Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 22, 2017

Midnight Sun Festivalin eukonkantovoittaja kilpailee MM-kisoissa Sonkajärvellä!


203-senttinen Mischa Freystaetter edustaa vaimonsa Rien kanssa Lake Worthin suomalaiskaupunkia ja Floridaa eukonkannon MM-kisoissa Sonkajärvellä.

Ensimmäistä kertaa Eukonkannon MM-kisoissa nähdään myös floridalaisväriä. Kesäkuun lopulla Sonkajärvellä pidettävään kilpailuun osallistuu Midnight Sun Festivalin 2017 yllätysvoittajapari Mischa ja Rie Freystaetter.

-Olemme valmistautuneet MM-kilpailuun huolellisesti. Rata on tietysti erilainen, mutta uskon että selvitämme sen vauhdikkaasti, sanovat floridalainen aviopari yhdestä suusta. Mikäli MM-titteli on geeneistä kiinni, ainakin Mischan asiat ovat kohdallaan. Hän puoliksi suomalainen, sillä äiti on Varsinais-Suomesta, isä Itävallasta.

Reilusti yli kaksimetrinen Mischa Freystaetter on Lake Worthin suomalaiskaupungin kasvatti, joka nuorukaisena harrasti useita eri urheilulajeja, mm. koripalloa. Kilpa-fresbeestä tuli kuitenkin hänen ykköslajinsa ja siinä hän edustaa koko Yhdysvaltain huippua. Kummassakin lajissa tarvitaan nopeita ja vahvoja jalkoja sekä hyvää hapenottokykyä. Suomalaisten kehittämässä ja suosimassa ”eukonkannossa” tarvitaan juuri näitä ominaisuuksia.

Maaliskuussa Lake Worthin Bryant-puistossa pidettyyn Eukonkanto-kilpailuun Freystaetterit tulivat lähes kylmiltään, sillä laji oli heille uppo-outo. Kun vastassa oli vielä useita kokeneita kilpailijoita ja kaiken kukkuraksi lajin moninkertainen MM-kultamitalisti Taisto Miettinen, eivät lakeworthilaiset osanneet paljoa odotella kilpailulta. Mutta radalle päästyään Mischa näytti nopeutensa, ja kaikki kanssakilpailijat saivat tarkastella hänen kantapäitään aina alkukilpailusta finaaliin.

-Nyt olemme harjoitelleet ahkerasti, sillä Sonkajärven MM-kilpailuissa on kova taso. Olemme perehtyneet videolta kanssakilpailijoihin ja esimerkiksi viime vuotinen voittajapari Venäjältä (Dmitri Sagal - Anastasia Loginova) näyttää todella vahvalta, Mischa Freystaetter analysoi. Japanilainen Rie-vaimo kertoo heidän harjoitelleen erityisesti vesiesteitä varten, jotka Suomessa ovat erilaisia kuin Bryant Parkin radalla.

Floridaa ja Lake Worthin kaupunkia edustavan kilpaparin sposoreina toimivat Midnight Sun Fest, Inc. , joka maksaa parin lentoliput Suomeen. Asumiskustannuksista Suomen päässä vastaa puolestaan MM-kisojen järjestäjätaho, Eukonkanto Oy.

-MM-kilpailuun odotetaan osallistujia 12-14 eri maasta ja pareja on tulossa näillä näkymin 35, kertoo  Eukonkanto Oy:n toimitusjohtaja, Sonkajärven kulttuurisihteeri Eero Pitkänen.

Kevään aikana kiinnostus tapahtumaa kohtaan on vain kasvanut. Karsinta- ja näytöskisoja on käyty sekä kotimaassa että ulkomailla. Monissa tv-ohjelmissa on naisia kannettu niin radalla kuin studioissakin. Eukonkannon karsintoja ja näytöskisoja on pidetty muun muassa Yhdysvalloissa ja Saksassa. Tänä vuonna Japanin televisiokin kiinnostui aiheesta ja teki ohjelmaa tapahtumasta.

Tapahtumasta tiedetään laajalti, siitä halutaan kuvia ja tietoa eri puolilla maailmaa. Myös kisaajia itse tapahtumaan tulee aina vain enemmän. MM-Eukonkantoa on sen pitkän historian aikana ollut ikuistamassa lukuisia tv-ryhmiä ja toimittajia eri puolilta maailmaa. Isoja tv-ryhmiä on aina mukana Euroopasta, mutta myös maapallon toiselta puolelta.

Eukonkannon idean isän, kulttuurisihteeri Eero Pitkäsen mukaan talven aikana tulee lukuisia kuva- ja muita kyselyjä tapahtuman tiimoilta. Mediatoimistot tilaavat materiaalia työstääkseen ohjelmaa niin Suomessa kuin muualla maailmalla pidettävistä kisoista.

Saksalainen tuottaja, Mirka Uhrmacher CE Community Editions GmbH -yrityksestä työstää maailmanlaajuista teosta. He tuottavat lokakuussa kirjan hauskoista, erikoisista ja jännittävistä urheilukisoista eri puolilta maailmaa.

- Eukonkanto sopii upeasti meidän julkaisuideaamme. Keräämme eri puolilta maailmaa kuvia. Kirja on saksankielinen "Faktastisch Sport. Warum man Oktopusse auf die Eisbahn wirft" , ja se  julkaistaan eri mantereilla syksyllä, Uhrmacher kertoo. Toimitussihteeri Chad Eidschun Space Age Television -yhtiöstä teki taannoin myös ohjelmaa Eukonkannosta kansainväliseen jakeluun. 

Mischa ja Rie Freystaetter matkustivat Suomeen viime viikolla tehtyään ensin Bryant Parkissa videohaastattelun midnightsunfest.org-sivustolle.

-Hyvää matkaa Suomeen! Edustakaa Floridaa ja Lake Worthin-kaupunkia menestyksekkäästi ja tuokaa maailmanmestaruus tullessanne, toivotti Midnight Sun Festival-organisaation puheenjohtaja Tommi Kuutti lähtijöille. Suomen-matka on uusi kokemus amerikanjapanilaiselle Rielle ja toinen Mischalle. Ehkä ensi vuoden Midnight Sun Festival esittelee uuden  Eurkonkannon maailmanmestarin Floridasta!

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL