Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 2, 2016

Floridan Karjalaisia johtaa alan ammattimies


Floridan Karjalaiset viettävät 50-juhliaan majuri evp Teuvo Sakon jämerässä ohjauksessa.

-Floridan Karjalaisten pitää näkyä ja kuulua tänä juhlavuonna eri puolilla Etelä-Floridan suomalaisaluetta, sanoo yhdistyksen tuore puheenjohtaja Teuvo Sakko,77, ykskantaan. Marraskuun 26. päivänä 2016 tulee kuluneeksi tasan puoli vuosisataa siitä, kun aktiivinen amerikansuomalaisyhdistys perustettiin alueelle. Sakko jos kuka, on oikea mies tarttumaan karjalaisten peräsimeen. Hän on SA Intin eli Suomen armeijan koulima ammattisotilas, joka viestimajurin kokemuksella tietää kuin joukkoja johdetaan edestä.

Teuvo Sakon kädenpuristus on vakaa ja hymyisä ilme luo heti ystävällisen ilmapiirin haastattelulle. Kuten olettaa sopii, sotilashenkilön puhe ja tavat ilmaista ajatuksiaan ovat selkeät ja asiaan mennään heti. Mutta hetkinen, olisiko kuitenkin hyvä aluksi selvittää, mitä tekemistä oululaisella Teuvo Sakolla on Floridan Karjalaisten kanssa?

-Vaimoni Liisan suku tulee Karjalan kannakselta. Hänen äitinsä oli syntynyt Kanneljärvellä, isä Viipurissa. Sodan sytyttyä perheet joutuivat evakkoon ja muiden karjalaisten tapaan asutettiin muualle Suomeen rauhan palattua, Teuvo Sakko kertoo.

Floridan ”mutka” selittyy sillä, että yksi perheen kolmasta aikuisesta lapsesta on opiskellut ja tehnyt työuraa Yhdysvalloissa jo 17 vuoden ajan. Talviasuminen ”lumilintuna” aurinkovaltiossa muiden eläkettä nauttivien suomalaisten tapaan oli luonnollinen valinta. Viisi vuotta sitten Sakot ostivat oman asunnon suositusta suomalaisyhteisöstä Lake Worthista.

Teuvo Sakko on jääpallomiehiä

Johtaminen on ollut Teuvo Sakon päätyö pitkän sotilasuran ajan. Siksi kutsu Floridan Karjalaisten johtoon ei askarruttanut lainkaan. Asiaa edisti tietysti myös se seikka, että sotien aikoihin syntyneet suomalaiset pitävät historiallisena vääryytenä Karjalan alueiden menettämistä Neuvostoliitolle.

-Jäin eläkkeelle majurin pestiltä jo 25 vuotta sitten, hän naurahtaa. Sitä ennen työura armeijan palveluksessa vei majuria ja hänen perhettään ympäri Suomen, joka tuli tutuksi kaikilta kanteiltaan. Pohjois-Pohjanmaan Vihannista kotoisin oleva Teuvo Sakko astui armeijan harmaaseen vuonna 1959. Varusmiespalvelus Intiön-kankaan varuskunnassa keskellä Oulua avasi hänelle tien Pohjolan ”Valkeaan kaupunkiin”, jossa hän yhä asuu.

-Olen aina ollut tekemisissä myös urheilun kanssa. Lähinnä minua oli jääpallo, Teuvo Sakko valaisee. Jääpallo oli sotien jälkeen Oulun – ja koko Pohjois-Suomen - suosituin pallopeli talvisaikaan. Lajia paremmin tuntevat (kuten allekirjoittanut) muistavat hyvin lajin kahden suurseuran, Oulun Palloseuran (OPS) ja Oulun Luistinseuran (OLS) hegemoniaottelut Oulun keskuskentällä ja myöhemmin Raatin stadionilla.

Teuvo Sakko ei suinkaan ole ollut pelkkä sivustakatsoja, sillä hän on toiminut 30 vuoden ajan Oulun Luistinseuran laji- ja joukkueenjohtajana, aina uudelle vuosituhannelle asti. Kaikkiaan 16 SM-kultaa saavuttanut OLS on perustettu vuonna 1880. Seura on vanhin yhä toimivista Suomen jääpalloseuroista.

Kateus kalvaa Floridan suomalaisia

Muutamassa vuodessa Teuvo Sakolle on valjennut myös mitä on amerikansuomalaisuus ja miten se  ilmenee erityisesti Etelä-Floridan useissa suomalaisyhdistyksissä.

-Peräänkuuluttaisin ensimmäiseksi yhteistyötä, sillä yksin eteenpäin puskeminen on raskasta eikä vie mihinkään. Vain hyvähenkisellä yhteistyöllä, kuten meillä Karjalaisissa, saadaan tuloksia aikaan, Teuvo Sakko vakuuttaa. Hän on pistänyt merkille useat yhdistysten sisäiset ja keskinäiset ristiriidat, joita hänen on tulokkaana vaikeata ymmärtää.

-Tuntuu kuin kateus olisi voimakkain tunne alueen suomalaisten keskuudessa. Kenellekään ei sallittaisi menestystä toiminnassaan ja asioista haetaan aina ensimmäiseksi negatiivisia puolia, ammattijohtaja muistuttaa. Hänen onnekseen Floridan Karjalaiset, jotka vaalivat sodassa menetetyn kotiseudun kulttuuria ja perinteitä, on selvinnyt suomalaisyhteisössä ylivoimaisesti parhaiten maltillisten puheenjohtajien luodatessa 130-jäsenen yhdistystä läpi vaikeiden aikojenkin.

Joitakin reunahuomautuksia on alueella esitetty viime päivinä myös Floridan Karjalaisten 50-vuotisjuhlien tiimoilta, koska niitä vietetään tasapuolisesti alueen”suomalaishaaleilla”, Kerhotalolla ja Suomi Talolla.

-Minusta tämä jako on aivan luonnollinen sillä useat jäsenemme vierailevat aktiivisti kummankin ”haalin” tilaisuuksissa, puheenjohtaja Sakko toteaa. Perinteisesti Floridan Karjalaiset on kuulunut Suomi Talon jäsenyhdistyksiin. Suomi Talon uuden hallituksen ja johdon taloudellisesti kireän toimintapolitiikan aikana sen jäsenyhdistyksissä on ollut liikehdintää ja kysyntä Kerhotalon suuntaan on kasvussa.

Pääjuhla tammikuussa Suomi Talolla

Floridan Karjalaisten 50-vuotistaipaleen pääjuhlaa vietetään vasta 14. tammikuuta 2017, jolloin iloiset ja ahkerat karjalaiset tarjoavat Karjalaisen Pitopöydän Suomi Talolla. Puheenjohtajan mukaan juhla olisi toki haluttu järjestää tietysti juhlavuoden 2016 aikana, mutta sopivaa ajankohtaa alueen suurimmalle yhdistykselle ei löytynyt Suomi Talon kalenterista tämän vuoden puolella. Karjalaiset ovat perinteisesti hoitaneet tarjoilun ”haalilla” pidetyissä suurtilaisuuksissa, jotka parhaimmillaan ovat vaatineet 40-50 vapaaehtoisen työpanoksen.  

-Haluaisin kiittää kaikkia karjalaisia ja niitä, jotka ovat 50 vuoden ajan vaalineet karjalaisia perinteitä ja karjalaista kulttuuria. Erityiskiitos myös nykyiselle yhteistyökykyiselle johtokunnalle, toimihenkilöille ja vapaaehtoisille auttavan käden ojennuksesta, puheenjohtaja Teuvo Sakko viestittää.

 Karjalaisten juhlinta alkoi lauantaina Suomi Talolla pidetyillä Iloisilla Karjalaistansseilla ja jatkoa seuraa heti ensi lauantaina (26.11.), jolloin Karjalaiset järjestävät jäsenilleen Cocktail-tilaisuuden Kerhotalolla. Perjantaina 25.11. Suomi Talolla katsotaan Antti Jokisen ohjaamaa suosittua Kätilö-elokuvaa. Floridan Karjalaisten suurimmat tilaisuudet vuositasolla ovat olleet Talvisodan Päättymisen Muistojuhla St.Andrew`s-kirkossa sekä Suomen Itsenäisyyspäiväjuhlat yhteistyössä Suomi Talon kanssa.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL