Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 3, 2016

FinnFestUSA 2017 pidetään syyskuussa Minneapolisissa


Minneapolisin keskustassa sijaitseva Hilton-hotelli tarjoaa syyskuussa 2017 jälleen tyylikkäät puitteet FinnFest-tapahtumalle. Perinteisellä Torilla vaihdetaan kuulumisia ja tehdään "sinivalkoisia" ostoksia.

Amerikansuomalaisten vuosittainen suurtapahtuma FinnFest palaa syntymäkaupunkiinsa Minneapolisiin vuonna 2017. Neljännen kerran kaupungissa järjestettävä tapahtuma kantaa nyt teemaa ”Yhdessä!Together!”, jolla viitataan itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaan sekä suomalaisten integroitumiseen amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Minneapolisisissa ja sen lähialueilla asuu kymmeniä tuhansia amerikansuomalaisia, joiden juuret ulottuvat aina viidenteen sukupolveen.

Vuoden 2017 syyskuussa pidettävä FinnFest-tapahtuma on järjestyksessä 33:s. FinnFest sai alkunsa vuonna 1982, jolloin Suomi-Seuran puheenjohtaja Tauri Aaltio kutsui amerikansuomalaiset neuvonpitoon Minneapolisiin. Paikalle saapui 39 eri suomalaisyhdistyksen edustajat eri puolilta Yhdysvaltoja. Aaltion idea sai lämpimän vastaanoton ja ensimmäinen FinnFest pidettiin Minneapolisissa vuonna 1983 tuhannen vieraan osallistuessa juhlaan. Tämän jälkeen FinnFestin isäntänä on toiminut lähes jokainen merkittävämpi amerikansuomalaisyhteisö Yhdysvalloissa. Minneapolis on toiminut isäntäkaupunkina myös vuosina 2002 ja 2014.

FinnFest-tapahtumien taustalla toimii FinnFestUSA, joka katto-organisaationa myöntää tapahtuman järjestämisoikeudet hakijapaikkakunnille. Yhdistyksen pitkäaikaisen puheenjohtajan Marianne Wargelinin mukaan viime vuosina halukkuus juhlan järjestämiseen on laskenut suomalaisyhteisöissä resurssien vähyyden takia. Huolimatta FinnFestUSA, Inc:n antaman 5000 dollarin alkupääomasta juhlan järjestäminen vaatii huomattavaa taloudellista riskinottokykyä, talkootyövoimaa ja osaamista. Siksi esimerkiksi risteilyiden puitteissa pidetyt pienimuotoiset FinnFestit ovat olleet katto-organisaation järjestämiä.

-Miksi Amerikan pitäisi kiinnittää huomiota Suomen 100-vuotisjuhlaan? Miksi amerikansuomalaisten pitäisi arvostaa tätä juhlavuotta? Mitä tekemistä sillä on Amerikan kanssa? Rikastuttaako ja piristääkö tämä Suomi-juhla meidän amerikansuomalaisten elämää täällä Amerikassa? Mitä Suomen 100-vuotisjuhla merkitee meille tätä vuosisataa eläville?

-Näihin kysymyksiin FinnFestUSA 2017 pyrkii antamaan vastauksen, musiikin, taiteen, puhe-foorumien ja illanviettojen välityksellä. Laulamme ja harrastamme yhdessä. Vaihdamme ajatuksia - radikaaleja ja konservatiivisia, poliittisia ja talouteen liittyviä, nykyisiä ja menneitä aikoja koskevia – voidaksemme luoda yhteisen käsityksen Suomesta ja suomalaisesta Amerikasta,  kertoo tahtumaorganisaatio tiedotteessaan.

FinnFestUSA 2017-avajaisia vietetään tostarina syyskuun 21. päivänä. Perinteinen Tori on avoinna perjantaista lauantaihin (22.-23.9.2017). Minnesota Orchestra viihdyttää vieraita suomalaisen musiikin Orchestra Hallilla pidettävillä konserteilla. Luennot, paneelit, town hall-tilaisuudet ja lounastilaisuudet Orchestar Hallin ja hotelli Hiltonin upeissa tiloissa kuuluvat juhlan ohjelmaan. Sunnuntaina 24. syyskuuta, hotelli tarjoaa perinteisen suomalaisen aamiaisen juhlan vieraille. Pyhäpäivän ohjelmaan kuuluu myö juhlajumalanpalvelus. American Swedish Institute avaa niinikään ovensa FinnFest-tapahtumalle.

Vieraat voivat tehdä myös tutustumismatkan amerikansuomalaisten vanhimmalle asuinpaikkakunnalle Cocatoon. Myös kapungin jääkiekkoylpeys, Minnesota Wild, on suomalaispelaajineen kutsuttu juhliin.

-Kokoontukaamme kaikki eri puolita laajaa mannerta juhlimaan sitä, kuinka me täällä asuvat amerikansuomalaiset pideämme tiiviisti yhteyttä Suomeen ja jatkamme elämämäämme täällä Amerikassa rikastuttamällä tätä yhteiskuntaa kuten aina ennenkin, tiedotteessa todetaan.

Helpoin tapa osallistua FinnFestUSA 2017-tapahtumaan on varata ajoissa huone hotelli Hiltonista, jossa suuri osa tilaisuuksista pidetään. Edullisinta on asua sukulaisperheissä, joita kannattaa informoida asiasta hyvissä ajoin. Paikkakunnalta löytyy myös perheitä, jotka ovat halukkaita majoittamaan vieraita koteihinsa. Tapahtuman rekisteröinti (www.finnfestusa.org) alkaa pian ja se kannattaa tehdä heti edullisten hintojen takia.