Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 25, 2017

Suomalaisyhteisö muisti Lake Worthin johtoa juhannuksena


Etelä-Floridan suomalaisyhteisö muisti perinteisin Saunakiulu-palkinnoin Lake Worthin kaupunginjohtoa. Kiulut ojennettiin pormestari Pam Triololle (oik.) ja tapahtumajohtaja Loren Bennetille. Tilaisuutta oli todistamassa koko kaupungin johto sekä Suomi Talon puheenjohtaja Sirpa Aho (vas.).

Kuten ennakkoon järjestävät toivoivatkin, kokoontui Kerhotalon juhannuskokon ääreen lähes koko kylällinen amerikansuomalaisia. Tuntuu siltä, että alueen vakituisesta suomalaisasujaimistosta pois olivat vain Suomeen kesää viettämään matkustaneet. Kerhotalon ja Midnight Sun Festivalin järjestämää juhannusjuhlaa kunnioitti myös koko Lake Worthin kaupunginjohto läsnäolollaan.

- Te suomalaiset olette olleet vuosikymmenten ajan  merkittävä osa väestöämme. Te olette tuoneet elämää ja yritysosaamista kaupunkiimme. Te vaalitte kulttuurianne yhä tänä päivänä,  pormestari Pam Triolo tervehti juhannusyleisöä. Pormestari viittasi maaliskuussa Lake Worthin keskustan Bryant-puitossa pidettyyn Midnight Sun Festivaliin, joka keräsi noin 7000 kävijää.

-Pitkän tauon jälkeen kaupunkimme keskustassa pidetty Midnight Sun-juhla onnistui erinomaisesti. Ja tulevaisuudessa juhla tulee vain kasvamaan. Te suomalaiset ja teidän kulttuurinne tulee säilymään kaupungissamme vielä pitkään, Pam Triolo ennusti. Suomalaisten yhteistyö kaupungin johdon kanssa on viime vuosina tiivistynyt Suomen ex-kunniakonsulin Tommi Kuutin otettua vetovastuun Midnight Sun Festivalin järjestelyssä. Hän herätti henkiin myös vanhan Saunakiulu-perinteen, jossa kaupungin suomalaisyhteisö muistaa kaupungin johtoa sujuvasta yhteistyöstä.

Kerhotalolle kokoontui kolmisensataa amerikansuomalaista juhlimaan perinteistä juhannusta.

-Haluamme kiittää Lake Worthin johtoa osoittamastaan huomiosta meitä suomalaisia kohtaan ja ojentaa heille nämä perinteiset Saunakiulut heidän suomalaisyhteisön hyväksi tekemästään työstä, sanoi Tommi Kuutti saatepuheesssaan ja ojensi tunnuspalkinnot pormestari Pam Triololle ja tapahtumapalveluiden johtajalle Loren Bennetille. Varta vasten Suomesta tilatut saunakiulut oli lahjoittanut Lake Worthissa toimiva amerikansuomalainen yritys Saunastore.com. Viimeksi perinteiset tunnustuskiulut ojennettiin 15 vuotta sitten  Lake Worthin ex-pormestareille Tom Ramicciolle ja Rodney Romanolle.

Makkara ja juomat maistuivat kokon loimutessa Kerhotalon pihamaalla.

Juhlan pääaihe – juhannuskokko – roihusi komeasti Kerhotalon leppeässä illassa kokkomestari Jorma Purasen tarkan valvonnan alla. Iltamyöhällä komealle hiillokselle pääsivät perheen pienimmät paistamaan ”marshmallow”-makeisia tikkujen nokassa.

Perisuomalaiseen tapaa vieraille tarjottiin grillimakkaroita ja hot-dogeja juomien kera. Taustalla soi – kuinkas muuten – suomalainen ja amerikkalainen musiikki ja tanssilava oli avoinna kaikille. Illan yleinen aihe oli kesämatkailu Suomeen.

Ex-kunniakonsuli ja Midnight Sun-juhlan järjestäjä Tommi Kuutti ja kokkomestari Jorma Puranen huolehtivat tarkasti, että komeasti roihuva kokko pysyi kontrollissa juhlan ajan.

Jaa olettekos tekin vielä täällä? Milloin lennätte Suomeen,  oli illan suosituin kysymys.

-Ensi viikolla pitäisi lentää, kuului yleensä vastaus.

Mutta usea totesi myös pysyvänsä koko kesän Floridan leveysasteilla. Pian kävi selväksi, että kaikki kolmisensataa Kerhotalolle juhannusta viettämään saapunutta vierasta edustivat Palm Beachin piirikunnan aitoa amerikansuomalaista kansanosaa. Siitä osoituksena oli se, että kaikki tunsivat toisensa. Ilahduttavaa oli myös nähdä nuoramman, Yhdysvalloissa syntyneiden runsas osanotto.

Huhut Floridan amerikansuomalaisen kulttuurin kuolemasta ovat siis vahvasti liioiteltuja.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL