Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 13, 2017

Ulkosuomalaisten yhteiskonsertti kesäkuisessa Helsingissä


Kahden maan kansalainen Eino Grön, 78, esiintyy ulkosuomalaisten Suomi 100 Maailmalla-konsertissa Helsingissä kesäkuussa. 60-vuotistaitelijajuhlaansa valmistautuva reposaarelainen on yhä kovassa vedossa - onhan hän ensimmäiseltä ammatiltaan liikunnanohjaaja.

Ulkosuomalaista musiikkikulttuuria edustava ”Suomi 100 Maailmalla” -konsertti pidetään 15. kesäkuuta Helsingin Musiikkitalossa. Konsertti tarjoaa monipuolisen musiikillisen kattauksen ulkosuomalaista osaamista, kun lavalle nousevat suomalaistaustaiset muusikot ympäri maailmaa: vuonna 1858 varsinaisesti laulajauransa aloittanut Eino Grön Yhdysvalloista, viulisti Marielle Iivonen ja haitaristi Tony Iivonen Ruotsista, jazzpianisti Karri Luhtala Italiasta, sopraano Maria Männistö  ja ohjaaja Benjamin Mosse Yhdysvalloista, huilutaiteilija Ulla Suokko Perusta, Uusikuu-yhtye (Iso-Britannia, Saksa) ja Justice in Motion-tanssiteatteri Isosta-Britanniasta. Illan juontajana toimii Italiassa asuva Ella Kanninen.

Laulajalegenda Eino Grön on yksi rakastetuimmista suomalaisista viihdetaiteilijoista. Lähes 60-vuotisen menestyksekkään musiikkiuransa aikana hän on kerännyt lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Grönin ohjelmisto on monipuolinen ja laaja aina suomalaisten tuntoja kuvaavista tangosta jazziin ja joulukonserteista hengellisiin lauluihin. Hän on myös levyttänyt argentiinalaisten muusikoiden kanssa.

Eino Grön viettää talvet Floridassa ja hänellä on sekä Suomen että Yhdysvaltojen kansalaisuus. Eino Gröniä säestää romanialaissyntyinen jazzpianisti Marian Petrescu. Hän aloitti pianonsoiton nelivuotiaana. Vuonna 1985 hän konsertoi Pori Jazzissa ja julkaisi vuonna 1986 ensimmäisen levynsä Suomessa. Petrescu on opiskellut pianonsoittoa Romaniassa, Ruotsissa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän on kiertänyt soittamassa ympäri maailmaa, esimerkiksi Australiassa ja Etelä-Amerikassa. Petrescu muutti Ruotsiin vuonna 1983 ja vuodesta 1988 hän on asunut Jyväskylässä. Marian Petrescu sai arvostetun Grammy-palkinnon, Oscar Petersonin levystä vuonna 2009.

Ruotsinsuomalaiset sisarukset Mariella Iivonen (viulu) ja Tony Iivonen (harmonikka) opiskelevat Sibelius-Akatemiassa. Jazzpianisti Karri Luhtala on esiintynyt ympäri Eurooppaa ja julkaissut kaksi albumia, "Her Blame" (2010) ja "Terranova" (2012). Karri on esiintynyt Pieter Clausin sekä Finnish-Belgian Jazz Collisionin kanssa mm. Brysselissä Music Village -jazzklubilla. Italiassa Karri on työskennellyt jazz- ja freelancermuusikkona eri kokoonpanoissa, teatterissa sekä televisiossa RAI 2:lla. Hän on järjestänyt jazzfestivaalin Italian Contiglianossa Rietin provinssissa 2010 ja 2011.

Karri Luhtala on saavuttanut trionsa kanssa kärkisijoja kansainvälisissä jazzkilpailuissa Italiassa. Hän on myös esiintynyt Italian vanhimmassa ja kuuluisimmassa Alexanderplatz-jazzklubissa Roomassa sekä trionsa kanssa Atina Winter jazzfestivaaleilla. Karri on kehittänyt konseptin ”Il Mondo di Karri”, jonka puitteissa hän on vuodesta 2007 esiintynyt ahkerasti ympäri Suomea kansainvälisten jazzmuusikoiden kanssa. Hyvinkääläistaustainen jazzpianisti on valmistunut Frosinonen konservatoriosta ja asunut Italiassa jo lähes kymmenen vuotta.

Kansainvälistä mainetta saavuttanut amerikansuomalainen sopraano Maria Männistö liikkuu luontevasti hyvin erilaisten musiikkityylien välillä. Seattle Timesin Paul de Barros kuvaa Männistön ääntä yhdeksi koskettavimmista ja kauneimmista, jonka hän on vuosiin kuullut. Männistön viime aikojen sooloesityksiä ovat olleet Ligetin Mysteries of the Macabre Seattle Metropolitan Chamber Orchestran kanssa, Feldmanin Rothko Chapel ja Pergolesin Stabat Mater Seattle Symphonyn kanssa, Orffin Carmina Burana Pacific Northwest Ballet’n kanssa sekä Garrett Fisherin Kakitsubata ja Passion of Saint Thomas More Kölnin EOS Kammeroperin kanssa. Männistö on esittänyt yli 30 resitaalia Yhdysvalloissa, Suomessa, Belgiassa ja Saksassa.

Maria Männistö on syntynyt Yhdysvalloissa, jonne hänen vanhempansa muuttivat Suomesta 1970-luvulla. Maria kasvoi sekä suomen- että ruotsinkieliseksi. Hän vietti lapsuudenkesät perheen kesämökillä Moikipäässä Pohjanmaalla, mistä hänen äitinsä on kotoisin. Männistö on tiiviisti mukana Seattlen alueen suomalaistoiminnassa. Hän on paikallisen suomalaisen luterilaisen kirkon pääurkuri ja esiintyy säännöllisesti pohjoismaisilla festivaaleilla ja tapahtumissa.

Benjamin Mosse on ohjannut yli 55 esitystä eri maissa ja toimii Richard Schechnerin East Coast Artists -teatteriryhmän taiteellisena johtajana. Viimeisten kahdeksan vuoden aikana Benjamin on vieraillut yli 85 maassa tutkimassa muiden kulttuurien taiteilijoiden taiteellista työtä ja työskennellyt eri puolilta maailmaa olevien taiteilijoiden kanssa. Suomi 100 Maailmalla –konsertissa Maria Männistö esittää osia sopraanolle luodusta Hämärä-monodraamasta, jonka on ohjannut Benjamin Mosse. Männistön ja Mossenkirjoottama Härämä-draama tutkii kielen merkitystä yksilön identiteetin rakentumisen kannalta. Sen ensiesitys Seattlessa on kaudella 2017 – 2018.

Huilutaiteilija Ulla Suokko on luovuuden puolestapuhuja ja tarinankertoja useilla kielillä. Ullalla on Esittävän Säveltaiteen tohtorin tutkinto Juilliard Schoolista ja hänet tunnetaan inspiroivana taiteilijana ja valon, ilon ja ihmisyyden lähettiläänä. New York Concert Review kirjoittaa: "Hänen huilukonserttinsa ei ollut konsertti sanan tavallisessa merkityksessä: Se oli teatteriesitys, tieteellinen tutkimus, essee mietiskelystä, ilon juhla, historian tunti, tutkimattoman tutkimista…". Ulla on asunut maailmalla jo yli 20 vuotta, ensin Manhattanilla New Yorkissa ja nyt Perun Andeilla.

Suomalaisen laulajan Laura Ryhäsen johtama Uusikuu on kotoisin Saksasta ja Isosta-Britanniasta. Yhtye on suomalaisen tangon tunnetuimmista ulkokansalaislähettiläistä. Se esittää ja uudistaa 1930- ja 1960-luvuilta peräisin olevia koskettavia ja haikeita suomalaisia rytmejä ja melodioita.

Justice in Motion on Ison-Britannian Oxfordista kotoisin oleva fyysinen teatteriryhmä. Ryhmä esittää erilaisia hurmaavia, ajatuksia herättäviä performansseja yhdistäen dynaamisesti fyysistä teatteria, tanssia, musiikkia, multimediaa ja puhetta. ”Kaiho” on Justice in Motionin ja Uusikuun yhteistuotanto. Se esittelee ulkosuomalaisten naisten elämää ja kokemuksia viime vuosisadan aikana. ”Kaiho” yhdistää modernia tanssia elävään vanhaan musiikkiin, tutkii syitä kotimaasta muuttoon, haasteita uuteen kulttuuriin asettumisessa ja sitä, miten rinnakkaiset kulttuuri-identiteetit kehittyvät ajan myötä.

Lisätietoja: www.musiikkitalo.fi/fi/tapahtuma/suomi-100-maailmalla-konsertti