Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 7, 2017

Midnight Sun Festival onnistui yli odotusten


Midnight Sun Festivalin odotetuin tapahtuma oli eukonkanto-kilpailu, joka keräsi parituhatpäisen yleisöjoukon Bryant-puistoon rakennetun radan varrelle. Kisaan otti osaa  yhdeksän paria.

Kolmipäiväinen Midnight Sun Festival teki upean paluun Lake Worthin keskustassa sijaitsevaan Bryant-puistoon. Ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen vietetty suomalaisjuhla keräsi noin 7000 kävijää, mikä sai mairean hymyn järjestelyorganisaation puheenjohtajan Tommi Kuutin kasvoille.

-Kaikkiaan juhla onnistui fantastisesti, yli odotustemme. Yleisö viihtyi jokaisena festivaalipäivänä, järjestelyt sujuivat suunnitelmien mukaan ja ohjelma sai kävijöiltä – suomalaisilta ja amerikkalaisilta -  tunnustusta, Kuutti kiitteli lopputulosta. Erityisesti puheenjohtaja muisti suurta vapaaehtoisten joukkoa, jonka työpanos festivaalin onnistumiseksi oli ratkaiseva.

Päätöspäivä sunnuntai sisälsi myös uutispommin. Viisinkertainen eukonkannon MM-kultamitalisti  Taisto Miettinen joutui finaalissa toteamaan  ensi kertaa lajissa kilpailleen kotikaupungin Mischa Freystaetterin paremmakseen. Pitkänhuiskea Freystaetter on yksi Yhdysvaltain parhaita frisbee-kilpailijoita, joka kantoi kisassa omaa vaimoaan.

MidnightSunFest Inc:n puheenjohtaja Tommi Kuutti oli enemmän kuin tyytyväinen suomalaisjuhlan menestykseen. Lake Worhin Bryant-puistossa kävi noin 7000 vierasta.

Lake Worthissa lapsuutensa asunut 205-senttinen Mischa Freystaetter näki ilmoituksen lehdessä Midnight Sun Festivalissa pidettävästä eukonkanto-kisasta.

-Kävimme vaimoni (Rie Takano) kanssa harjoittelemassa tekniikkaa viisi kertaa viime viikolla. Muutoin laji on meille aivan tuntematon, 26-vuotias Mischa kertoi Amerikan Uutisille. Liekö ”eukonkanto” miehen geeneissä, hänen äitinsä on suomalainen, isä itävaltalainen. Mischan kolmesta veljestä kaksi kilpailee niinikään frisbee-kisoissa eri puolilla maata, yksi veljistä pelaa lentopalloa. Kaikki veljekset ovat yli kaksimetrisiä.

-Ennen frisbee-harrastusta pelasin tosin juniorina myös koripalloa, nykyisin Fort Lauderdalessa asuva Mischa paljastaa vahvojen jalkojensa salaisuuden. Miehen valtavat raajat ja suuri ulottuvuus olivat eduksi myös eukonkanto-kilpailussa, etenkin vesiesteiden ylityksissä.

Eukonkanto-finaalin loppuratkaisu oli dramaattinen. Suomalais-itävaltalainen Mischa Freystaetter rutistaa väkisin voiton maailmanmestari Taisto Miettisestä viimeisillä metreillä.

18 MM-kultamitalia erilaisissa urheilulajeissa voittanut Taisto Miettinen, 52, ei arvannut joutuvansa näin kovan paikan eteen Lake Worthin pikkukaupungissa. Jo ensimmäisellä kierroksella parhaan ajan juossut pari Freystaetter/Takano vaikutti nopealta ja kestävältä.

-Ajattelin että finaalissa saisin tehtyä vähän eroa häneen tuossa loppusuoran vesiesteellä, mutta se ei lopulta onnistunut. Hänen pitkistä jaloistaan oli suuri apua vesiastioiden korkeiden reunojen yli juostessa, Taisto Miettinen tuumi kisan jälkeen. Muualla maailmassa vesiesteet ovat vartavasten rakennettuja altaita, joiden läpijuoksu edellyttää kilpailijalta oikeanlaista vesijuoksutekniikkaa. Juuri vesiesteissa Miettinen on parhaimmillaan, sillä hän on myös vesijuoksun MM-kultamitalisti. Miettisen kannettavana oli West Palm Beachista kotoisin oleva Nysa Estremeda, 25.

Eukonkanto-kilpailun finalistit yhteiskuvassa.

Floridan lämpimästä säästä puolisonsa kanssa muutaman päivän nauttinut Miettinen kilpailee jo ensi viikolla Suomen talvessa Jyväskylän liepeillä. Laji on potkukelkkailu, jossa mies on myös – yllätys, yllätys – maailmanmestari.

Mitä ensi vuoden Midnight Sun Festival tuo tullessaan, sitä aletaan suunnitella jo tänä keväänä. Varmaa lienee, että eukkoa kannetaan myös silloin, mutta malttaako Taisto Miettinen olla tulematta takaisin revanssi mielessä? Tätä Suomen teräsmies ei kieltänyt muttei myöntänytkään.

Bryant-puiston lehtereille kerääntyi lauantaina noin 3000 vierasta kuuntelemaan suomalaisia tähtilaulajia Hanna Pakarista ja Diandra Floresia.

Mikäli Tommi Kuutti vapaaehtoisjoukkoineen saa Midnight Sun Festivalin ohjelmatason pysymään yhtä korkeana kuin tänä vuonna, yleisömenestys on taattu. Paikalliset uutisvälineet, lehdet ja tv-kanavat, ovat tarttuneet jo aiheeseen ja ainakin amerikkalaisvieraiden määrä noussee entisestään tämän perinteisen ”suomalaiskaupungin” ikiomassa Suomi-juhlassa.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen,

Lake Worth, FL