. Pikainen katsaus muutamina viime vuosina Lepokodille myönnettyihin lahjoituksiin kertoo, että keskimäärin Lepokodin Ystävät ovat  antaneet lahjoituksina $18,000 vuosittain. Monet Lepokodin toiminnalle tärkeät koneet kuten siivouskoneet, keittiön suurtalouskoneet tai esimerkiksi Hoitokodin nostolaite asukkaiden siirtelemistä varten ovat olleet Ystävien rahalahjoituksilla hankittuja. Myös  Annan Majan keittiökoneet ovat Lepokodin Ystävien ostamia.

Lepokodin Ystävien jäsenmäärä on tällä hetkellä 111. Kaikki vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet ovat tervetulleita joukkoon!

Pirjo-Leena Koskinen

Lepokodin Ystävien jäsen