Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

heinä 5, 2017

FinnFest 2017 pidetään syyskuussa Minneapolisissa


Amerikansuomalaiset kokoontuvat jo neljännen kerran perinteiselle suomalaisalueelle Minneapolisiin viettämään FinnFestin merkeissä. Tänä vuonna aiheena on Suomen satavuotinen itsenäisyys.

Amerikansuomalaiset kokoontuvat 34. kerran yhteisen FinnFest-tapahtumaan syyskuun lopulla. FinnFest 2017-juhlan teemana ovat ”Together/Yhdessä” sekä Suomen satavuotinen itsenäisyys (Suomi 100). Amerikansuomalaista juhlaa vietetään nyt neljännen kerran Minneapolisissa Minnesotassa, jonne suomalaiset asettuivat asumaan noin 150 vuotta sitten. Kaupungissa ja sen ympäristökunnissa asuu edelleen kymmeniä tuhansia suomalaiset juuret omaavia amerikkalaisia. 

FinnFest 2017-tapahtuman alustavan ohjelmarungon mukaan suurimmat tapahtumat ajoittuvat viikonloppuun 21.-24.9., mutta oheistapahtumia on runsaasti myös viikkoa ennen jälkeen varsinaisen päätapahtuman. Ohjelmaan on sisällytetty runsaasti erilaisia kulttuuritapahtumia; suomalaista musiikkia, kirjallisuutta, kansantanssia, uskonnollisia aiheita, ruokakulttuuria sekä erilaisia liikunnallisia tempauksia. Varsinaisia avajaisia FinnFestissä ei nyt vietetä vaan perjantai-illan päätapahtumana on Minnesota Orchestran konsertti, jota johtaa kapellimestari Osmo Vänskä.

-FinnFest 2017 on merkittävä festivaali juhliessamme 100-vuotiasta Suomea. Olen erittäin mielissäni siitä, että Minnesota Orchestra ja allekirjoittanut pääsemme esittämään vain suomalaista musiikkia sisältävän ohjelman viikonlopun juhlassa. Toivomme, että yleisö saapuu paikalle kuuntelemaan Ahon, Kuusiston ja tietysti Sibeliuksen musiikkia, kirjoittaa Osmo Vänskä juhlan nettisivulla.

FinnFest 2017 poikkeaa aikaisemmista festivaaleista myös siksi, ettei juhlalla ole varsinaista keskuspaikkaa. Tapahtumat ja ohjelmanumerot on sijoitettu eri puolille Minneapolisia. Perinteinen ”Tori” sijoitetaan Orchestra Hallin eteiseen, mutta tilanpuutteen takia esillä on vain perinteisiä suomalaisten käsityötaitajien teoksia. Tori on avoinna yleisölle päivisin perjantaista sunnuntaihin (22.-24.9).

Minneapolisissa voi törmätä myös Suomessa tunnettuihin henkilöihin. Viikkoa ennen päätapahtumaa esiintyy Minneapolsin Pantages-teatterissa (17.9.) maailmalla menestystä saavuttanut heavy metal rock-bändi Apocalyptica, joka on tähän mennessä myynyt yli neljä miljoonaa levyä. Järjestäjät ovat kutsuneet myös suomalaiset Minnesota Wildin jääkiekkotähdet Mikko Koivun ja Markus Granlundin tapaamaan vieraita.

FinnFest-kävijät pääsevät FinnFestin yhteydessä tutustumaan perinpohjin myös Bemidjissä sijaitsevaan Salolampi Language Villageen, jossa amerikkalaislapset saavat ensi tuntuman Suomen kieleen ja kulttuuriin. Kolmipäiväisen matkan aikana vieraat asuvat, ruokailevat leirikylässä  - ja pääsevät tutustumaan suomalaiseen saunaan.

Suomalaista harrastajateatteria edustaa joensuulainen Teatteri Fiasko, joka perustettiin vuonna 1980. FinnFest2017-tapahtumassa Fiasko esittää Ann J. Tuomen vuonna 2016 kirjoittaman novellin mukaan tehdyn näytelmän ”Lukusali” (Reading Room). Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1968, jolloin kaksi suomalaista siirtolaisnuorta pettyvät unelmiinsa uudessa maassa ja alkavat viettää aikaa kirjastossa. Siellä heihin kiinnittää huomionsa teini-ikäinen tyttö, jonka silmin näytelmässä seurataan miesten elämää. Miesten köyhyys ja alakuloisuus liikuttavat tyttöä, jonka empatia herää heitä kohtaan.

FinnFest 2017 esittelee luonnollisesti myös siirtolaisuutta ja sen historiaa. Minneapolisissa valoon pääsevät myös muista Pohjoismaista – Ruotista ja Norjasta – saapuneet siirtolaiset ja heidän tarinansa. Juhlassa kuullaan myös siirtolaisten huomioita tämän päivän Suomesta. Finlandia Foundation nationalin ex-puheenjohtaja Anita Smiley kertoo 50 vuotta (1950-2000) kestäneestä kesämatkailustaan esi-isiensä maahan, jonne häntä ovat seuranneet useat sadat amerikansuomalaiset vuosien varrella.

Lisätietoa FinnFest 2017-tapahtumasta löytyy osoitteesta:  https://finnfest.us/festival-2017/