Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 19, 2017

Visioita ja historiaa Amerikan Päivillä Kokkolassa


Washingtoniin takaisin muuttava SAYL:n puheenjohtaja Kristiina Helenius ja floridansuomalainen Tom Kuutti toivat liike-elämän tervehdyksen Kokkolan Amerikan Päiville. Kuutti esitteli yleisölle New Yorkin terrori-iskun kirvoittaman liikeideansa, jonka avulla palomiesten työturvallisuus maailmassa on parantunut merkittävällä tavalla.

Aurinkoinen Keski-Pohjanmaa toivotti elokuun puolivälissä Suomi-Amerikka yhdistysten väen tervetulleiksi Kokkolaan. Perinteisessä liittokokouksessa katsottiin yhtä lailla niin tulevaan kuin menneeseen.  Jatkosodan aikana perustettu Suomi-Amerikka yhdistysten liitto viettää 65. toimintavuottaan varsin aktiivisissa merkeissä.  Päivien aikana uudistettiin liiton toimintaa, keskusteltiin elinkeinoelämästä ja Amerikan siirtolaisuudesta.

Liiton puheenjohtaja Kristiina Helenius totesikin tervetuliaissanoissaan, että liiton tulevaisuus näyttää sitä valoisammalta mitä enemmän voidaan palvella ja olla rakentamassa ympäröivää maailmaa. Päivien aikana tavoitteena oli visioida kuinka voidaan olla luomassa yhteyksiä Yhdysvaltoihin  ja lähettää erityisesti nuoren sukupolven joukkoa valloittamaan Länttä. Käytännössä se tarkoittaa apurahoja, kesätyöpaikkoja ja uusia nuoria innokkaita jäseniä.

Busineksessä vain voitettavaa

Kristiina Helenius avasi päivien businesseminaarin  otsikolla ”Menestyksen avaimet USAssa” sisältönä käytännön vinkkejä verkostojen löytämiseen. Amerikkalaiset arvostavat verkostoja ja nopeaa viestintää. Amerikan markkinoille tähtäävät suomalaisyritykset sortuvat usein samoihin virheisiin, joista yleisimmät ovat mittakaavan hallitsemattomuus sekä verkostojen ja referenssien puute sekä heikko yhteydenpito.

USAn Helsingin suurlähetystön poliittinen ja taloudellinen neuvonantaja Shawn Waddoups totesi osuudessaan, että Yhdysvaltojen ja Suomen välit ovat mitä mainioimmat. Yhteistyötä tehdään arktisilla alueilla ja terrorismintorjunnassa. Hän korosti myös taloudellisen yhteistyön merkitystä.  Yhdysvalloilla menee nyt hyvin ja siksi nyt on erinomainen aika businekselle. Ensimmäiseksi on syytä löytää oikeat markkinat, toiseksi oikeat

SAYL:n toiminnanjohtaja Lena hartikainen ja Kokkolan yhdistyksen puheenjohtaja toivottivat vieraat tervetulleiksi Amerikan päiville.

yhteistyökumppanit ja kolmanneksi mitkä asiat ovat omalla ja mitkä kumppaneiden vastuulla.  Hän toi esille suomalaisten yritysten vahvuudet erityisesti IT- ja bioteknologian mutta myös peliteollisuuden puolella. Myös terveysteknologia nousi esille. Kaikilla yrityksillä, jotka ovat maailman huippua on mahdollisuus menestyä Amerikassa, päätti Waddoups esityksensä.

HUDStar Systems Inc. Yrityksen perustaja, avaruustekniikan insinööri ja yrittäjä Tom Kuutti antoi elämänmakuisia vinkkejä kasvu-uralla oleville yrittäjille ja kaikille kasvuyrityksissä toimiville.  Kuutti on toiminut koko ikänsä yrittäjänä sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa.

Siirtolaisten sukujuuret yleensä Pohjanmaalla

Kokkola ja Keski-Pohjanmaa ovat olleet Suomen siirtolaisuuden ydinalueita. Joka suvusta on lähdetty aikanaan Amerikkaan. Siirtolaistutkimuksen emeritusprofessori sekä Turun Siirtolaisinstituutin ex-johtaja Olavi Koivukangas puhui siirtolaisuuskirjallisuudesta.  Itse hän on pari vuotta sitten julkaissut kirjan ”Titanicin kolmas luokka” missä nähdään monta tarinaa suomaisista naisista ja miehistä, jotka matkustivat laivalla Atlantin taakse.

 Siirtolaisuusinstituutin tietopalvelupäällikkö Jouni Korkeasaari jatkoi samasta aiheesta  todeten, että vuosina 1870-1914 Amerikkaan lähteneistä yli 300.000 suomalaisesta siirtolaisesta yli 50 prosenttia oli kotoisin vanhan Vaasan läänin alueelta. Kynnys lähteä oli matala, koska pohjanmaalla syntyvyys oli poikkeuksellisen korkea eikä taloista riittänyt ansioita kaikille perillisille. Amerikan työ- ja toimeentulomahdollisuudet houkuttivat.  Erityisen piikin muodosti Ullava, josta vuoteen 1950 mennessä lähti yli 800 ihmistä. Nykyään sukujuuret kiinnostavat ja Siirtolaisinstituutin ylläpitämä siirtolaisuusrekisteri on aktiivisessa käytössä. Jonkin tutkimuksen mukaan sukututkimus on Amerikan toiseksi suosituin harrastus urheilun jälkeen. Siirtolaisuusinstituutin käyttäjistä neljäsosa on amerikkalaisia.

Maanpakolainen Oskari Tokoi

Keski-Pohjanmaahan liittyi myös toimittaja Juha Tainion esitys kannuslähtöisestä Oskari Tokoista. Oskari Tokoista voidaan sanoa, että hän oli Amerikan siirtolainen, paluumuuttaja ja pakolainen. Kansakoulun käynyt Tokoi lähti 18-vuotiaana  Amerikkaan , jossa hän työskenteli kaivosmiehenä ja tutustui sitä kautta ammattiyhdistystoimintaan. Vuosisadan vaihteessa hän palasi Kannukseen maanviljelijäksi ja kauppiaaksi.

Vuonna 1913 hänet valittiin  eduskunnan puhemieheksi ja 1917 Suomen senaatin eli hallituksen johtoon. Näin hänestä tuli ensimmäinen punainen puhemies ja ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri. Syntyneen sisällissodan ja sitä kautta vapaussodan aikana Tokoi toimi Helsingissä istuneen kansanvaltuuskunnan ministerinä ja sen jälkeen Venäjälle paettuaan brittien varustamassa ns. Muurmannin legioonassa everstiluutnantin arvoisena komentajana. Amerikassa opitusta englannista oli hyötyä.

Vuonna 1921 Tokoi siirtyi Englannin kautta Yhdysvaltoihin niskassaan SKP:n Otto-Ville Kuusisen hankkima kuolemantuomio ja Suomen hallituksen langettama maanpetossyyte. Keskeisenä elämäntyönään Tokoi toimitti Fitchburgissa ilmestyvää työväenhenkistä Raivaaja-lehteä. Loppuelämänsä hän viettikin Yhdysvalloissa.

Välit vanhaan kotimahan korjaantuivat kun Suomen eduskunta vuonna 1944 vapautti hänet  maanpetossyytteistä ns. Lex Tokoilla.

Teksti:

Timo Toivonen

Tampere, Suomi

Kuvat:

Sakri Viklund

Kokkola, Suomi