Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 18, 2017

Etelä-Floridan suomalaisalue kesti hyvin Irman iskun


Lake Worthin "suomalaiskaupungissa" hurrikaani Irma aiheutti suurimmat tuhot alueen puustolle. Suuret kaatuneet puunrungot tukkivat tiet eri puolilla kaupunkia. Ne saatiin kuitenkin raivatuksi teiltä parissa päivässä.

Kaikkien aikojen voimakkaimman hurrikaanin, kategoria 5:een nousseen Irman, tuhot olivat yhtä katastrofaaliset kuin etukäteen osattiin odottaakin. Hirvittävää tuhoa Karibian saaristossa tehnyt hurrikaani iski Yhdysvaltoihin Floridan saariston eteläosassa, jonka yli se pyyhälsi muutamassa tunnissa rantautuen uudelleen Naplesin alapuolella sijaitsevaan Marco Islandin pikkukaupunkiin. Tuulten voimakkuudeksi saarella mitattiin noin 230 km/h (143 mph). Irma on tähän mennessä vaatinut noin 60 ihmisen hengen Karibialla ja Floridassa. Aineelliset vahingot noussevat satoihin miljardeihin. Lopulliset luvut saataneen vastaa kuukausien kuluttua.

Floridan suomalaisalue Palm Beachin piirikunnassa selvisi myrskystä pienin aineellisen vaurioin. Vaikka tuulet nousivat esimerkiksi Lake Worthin ja West Palm Beachin kaupungeissa noin 150 kilometriin tunnissa (91 mph), asuntojen rakenteet kestivät tuulen keskimääräisesti hyvin. Myöskään suuria tulvia ei ilmoitettu esiintyneen. Suomalaisalueen asujaimiston etuna on pitkä kokemus hurrikaaneista runsaan kymmenen vuoden takaa. Asuntojen ikkunat on suojattu tukevilla vanerilevyillä tai varsinaisilla hurrikaanisuojilla. Lisäksi alueen useat kaupungit ovat parantaneet viemäriverkostoaan ja suurentaneet maantie- ja sadevesikaivojaan tulvien estämiseksi.

Hurrikaani Irma puhalsi Palm Beachin piirikunnassa 150 km/h:n voimalla ja jälki ympäristössä oli sen mukaista.

Suurimmaksi riesaksi Floridan länsi- ja itärannalla on noussut sähkölinjojen katkeaminen. Ilman virtaa ovat jääneet miljoonat asukkaat, ja pahiten tuhoutuneessa Collierin piirikunnassa Naplesin seudulla asukkaat voivat joutua odottelemaan sähköä parisen viikkoakin. Suomalaisalueella Lantanassa ja Lake Worthissa sähkölinjojen korjaustyö alkoi heti myrskyn tauottua maanantainaamuna. Sadat sähkömiehet ovat työskennelleet vuorokaudet ympäri korjatakseen Irman katkomat sähkölinjat. Puolesta välistä viikkoa linjat saatiin kuntoon Lantanassa ja joissakin osissa Lake Worthin kaupunkia. Keskiviikkoiltaan mennessä 48% Lake Worthin asukkaista oli saanut sähköt takaisin.

Rikolliset liikkeellä pimeällä

-Tilanne on sama joka myrskyn jälkeen: me saamme sähköt aina viimeisenä tänne Lake Worthin pohjoisosaan, sanoo Danny Keister, 43, hivenen pettyneenä. Hänen mukaansa Lake Worthin sähkölinjojen rakentaminen aloitetaan aina kaupungin eteläpäästä, josta edetään kohti pohjoista. Kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna Lake Worthin palvelu sähkörakentamisessa on parantunut huomattavasti, sillä nyt internetpalvelusta voi seurata työn edistymistä tunti tunnilta.

Hautaustoimistossa työskentelevä Danny Keister kertoo olevansa ”hurrikaanitorjunnan” ammattilainen.

-Me tällä alueella pitkään asuneet tiedämme, kuinka vakavasti hurrikaanit pitää ottaa ja kuinka suojautua tehokkaasti, hän sanoo. Hänen perheensä on hankkinut jo vuosia sitten tehokkaan takapihalla surraavan generaattorin, jolla osa ilmastointia, televisio, pakastin ja jääkappi on saatu toimimaan.  

Vain harva palvelupiste oli avoinna heti Irman iskun jälkeen. Yksi niistä oli West Palm Beachissa sijaitseva kuubalaisravintola, jonka eteen syntyi pitkiä jonoja.

Hurrikaanin aiheuttama tuhouhka ei hänen mukaansa ole suinkaan ainoa mieliharmi, sillä sähköjen katkettua kaupunkialueella liikkuu monenlaisia ihmisiä, jopa rikollisia, saalistamassa hätään joununeita asukkaita.

-Eräänä iltana ovellemme saapui epämääräisen oloinen nuori nainen, joka pyysi päästä auttamaan meitä. Kun kysyin, missä ja minkälaista apua hän on tarjoamassa, vastaus oli välttelevä. Ja kun kysyin hänen nimeään, vastaus oli epäilyttävä, Danny Keister kertoo. Kun talonomistaja kieltäytyi avusta, nainen kävi agressiiviseksi ja uhkasi saapua ”kavereineen” takaisin Keisterin ovelle. Samalla kun Keister oli haastattelemassa etuovella naista, takapihalta alkoi kuulua ääntä.

-Siellä oli joku kaveri generaattorini kimpussa. Minulla on aina ase ladattuna olohuoneessa tällaisten tapausten varalle. Vedin aseen esiin ja ryntäsin pimeälle takapihalleni. Samalla tein tiettäväksi, että en epäröi käyttää asetta ja ammuin varoituslaukauksen. Tuntematon mies lähti karkuun ja soitin heti poliisit paikalle. He saapuivat vasta 40 minuutin kuluttua, mutta partiot kiersivät alueella koko  yön.

-Jos tämä toistuu, voit ampua kohti, he sanoivat. Emme vaimoni kanssa nukkuneet koko yönä kun odottelimme, jos lisää epämääräistä porukkaa on tulossa koputtelemaan, Danny Keister kertoo. Myöhemmin selvisi, että nuori nainen oli poliisin vanha tuttu.

Amerikan Uutisten saamien viestien mukaan amerikansuomalainen yhteisö on toipumassa hyvää vauhtia hurrikaani Irmasta. Suuria tuhoja ei ole esiintynyt alueella. Yleinen mielipide on että hurrikaanin suunnanmuutos kaksi päivää ennen sen rantautumista Yhdysvaltojen rannikolle oli Atlantin rannikolla asuvien floridalaisten suuri onni. Ennakkoon annettujen kansallisen hurrikaanikeskuksen NOAA:n julkistamien”spagetti”-mallien toteutuessa Irma olisi iskenyt suoraan Miamin keskustaan ja jatkanut tuhoaan pitkin itärannikon suuria asutuskeskuksia, Fort Lauderdalea, Boca Ratonia ja West Palm Beachia. Tässä tapauksessa tuhot olisivat nousseet huomattavasti nykyisiäkin korkeimmiksi.

Teksti ja kuvat:

Mikko koskinen

Lake Worth, FL