Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 21, 2016

Suomalainen jazz-tähti Reine Rimon tunnetaan New Orleansissakin


Reine Rimon ja Hot Papas esiintyi New Orleans Jazz & Heritage Festivaaleilla vuonna 1996. Reine ja kumppanit viihdyttivät yleisöä mm. New Orleans Jazz Clubin tanssiaisissa. Kuva: Rainer K. Lampinen, FRPS.

Kun Suomi täytti 50 vuotta 1967, helsinkiläinen laulajatar Reine Rimón oli maan kysytyimpiä artisteja. Tuohon aikaan, 25-vuotiaana, hän oli esiintynyt julkisuudessa jo vuosikymmenen, vieraillen lähes kaikkien suomalaisten huippuorkestereiden vokalistina sekä televison ja radion nuorten ohjelmissa.

Monet suositut iskelmätähdet, kuten Katri-Helena, Laila Kinnunen, Carola, Marion, Pirkko Mannola, Helena Siltala, Iiris Rautio, Annikki Tähti, Lasse Mårtenson. Kai Lind, Erkki Liikanen ja Lasse Liemola tulivat ainakin päällisin puolin tutuiksi yhteisillä soittokeikoilla.

Kun Suomi täyttää 100 vuotta 2017, jotkut noista kansan suosikeista esiintyvät yhä. Niin tekee myös Reine Rimón. Hän on asunut viimeisimmät 20 vuotta Kalifornian San Diegossa, esiintyen säännöllisesti Suomessa sekä New Orleansissa, Los Angelesissa ja San Diegossa.

Nuori laulajatar Reine Rimón uransa alussa noin vuonna 1960. Kuva: Studio Elo.

Ura alkoi kapakassa ala-

ikäisenä ja salanimellä

Reine Rimón esiintyi ensimmäisen kerran julkisuudessa 15-vuotiaana vuonna 1957. Keikkoja oli aluksi harvakseltaan, lähinnä koulutansseissa. Uusi laulajatar herätti sen verran huomiota, että TV:n suositusta Levyraadista tuttu Mauno "Maukka" Maunola halusi tytön vokalistiksi yhtyeeseensä. Maunolan orkesteri soitti vakinaisesti tanssiravintola Hungariassa, Helsingin keskustassa. Ongelmana oli, ettei Reine alaikäisyytensä vuoksi päässyt anniskeluravintolaan, saatika esiintymään siellä.

Ongelma ratkesi niin, että eräänä iltana tuntematon laulajatar, nimeltään Nina Rives, esiintyi Maunolan orkesterin kanssa. Laulajatar sai yleisöltä heti raikuvat aplodit, ja Maunola kiinnitti hänet saman tien vokalistiksi orkesteriinsa. Kuinka ollakaan - ravintoloitsija. joka oli Reinen äidin hyvä ystävätär, ei "huomannut" kysyä uuden kypsänoloisen tähtösen ikää. Myös orkesterin johtajalta Maunolalta "jäi" asia tarkistamatta. Täysi-ikäiseksi tultuaan Reine Rimón on esiintynyt omalla nimellään - joka siis ei ole taiteilijanimi.

 

Minne suosittu laulajatähti

ja kansikuvatyttö katosi?

- Kyllästyin 1960-luvun lopulla keikkamuusikon elämän epävarmuuteen. Kymmenen vuotta show-maailmassa oli opettanut, ettei koskaan tiennyt, milloin ja mistä seuraava tili tulisi. Olin köyhästä käsityöläiskodista ja kaipasin elämään ennustettavuutta. Jonkin aikaa olin ammattimuusikkona oman orkesterini johtaja, mutta taiteellinen kunnianhimo ja käytännön järjestelyjen hoitaminen sopivat huonosti yhteen, Reine Rimón kertoo kodissaan Tyynenmeren rannalla San Diegossa.

Reine Rimónin uran alkuvaiheen huippuhetkiä oli kiinnitys legendaarisen Erik Lindsrömin orkesterin vakinaiseksi laulusolistiksi. Yhteistyötä kesti kolmisen vuotta. Maan ykkösorkesterin vokalistin paikka toi myös näyttävälle nuorelle naiselle kuvaustöitä mm. Apu-lehden keskiaukeaman tyttönä, Jallu-lehden kansikuvatyttönä ja Suosikki-lehden tähtenä. Levytysuraakin tarjottiin, jos aikoo menestyä.

- Vastaan tuli tuo taiteellinen kunnianhimo. En halunnut tehdä iskelmämusiikkia. Se ei mielestäni luontunut minulle. Ajan henki kuitenkin vaati sitä. Aiemmin vallinnut jazzillinen linja katosi, ja monet varsinkin kaupunkilaisnuorten ja opiskelijoiden suosimat tanssiorkesterit sopeutuivat uuden aallon sähköisen musiikin valtavirtaan tai lopettivat. Minä hullu halusin laulaa jazzia. Itse Toivo Kärki, joka oli aloittanut uransa jazz-muusikkona, piti tiukan puhuttelun ja sanoi: "Et sinä tyttö Suomessa itseäsi pelkällä jazzilla elätä".

Nykyisin Reine ja "kuumat papat" nähdään Helsingin Jazz Club Storyvillessä. Kuva vuodelta 2015 (Jari Soini).

Laulavat lentoemännät

ja New Orleans jazz

Reine Rimón tiesi, että Toivo Kärki oli oikeassa. Hän teki kompromisissin: pääsi porvarilliseen ammattiin Finnairin lentoemännäksi, ja sen ohessa jatkoi jazzin laulamista - silloin harvoin kuin keikkoja oli tarjolla ja työvuorot ja perhe sallivat. Reine Rimón kiittelee valintaansa: Finnair oli hyvä työpaikka. Siellä ja tytäryhtiössä Karairissa viivähtikin koko työura, yli 30 vuotta.

Tuohon aikaan, 1960-luvun lopussa, siirryttiin suihkukonekauteen ja laajennettiin reittiverkostoa Eurooppaan. Yhtiössä oli samaan aikaan lentoemäntinä muitakin julkisuuden henkilöitä, kuten laulajatar Arja Tuomarila ja Ritva Wächter, joka oli Miss Suomi 1961. Kaupallisen huomion herättämiseksi perustettiin viisihenkinen show-yhtye Finnairin Laulavat Lentoemännät. - Se esiintyi parin vuoden ajan kotimaan ja Euroopan lentokohteissa ja toi paljon myönteistä julkisuutta yhtiölle tiedotusvälineissä, Reine muistelee valtionyhtiön silloista innovatiivista markkinointi-ideaa.

Toisen kerran työnantaja Finnair ja Reine tekivät musiikillistä yhteistyötä 1990-luvulla. Silloin Reine oli edennyt työssään yhtiössä lentopurseriksi, ja oli myös edennyt työn ohessa jazzlaulajattarena suomalaisittain ainutlaatuiseen saavutukseen. Jazzin syntymäkaupungin New Orleansin pormestari oli nimittänyt hänet silloisen orkesterinsa Old Time Jazz Bandin kanssa vuonna 1986 kaupungin kansainväliseksi kunniakansalaiseksi alkuperäisen jazzin hyväksi tehdystä työstä.

- Finnair halusi hyödyntää oman talon henkilöresursseja ja tuotti laajarunkokoneiden matkustamo-ohjelmaksi äänitteen "Spotlight On Reine Rimón And New Orleans Jazz". Vuonna 1992 amerikkalainen ammattilehti Onboard Service Magazine valitsi ohjelman vuoden parhaaksi lentoyhtiön matkustamoäänitteeksi. Sain käydä yhtiön puolesta hakemassa hienon ykköspalkinnon Miamissa pidetyssä kansainvälisessä gaalassa.

New Orleansin kunniakirja suomalaiselle jazz-taiteilijalle.

Jazz jossa ei ole tunnetta,

ei ole aitoa jazzia

Jo kolmen vuosikymmenen ajan Reine on ollut ainoa suomalainen laulajatar, jonka ohjelmisto koostuu lähes kokonaan maailman vanhimmasta jazzista. Se muotoutui viime vuosisadan alkupuolella New Orleansissa, jossa se yhä elää alkuperäisessä muodossaan, arvostettuna tyylilajina modernimpien kehitysversioiden joukossa. USA:n kongressi julisti jazzin vuonna 1987 maan kansallisomaisuudeksi. Se onkin ainoa korkeakulttuurin muoto, joka on syntynyt Yhdysvalloissa ja levinnyt ympäri maailman - kiintoisa yksityiskohta on, että sen loivat mustat orjat.

