Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 5, 2017

Mikko Ilonen valmistautuu uuteen kauteen Floridassa


Suomen seniorigolffarit Kari Nyman ja Heikki Parkatti pääsivät pelaamaan Mikko Ilosen ja Suomen Golf-lehden ex-päätoimittaja Teemu Tyryn kanssa Atlantiksen golfkentällä.

Viime talven tapaan Etelä-Floridan lämpöön harjoittelemaan hakeutunut Suomen ykkösgolffari Mikko Ilonen, 37, lähtee uuteen vuoteen ilman paineita. Takana on uran yksi parhaista kausista, olympiakisat ja monta hienoa sijoitusta edellisen kauden suurkilpailuissa.

-Viime kausi oli tosi tasainen, vaikka voittoja ei tullutkaan. Onneksi palkintorahoja tuli sen verran, että päästiin taas perheen kanssa tänne Floridaan, Mikko Ilonen naurahti Atlantis Country Clubilla pelatun harjoituskierroksen jälkeen. Lahtelainen sijoittui vuoden 2016 Euroopan kiertueella sijalle 58 runsaan 686 000 euron ansioillaan.

Rio de Janeiron olympiakisat jäivät lahtelaisgolffarille lähtemättömästi mieleen. Mikko Ilosen nimi löytyy sijalta 21 (-3). Mukaan olympiaturnaukseen pääsi 60 pelaaja.

-Rion olympiakenttä oli hieno ja järjestelyt toimivat, ja mikä hienointa, sain edustaa Suomea. Päällimmäisenä jäi mieleen kaiken kattava olympiahenki. Tuntui siltä, kuin me kaikki eri lajien urheilijat olisimme olleet yhdellä suurella urheiluleirillä, Ilonen muistelee elokuussa käytyjä kisoja.

Mikko Ilonen saapui perheineen Etelä-Floridaan joulukuun puolivälissä. Viime vuonna perhe vietti Floridassa parisen kuukautta, nyt perheellä on ”etelänlomaa” kuukauden verran. Lapset, Eino (5v) ja Elma (3v) viihtyvät uima-altaalla polskutellen.

-He halusivat veteen eräänäkin aamuna, vaikka ulkona oli lämpöasteita vain hiukan yli kymmenen, Mikko kertoo.

Peliä lähes joka päivä

Harjoitusolosuhteet, etenkin ilmasto ja kentät, ovat Palm Beachin piirikunnassa maailman parhaat. Alueelle ovat kotiutuneet lähes kaikki golfin supertähdet Jack Nicklausta ja Tiger Woodsia myöten. Myös Ruotsin ykköspelaajat viettävät sydäntalven harjoitellen piirikunnan hienokuntoisilla kentillä.

-Olemme pelanneet päivittäin todella paljon Alex Norenin kanssa, jopa kaksi kierrostakin päivässä, Ilonen kertoo. Noren oli Euroopan Tourin kolmonen viime vuonna lähes neljän miljoonan euron ansioillaan. Harjoituskierroksilla kaverukset pelaavat toisiaan vastaan, mutta aina pieni pilke silmäkulmassa.

-Alexin pelityyli on agressiivinen. Hänen paras puolensa on lähipeli, ja etenkin puttaaminen, Mikko paljastaa kaverinsa menestysreseptin. Lähes päivittäin kaverusten pelaamat harjoituskierrokset ovat menneet tuloksellisesti tasan, ja panoksena olleet muutamat dollarit ovat vaihtaneet säännöllisesti omistajaa.

Mikko Ilosen svingi on letkeässä kunnossa hänen aloittaessaan kilpailukautensa Abu Dhabissa tammikuun lopulla.

Pelien lomassa Ilosen päiväohjelmaan kuuluvat fysiikkatreenit, joita johtaa hänen kuntovalmentajansa. Takavuosina pikkuvammoista kärsinyt golffari on saanut nyt harjoitella täysin terveenä, mikä tietää hyvää alkavalle kaudelle.

-Olemme määritelleet tavoitteet tälle kaudelle valmentajani kanssa, Ilonen toteaa niitä tarkemmin erittelemättä. Lahtelaisen valmennuksesta on vastannut aina junioriajoista lähtien lahtelainen Timo Rauhala, joka saapuu Floridaan tammikuun alkupäivinä valmennettavansa tueksi.

Neljä kisaa Lähi-Idässä

Mikko Ilosen kausi alkaa tammikuun lopulla Abu Dhabin HSBC Championship-kilpailusta (19.-22.1.). Tämän jälkeen vuorossa on kolme muuta Lähi-Idän kilpailua, ennenkuin kiertue matkaa Australiaan ja Etelä-Afrikkaan. Noihin turnauksiin Mikko matkustaa yksin, kun perhe palaa Suomeen.

-Viihdyn reissussa yksin. Esimerkiksi caddieni kanssa tapaamme vasta golfkentällä kisojen alla, maailmanmatkaaja kertoo. Matkajärjestelyt – lentoliput ja hotellivaraukset - hoitaa alan ammattilainen. 

-Australiaan ja Afrikkaan en tänä vuonna lähde. En vielä ole tarkemmin päättänyt, mitä teemme myöhemmin keväällä. Lahdessahan pidetään helmikuun lopulla hiihdon MM-kisat ja niiden seuraaminen kiinnostaa, Mikko virnistää. Joskus perhe seuraa isää tämän työmatkoille, mutta jää myös usein kotiin Lahteen.

-Tilanne muuttuu sitten kun lapset tulevat kouluikään. Nyt voimme vielä tulla Floridaankin pitemmiksi ajoiksi, mutta myöhemmin vain joulu- ja hiihtoloman aikoihin, Mikko suunnittelee.

Mikko näytti mallia Atlantiksessa

Suomeen veronsa maksava golffari on ansainnut urallaan jo yli seitsemän miljonaa euroa 15 ammattilaisvuotensa aikana. Suomessa urheilulajia on takavuosina pidetty elitistisenä, mutta tällä vuosikymmenenä golfista on tullut lähes koko kansan harrastus. Suuremmat harrastajamäärät luovat pohjan myös Suomen kilpagolfin paremmalle menestykselle, jota parhaiten ilmentää Lahden Golfissa uransa aloittaneen Ilosen maailmanlaajuinen menestys. Vuonna 2013 Mikko Ilonen kruunattiin reikäpelin maailmanmestariksi Wentworthissa Englannissa.

Atlantiksen kentällä Mikko Ilonen näytti mallia alueen suomalasgolffareille iskemällä takatiiltä helponoloisesti tuloksen 69 (-3). Kaikesta näki, että tänä päivänä Ilosen peli on putkessa ja menestystä on luvassa alkavalla kaudella. Lähimmäksi häntä pääsi Suomen maajoukkuevalmennettava Santeri Lehesmaa, 21, joka pelasi kentän yksi yli par`in (73).

-Ei tällä tuloksella olisi menestynyt kansainvälisissä kisoissa. Kenttä kun oli aika lyhyt, Mikko kuittasi kierroksen jälkeen. Vai lyhyt? Me klubituupparit olimme kuitenkin mielissämme, ettei oma elantomme ole golfista kiinni.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Atlantis, FL