Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 23, 2016

Mike Vaskivuo - Floridan lahja Suomen jääkiekolle


Mike Vaskivuo, 30, edustaa Floridan jääkiekkoa SM-liigassa ensi talvena. Vaasan Sportin valmennusjohto vakuuttui eri puolilla Yhdysvaltoja ja Eurooppaa pelanneen amerikansuomalaisen taidoista.

Suomi tunnetaan nykyisin korkeatasoisesta jääkiekostaan, joka tuottaa huippuluokan pelaajia ympäri maailman. Myös trooppisessa Floridassa NHL-jäillä kiitää miehiä Suomen leijonapassit takataskussaan. Nimet Aleksander Barkov, Jussi Jokinen ja Valtteri Filppula tunnetaan palmujen katveessa Tampan ja Fort Lauderdalen seudulla kaukaisen Pohjolan poikina, jotka ovat syntyneet kiekkoluistimet jaloissaan. Mutta kuka tuntee jääkiekkoilija Mike Vaskivuon, Floridan vastalahjan suomalaiselle jääkiekolle?

Sukunimi on toki tuttu Etelä-Floridan suuren suomalaisalueen ainoasta suomalaisesta kahvilasta, jonka omistajan Jouko Vaskivuon kaikki suomalaiset tuntevat Palm Beachin piirikunnassa. Mike on Joukon esikoinen ja pian nimi käy tutuksi myös suomalaisille liigafaneille, ainakin Vaasan seudulla. Ensi kaudella Mike pelaa jääkiekkoa Vaasan Sportin SM-liigajoukkueessa.

-SM-liiga on yksi maailman tasokkaimmista jääkiekkosarjoista. Edellä ovat vain NHL ja Venäjän KHL. Siksi haaste on kova, 30-vuotias Mike kertoo Amerikan Uutisille.

– Mutta olen valmis ottamaan haasteen vastaan, sillä nyt tiedän että tulen menestymään Suomessa, hän vakuuttaa. Kuukauden näytönantoleiri onnistui parhaalla mahdollisella tavalla. Mike oli joukkueen kärkinimi kunto- ja voimatesteissä, harjoitusotteluissa hän teki maaleja ja antoi syöttöjä ammattimiehen tapaan. Joukkueen kansa syntynyt sopimus on mallia 1 plus 1 vuotta.

-Olen pelannut eri liigoissa ympäri Eurooppaan ja Yhdysvaltoja ja nyt olen kypsä menestymään myös SM-liigassa, Mike Vaskivuo vakuuttaa. Takeena lujalle uskolleen ovat hänen tilastonsa Tanskan, Ranskan ja Italian sarjoista, joissa hän oli edustamiensa joukkueiden paras pistemies kaudesta toiseen. 

Moni voi ihmetellä, kuinka Floridassa voi kasvaa jääkiekkoilijaksi ja vieläpä menestyä lajissa? Mike Vaskivuon elämäntarina antaa asiaan lisävaloa, monine mutkineen ja käänteineen.

-Olen kotoisin Tampereelta, jossa vietin elämäni ensimmäiset viisi vuotta. Jo tuolloin pikkupoikana opettelin luistelemaan, vaikka en varsinaisesti jääkiekkoa vielä pelannutkaan, legendaarisen jääkiekkokaupungin kasvatti kertoo. Muutto vanhempien mukana Floridaan ei katkaissut hänen kiekkoharrastustaan, tosin jääkiiturit vaihtuivat Floridassa rullaluistimiin.

-Pelasin Palm Beachin piirikunnassa junioritasolla rullakiekkoa silloin kun en päässyt jäälle luistelemaan, Mike muistelee. Jääkiekko oli kuitenkin hänen tähtäimessään ja 13-vuotiaana hän siirtyi alueen junioriliigaan, jota pelattiin Palm Beach Gardensin jääkiekkohallissa.

-Laji vei sitten mukanaan. Jääkiekon takia siirryin Floridasta Westminster High Schooliin Connecticutiin viimeistelemään oppikouluopintoni. Koulun jääkiekkojoukkue oli hyvää tasoa, Mike Vaskivuo kertoo. Tämän jälkeen pojan opinahjoksi tuli Merrimackin yliopisto Bostonin seudulla, joka tarjosi lahjakkaalle oppilaalle jääkiekkostipendin. Yliopistossa Mike Vaskivuon kiekkoura jatkui vahvana, mutta NHL-ura vaikutti tuolloin kuitenkin liian kaukaiselta haaveelta. Koska jääkiekko eli yhä vahvana nuorukaisen mielessä, hän sai mahdollisuuden pelata NHL:n farmisarjoissa muutaman vuoden.

Suomen ja Yhdysvaltain passit omistavaa Vaskivuota kiinnosti kuitenkin Suomen nouseva jääkiekko enemmän. Hän matkusti keväällä 2009 Helsinkiin ja kaupungin ”punanuttujoukkueen ” HIFK:n tarkkailtavaksi. Joukkueenjohto ja valmentajat kiittivät Floridan-tulokasta kovasta fyysisestä kunnostaan ja pelitaidoistaan. Kaikki näytti hyvältä siihen asti kun taivas putosi Miken niskaan: muutama viikko ennen sarjan alkua hän loukkasi olkapänsä pahoin harjoitusottelussa ja SM-liiga sai sillä erää jäädä. Olkapää leikattiin Helsingissä ja hän jäi Suomeen parantelemaan  olkapäätään neljän kuukauden ajaksi. Tervehdyttyään pelikuntoon alkutalvesta 2009, hän pääsi kokeilemaan suomalaiskiekkoa Kajaanin Hokin ykkösdivisioona-joukkueeseen. Visiitti jäi kuitenkin lyhyeksi ja Mike päätti palata kotiin Floridaan.

-  Suomen matkallani jäi harmittamaan se, etten päässyt koskaan selville, olisivatko taitoni riittäneet HIFK:n liigajoukkueeseen pääsyyn, Mike sanoo.  Hänen agenttinsa alkoi katsella pelipaikkoja muualta Euroopasta, ja Mike pääsi tutustumaan Ranskan, Tanskan ja Italian pääsarjoihin.

- Jääkiekon taso etenkin Tanskassa ja Ranskassa oli hyvä, Mike Vaskivuo todistaa. Viime kaudella hän pelasi Italian pääsarjassa Fassan joukkueessa. Tapansa mukaan hän oli joukkueensa paras pistemies.

-Vahvuuteni ovat molempiin suuntiin pelaaminen, mutta osaan myös syöttää ja tehdä maaleja, Mike Vaskivuo hymyilee. Hänet tunnetaan myös vahvana luistelijana, jonka fysiikka on aina ollut kohdallaan. Kuinka hyvä jääkiekkoilija Floridan miehestä on vuosien mittaan kehittynyt, jää nyt nähtäväksi. Vaskivuo matkustaa Vaasaan heinäkuun loppupuolella ja jo heti elokuun alussa hänet nähdään tositoimissa Raumalla pelattavassa perinteisessä ”Pitsiturnauksessa”. Pikkulinnut ovat kertoneet Vaskivuon treenanneen kesän aikana huikeita määriä ensi kautta varten. Syytä tietysti onkin, sillä vasen laituri ei ole vielä parasta osaamistaan jääkiekkofaneille näyttänyt.

-Vaasaan on helppo kotiutua sillä tulen toimeen suomenkielellä joukkueen muiden pelaajien kanssa, suomenkielentaitoaan viime vuosina hionut Mike naurahtaa. Myös hänen geeninsä tuntevat vahvasti Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudun, sillä Jouko-isä on alunperin Pietarsaaresta kotoisin.

- Minulla on vielä viitisen vuotta uraa jäljellä. En halua lähteä Suomeen pelaamaan mitään keskinkertaista jääkiekkoa vaan tavoitteeni on pelata hyvin ja ylittää 30 pisteen raja SM-liigassa, Mike naurahtaa. Syykin käy selväksi. Miehen tavoitteena on yltää vielä seuraavalle jääkiekkotasolle, joka tunnetaan kirjainyhdistelmästä KHL. Kysymyksessä on Venäjän ammattijääkiekkosarja, jossa pelaajille maksetaan jopa miljoonapalkkioita.

Pääsy KHL-jäälle merkitsisi Mike Vaskivuolle myös erään elämänympyrän sulkeutumista. Hän on syntynyt Pietarissa.

 

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lantana, FL