Reine ja hänen suomalainen orkesterinsa Hot Papas - vuodesta 1991 - ovat vierailleet esiintymässä jazzin syntymäkaupungissa kymmeniä kertoja, mm. New Orleans Jazz & Heritage Festivalissa, joka on maailman suurimpia jazztapahtumia. Suomessa, päinvastoin kuin muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa, alkuperäisellä jazzilla ei ole tunnustettua asemaa. Sitä ei opeteta edes maan korkeimmassa musiikkioppilaitoksessa, Sibelius-Akatemiassa, jossa kuitenkin on jazz-osasto. - Sieltä valmistuu jazztohtoreita, jotka eivät osaa soittaa Doctor Jazzia. Aitoa jazzia soitetaan elämänkokemuksesta ja tunteesta, ei nuoteista.

Perinteinen jazz on kuitenkin juurtunut Suomeen pysyvästi eräänlaisena alakulttuurina. Vaikka se on jazzin ammattilaisten ja virallisen apurahakoneiston väheksymää, Reinen ja Hot Papasin konserteissa käy Suomessa paljon väkeä, nuoria ja vanhoja, miehiä ja naisia, lapsia ja aikuisia, kaikista yhteiskuntaryhmistä.

- Pysyvästi maailman vanhin jazz asettui Suomeen vasta 1980-luvulla. Kunnia siitä kuuluu Pori Jazzille ja etenkin sen taiteellisena johtajana toimineelle Jyrki Kankaalle. Myös Sanoma Osakeyhtiö sponsoroi Ilta-Sanomien kautta pitkään tätä musiikinlajia. Se oli lähellä myös kustantaja Aatos Erkkoa, jonka kutsumana orkesterimme on esiintynyt lukuisia kertoja Hamina Tattoo -paraatifestivaaleilla.

Tuhansien keikkojen kokemus

tiivistyy juhlavuonna 2017

Juhlavuonna 2017 Reine Rimónilla on takanaan tuhansia keikkoja tanssilavoilla, festivaaleilla, radiossa, televisiossa, kapakoissa ja kirkoissa, kaikkiaan yli 15 maassa. Levytyksiä on kertynyt tusinan verran. Niiden joukossa on maailman ensimmäinen antiikin latinan kielellä laulettu jazzlevy, jonka Yle on tuottanut latinankielisten uutistensa maailmanlaajuiseen markkinointiin.

Reine muutti Yhdysvaltoihin työskentelemään jäätyään eläkkeelle Suomessa jouluna 1997. Hän on ollut San Diegossa samassa hotellissa asiakasneuvojana nyt 18 vuotta. -En halunnut ammattimuusikoksi enkä halunnut eläkemummoksi. Äitini oli USA:n kansalainen, ja sain työluvan ja töitä täällä auringossa ja lämmössä. Olen voinut keikkailla riittävän säännöllisesti työn ohessa.

-Suomessa kotipesä on jazzklubi Storyville, jossa olen esiintynyt orkesterini Hot Papasin kanssa muutamana viikonloppuna vuosittain. Usein on vierailevana trumpetistina ollut Gregg Stafford tai Wendell Brunious, lajin kansainvälisiä huippuja New Orleansista. Näin säilyy minulla ja orkesterilla elävä kosketus aitoon soittotyyliin.

Kun Reine pitää juhlavuonna 2017 Suomessa 75-vuotissyntymäpäivänään konserttia, esiintymislavalta on etäyhteys toiseenkin amerikansuomalaiseen ladyyn, joka myös asuu San Diegossa. Reinen orkesterin pianistina on Robert de Godzinsky. Hänen isänsä, kapellimestari George de Godzinsky, on säestänyt vuonna 1952 Helsingissä äänitetyllä nauhalla erästä nuorta neitoa. Kappaleen nimi on enteellisesti "Hän lupasi sun viedä pois maahan lumottuun". Laulaja on Miss Suomi ja Miss Universum - Armi Kuusela!

Teksti:

Alpo Collanus

San Diego, CA